Nákupný zoznam

Domáca vianočka

31.03.2022 | Autor: Chocomia

  • 0.0/5

Keď v obchode cítim vôňu čerstvého pečiva, mám chuť do všetkého zahryznúť. Vianočka v obchode ma láka, ale zároveň viem, že mi nevyhovujú hrozienka, ktoré tam nájdem. Tak som hľadala ako upiecť doma vianočku, ktorá bude jemná ako vata a chutná aj na druhý deň. Recept je s klasickou múkou, ale v poslednej dobe ju robím vo verzii špaldovej a je len trochu tmavšia farbou, no rovnako výborná i ľahšie stráviteľná.


Ingrediencie

  • 500 g - hladká špaldová (hladká) múka
  • 150 g - maslo alebo Palmarín
  • 100 g - cukor kryštálový
  • 260 ml - mlieko
  • 3 ks - žĺtok
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 1 štipka - soľ
  • 1 ks - vajce
Poslať ako nákupný zoznam



Domáca vianočka

1. Kvások

Pripravíme si kvások. Do mierne teplého mlieka pridáme lyžicu cukru a rozmrvíme kocku droždia. Kým trošku nakysne, pripravíme si múku so štipkou soli.

2. Cesto

Pridáme žĺtky a aj mlieko s kváskom.

3. Hnetenie

Mixérom či ručne začneme hniesť cesto, postupne k nemu pridáme i zmäknuté maslo.

4. Kysnutie

Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť aspoň 1-2 hodiny. Ak by sa mu nechcelo, môžeme si pomôcť rúrou, ktorú zahrajeme na 40°C a cesto s miskou vložíme dovnútra.

5. Do formy

podľa použitej formy si cesto rozdelíme. ja som uplietla dva jednoduché vrkoče a použila menšie hranaté formy. cesta je akurát na jeden veľký veniec v okrúhlej forme.

6. Pečenie

Vo forme necháme ešte chvíľku podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180°C približne 30 minút.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty