Zaručený recept na najlepšiu sekanú pečienku, autorka receptu a foto: Kristýna
Niekedy býva sekaná označovaní ako menejcenné jedlo, ktoré si kúpite hotové v potravinách, kde môže byť pomleté kde čo. Preto si pripravte výbornú sekanú pečienku doma, na obed či večeru!
Pri príprave výbornej domácej sekanej pečieky z kvalitných surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou. Sekaná z mletého mäsa bola známa hlavne v Čechách a okolí už v období stredoveku. Čo je zaujímavé, kvalitná domáca sekaná sa naozaj líši od regiónu k regiónu.
Výborná sekaná pečienka z bravčového mäsa sa najlepšie hodí k uvareným zemiakom a kyslým uhorkám alebo čalamáde.
Ja v recepte používam aj Solamyl. Pokiaľ nechcete Solamyl pridávať, nemusíte, ale ja ho dávam, aby držala sekaná lepšie pohromade. Sekaná sa pečie v rúre na 200 stupňou dobrých 90 minút, výsledok je fantastický.
Pokiaľ domácu sekanú nezjete hneď v teplom stave, sekaná bravčová pečienka chutí skvele i na druhý deň, studená, len tak s chlebom.
Z dielne kuchyne Ženy v meste máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty z mäsa. Vyskúšajte aj nápady ako si doma pripraviť dresing z kyslej smotany.
(na 6-8 porcií)
Ingrediencie: 750 g bravčového mletého mäsa - hodí sa pliecko, 2 ks vajec, 3 ks rožkov, 2 ks cibule, 1 hlávka cesnaku, 2 polievkové lyžice bravčovej masti, pokiaľ nemáte, môžete použiť i iný tuk, pol čajovej lyžičky soli, pol čajovej lyžičky korenia, pol čajovej lyžičky rasce, 2 polievkové lyžice solamylu, 250 ml polotučného mlieka
Tip pre vás
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na jemno. Dáme posmažiť na masti 5 minút a potom necháme vychladiť.
Medzitým čo sa chladí cibuľa a cesnak, nakrájíme rožky na kocky a dáme ich naložiť do mlieka na 5 minút.
Mäso si dáme do misy, pridáme vajcia, soľ, korenia, vychladnutú cibuľu s cesnakom, rožky a solamyl. Pokiaľ nechcete Solamyl pridávať, nemusíte, ale ja ho dávam, aby držala sekaná lepšie pohromade.
Všetko rukami premiešame a urobíme šišky. Pokiaľ by sa nám zdalo mäso riedke, môžeme pridať strúhanku. Mne vyšli tri šišky. Uložíme ich do pekáča a potrieme rozmiešaným vajíčkom.
3 šišky podlejeme trochou vody cca 100 ml. Pekáč přikryjeme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 °C na 1,5 hodiny.
Sekaná sa najlepšie hodí k uvareným zemiakom a kyslým uhorkám alebo čalamáde.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj skvelý recept na minutky z fantastickej bravčovej krkovičky. Alebo aj recept na karfiol pečený v rúre.
Radi by ste potešili vášho manžela pravým chlapským jedlom? Tip na skvelý bravčový guláš bez zásmažky, ktorý nikto nepokazí.
Pripravte výbornú sekanú doma! Z kvalitních surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou.
Pripravte si chutný fazuľový prívarok, ktorý poriadne zasýti. S čerstvým chlebom a rozvoniavajúcim mäsom vytvorí chuť fazuľového prívarku dokonalú pochúťku.
Ochutnali ste už tento výborný cuketový guláš? Kuracie mäso s cuketou na spôsob gulášu
Dobrá Kuchyňa vám prináša skvelý recept, pri ktorom využijete akékoľvek ovocie z vašej záhradky na vynikajúce ovocné koláče, ktorým nik neodolá.