Pŕhľava dvojdomá alebo aj žihľava je určite veľkým prínosom nielen pre našu krásu, ale predovšetkým naše zdravie.
Jej pŕhlivosť si určite ako dieťa, každý veľmi dobre pamätá. Výnimočnou je najmä preto, lebo sa pre liečbu rôznych problémov využíva úplne celá rastlina - korene, listy, stonky aj kvety.
Ak ste si doteraz mysleli, že žihľava je len obyčajnou burinou, boli ste na veľkom omyle. Liečivé účinky žihľavy oceňovali naši predkovia už v stredoveku.
Žihľava obsahuje veľké množstvo účinných vitamínov, ktoré pôsobia v našom tele ako
Žihľava je vhodnou prísadou či náhradou za iné pre rôzne chutné pokrmy. Výborná je ako súčasť smoothie, prívarkov, polievok, omáčok či šalátov.
Obsahuje množstvo živín a vitamínov a preto sa používa nielen vnútorne vo forme čajov, štiav, sirupov, rôznych jedál, ale je vhodná aj na vonkajšie použitie.
Známe sú žihľavové tinktúry, obklady, odvary, šampóny, pleťové vody a krémy.
Najbežnejšie spracovanie žihľavy poznáme najmä vo forme čaju. Ten si pripravíme z jej čerstvých listov, ktoré majú zároveň aj najsilnejší účinok. Pijeme ho 3x denne a jednu šálku si môžeme dopriať hneď ráno na lačno. Tento zázračný čaj pomáha aj pri znížení hladiny histamínu.
Príprava žihľavového čaju: listy umyjeme a zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať 5 minút
Účinky žihľavového čaju: čaj nám pomáha riediť a čistiť krv, vhodný pri kožných problémoch, prečisťuje pečeň a obličky, odstraňuje vyrážky, pomáha pri ekzémoch a prechladnutí
U nás na Slovensku môžeme žihľavu nájsť naozaj skoro všade, no predovšetkým na vlhších miestach sa jej darí najlepšie. Pokrýva široké plochy našich záhrad, lúk či lesov.
Nájdeme ju od mája do konca septembra.
Najlepším obdobím pre zber žihľavy je, keď je mladá a nerozkvitnutá, vtedy obsahuje nízky obsah dusičnanov, má zároveň aj najväčšiu silu. Žihľava, ktorá už kvitne, nie je na zber vhodná.
Najväčší strach zo zberu prináša samotné popŕhlenie sa žihľavou. Vhodnou alternatívou ako tomu predísť je mať so sebou rukavice. Pozor treba dať taktiež na to, aby sa žihľava nezaparila. Zbierame ju preto do košíka či plátenej tašky.
Pre čo najrýchlejšie vysušenie a zachovanie zelených listov, sušíme žihľavu na vzdušnom a tienistom mieste pri vyšších teplotách. Následne ju uskladňujeme v papierových vreckách, na suchom a tmavom mieste.
Áno, je to možné. Jednou celkom podobnou môže byť práve hluchavka biela, tá však nepŕhli a jej kvety sú o niečo väčšie.
Práve takúto otázku si už možno položili mnohí z nás. Za všetko môžu chemikálie, ktoré môžu byť zároveň aj veľmi dráždivými. Sú nimi serotonín, histamín a acetylcholín. Nachádzajú sa v spodnej časti jemných chĺpkov a ich reakcia spôsobuje bolesť, začervenanie, opuch, svrbenie či necitlivosť.
„Popŕhlené“ miesto je vhodné si najmä neškriabať ani sa ho nedotýkať. Zasiahnuté miesto si stačí úplne jednoducho len umyť a opláchnuť mydlom a vodou.
Napriek tomu, že má žihľava veľmi priaznivé účinky treba byť stále opatrný. Znižuje hladinu cukru v krvi a môže sa stať nebezpečnou najmä pre diabetikov. Práve preto by si pri jej konzumácii mali častejšie kontrolovať glykémiu, aby predišli hypoglykémii.
V tehotenstve sa zasa pitie žihľavového čaju odporúča v prvej fáze, neskôr by sa mala vynechať. Žihľavu nie je vhodné užívať dlhodobo. Po troch týždňoch kúry by mala nasledovať aspoň mesačná pauza.
Táto liečivá bylinka so všestranným využitím, by určite nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Najmä vďaka svojej voľnej dostupnosti.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.