Nákupný zoznam

Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku

11.09.2022 | Autor: Kristýna

  • 5.0/5

Pripravte výbornú sekanú doma! Z kvalitních surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou.

Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku, autorka receptu a foto: Kristýna

Niekedy býva sekaná označovaní ako menejcenné jedlo, ktoré si kúpite hotové v potravinách, kde môže byť pomleté kde čo. Preto si pripravte výbornú sekanú pečienku doma, na obed či večeru!

Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku

  • Doba prípravy v min.: 20
  • Doba pečenia v min.: 90
  • Počet porcií: 6-8

Pri príprave výbornej domácej sekanej pečieky z kvalitných surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou. Sekaná z mletého mäsa bola známa hlavne v Čechách a okolí už v období stredoveku. Čo je zaujímavé, kvalitná domáca sekaná sa naozaj líši od regiónu k regiónu.

Výborná sekaná pečienka z bravčového mäsa sa najlepšie hodí k uvareným zemiakom a kyslým uhorkám alebo čalamáde.

Ja v recepte používam aj Solamyl. Pokiaľ nechcete Solamyl pridávať, nemusíte, ale ja ho dávam, aby držala sekaná lepšie pohromade. Sekaná sa pečie v rúre na 200 stupňou dobrých 90 minút, výsledok je fantastický.

Pokiaľ domácu sekanú nezjete hneď v teplom stave, sekaná bravčová pečienka chutí skvele i na druhý deň, studená, len tak s chlebom.

Z dielne kuchyne Ženy v meste máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty z mäsa

Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku

(na 6-8 porcií)


Ingrediencie

  • 2 ks - cibuľa
  • 1 hlávka - cesnak
  • pol čajovej lyžičky - korenie
  • 750 g - mleté bravčové mäso
  • pol čajovej lyžičky - mletá alebo drvená rasca
  • 2 polievkové lyžice - bravčová masť
  • pol čajovej lyžičky - soľ
  • 2 ks - vajcia
  • 3 ks - rožky
  • 2 polievkové lyžice - Solamyl
  • 250 ml - polotučné mlieko
Poslať ako nákupný zoznam



Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku

Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku - postup prípravy

Ingrediencie: 750 g bravčového mletého mäsa - hodí sa pliecko, 2 ks vajec, 3 ks rožkov, 2 ks cibule, 1 hlávka cesnaku, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, pokiaľ nemáte, môžete použiť i iný tuk, pol čajovej lyžičky soli, pol čajovej lyžičky korenia, pol čajovej lyžičky rasce, 2 polievkové lyžice solamylu, 250 ml polotučného mlieka

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Pripravíme si cibuľu a cesnak

Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. Dáme posmažiť na masti 5 minút a potom necháme vychladiť.

2. Nakrájame rožky

Medzitým čo sa chladí cibuľa a cesnak, nakrájíme rožky na kocky a dáme ich naložiť do mlieka na 5 minút.

3. Zmiešame všetky suroviny

Mäso si dáme do misy, pridáme vajcia, soľ, korenia, vychladnutú cibuľu s cesnakom, rožky a solamyl. Pokiaľ nechcete Solamyl pridávať, nemusíte, ale ja ho dávam, aby držala sekaná lepšie pohromade.

4. Urobíme šišky

Všetko rukami premiešame a urobíme šišky. Pokiaľ by sa nám zdalo mäso riedke, môžeme pridať strúhanku. Mne vyšli tri šišky. Uložíme ich do pekáča a potrieme rozmiešaným vajíčkom.

5. Dáme piecť

3 šišky podlejeme trochou vody cca 100 ml. Pekáč přikryjeme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C na 1,5 hodiny.

6. Servírujeme

Sekaná sa najlepšie hodí k uvareným zemiakom a kyslým uhorkám alebo čalamáde.

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj skvelý recept na minutky z fantastickej bravčovej krkovičky.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty