Nákupný zoznam

Ako roztopiť čokoládu správne

09.05.2024 | Autor: Michal Trško

Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.

Určite sa vám už stalo, že sa vám čokoláda roztopila, keď ste ju nechali v kapse alebo na slnku v aute. Tieto nehody vás môžu mrzieť, ale čo robiť, keď chceme čokoládu roztopiť zámerne?

Čokoláda je veľmi citlivá na teploty. Začína sa topiť už pri teplotách okolo 25 °C a pri teplote vyššej ako 45 °C už hrozí veľké riziko, že ju spálime a znehodnotíme. Preto by sme nikdy nemali s rozpúšťaním čokolády ponáhľať. Ako teda roztopiť čokoládu správne a čo nám pri tom hrozí?

Príprava čokolády na roztopenie

Čo sa týka druhu čokolády, najlepšie sa pracuje s bielou čokoládou, ktorá je najmenej náchylná na prihorenie. Napriek tomu, horká čokoláda je na prihorenie najviac náchylná. Ale neobmedzujte sa a vyberte si druh čokolády podľa toho, na čo ju potrebujete a čo vám chutí. Techniku a postupy určite zvládnete!

Pri rozpúšťaní čokolády je dôležitá veľkosť kúskov čokolády. Platí pravidlo, že čím menšie kúsky z tabuľky čokolády nalámeme, tým rýchlejšie bude roztavená. Odporúčame pracovať s kvalitnou čokoládou vo forme čokoládových zrniečok, peniažtekov alebo šošovičiek, ktoré sú určené na ďalšie spracovanie. Skúste aj našich 8 jednoduchých receptov s čerešňami.

    Ako roztopiť čokoládu správne

    Roztopenie čokolády fénom alebo horúcim vzduchom

    Jedným z efektívnych spôsobov je použitie fénu na vlasy alebo teplovzdušnej pištole. Čokoládové kúsky dáme do misky, opatrne zahrievame a neustále čokoládu miešame.

    Pri práci s teplovzdušnou pištoľou pracujte opatrne a fúkajte do misky z väčšej vzdialenosti. Tento spôsob je pomalší, ale zaručuje správne a rovnomerné rozohriatie všetkých kúskov čokolády.

    Roztopenie čokolády vo vodnom kúpeli

    Na hrniec s horúcou až vriacou vodou položíme sklenenú alebo nerezovú misku s čokoládou tak, aby sa dno misky nedotýkalo hladiny vody. Dávajte pozor, aby sa bublajúca voda z hrnca nedostala v žiadnom množstve do topiacej sa čokolády. Miešajte, aby sa čokoláda zahrievala a roztápala rovnomerne.

    Roztopenie čokolády v mikrovlnnej rúre

    Čokoládu dáme do plastovej, sklenenej alebo porcelánovej misky a vložíme do mikrovlnky. Nastavíme nižší výkon a časovač na 15–20 sekúnd. Po uplynutí času misku vyberieme, čokoládu zamiešame a vrátime späť. Tento postup opakujeme, kým sa čokoláda neroztopí.

    Roztopenie čokolády v rúre

    Ak vaša rúra umožňuje nastaviť nízke teploty, môžete čokoládu roztopiť aj v nej. Čokoládu rozložíme rovnomerne na plech a nastavíme teplotu na maximálne 40 °C. Čokoláda bude roztopená za približne 15–20 minút. Tento spôsob je ideálny pre spracovanie väčšieho množstva čokolády naraz. Skúste potom z čokolády pripraviť napríklad šuhajdy. Alebo vyskúšajte aj ďalšie naše recepty na koláče a zákusky. Tu je aj recept na domácu zmrzlinu.

    Prihláste sa na náš newsletter

    A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

    Všetky recepty