Nákupný zoznam

Strapačky

18.09.2022 | Autor: Denča

Recept na tradičné slovenské strapačky zo zemiakov, bez vajíčka a bez spracavania kyslej kapusty,

Slovenská kuchyňa je bohatá na vynikajúce jedlá, v ktorých sa často objavujú zemiaky, či kyslá kapusta. Kapustové strapačky sú v tej našej kuchyni pripravované naozaj často a trvalo to istý čas, kým sme sa dopracovali k receptu, vďaka ktorému je ich chuť perfektná. Tajomstvo je v múke, hustote cesta a kapuste. Neveríte? Pripravte si ich podľa nášho receptu aj vy.


Ingrediencie

  • 150 g - hladká múka
  • 150 g - polohrubá múka
  • 3 plná hrsť - kyslá (kvasená) kapusta
  • 100 g - slanina
Poslať ako nákupný zoznam



Strapačky

1. Ingrediencie

Dáme variť vodu, do ktorej pridáme lyžičku soli. Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Potrebujeme rovnaké množstvo hladkej a polohrubej múky. Halušky nebudú ani jemné, ani tvrdé, ale vynikajúce.

2. cesto

Zmiešame zemiaky, múky, soľ, celú rascu, štipku čierneho korenia a poriadne premiešame. Vznikne husté cesto, v ktorom "stojí" varecha. Cez haluškovač hádžeme cesto do vriacej vody, postupne miešame, varíme a necháme halušky vyplávať na povrch vody. Necháme variť ešte približne 5 minút. Potom precedíme pod studenou vodou.

3. Kapusta

Ďalšie tajomstvo spočíva v kyslej kapuste. Zásadne ju nepremývame, nedusíme ani ju nepripravujeme s karamelom. Do strapačiek pridávame surovú kyslú kapustu, ktorá má maximum vitamínov a strapačky chutia perfektne.

4. servírujeme

Na oleji opražíme nakrájanú údenú slaninu. Halušky zmiešame s kyslou kapustou, omastíme výpekom a ozdobíme slaninkou.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty