Bravčová panenka na spôsob anglického receptu Wellington. Foto - Slávka
Bravčová panenka na spôsob anglického receptu Wellington. Jedlo s nádychom luxusu – tak sa jednoznačne dá nazvať Wellington. Robí sa z hovädzej sviečkovej, no bežnejšou a pre Slovákov dostupnejšou verziou je bravčová panenka.
Na prvý pohľad vyzerá príprava Wellingtonu zložito, no ani zďaleka to tak nie je. Stačí len dodržať pár zásad a výsledok bude stáť za to.
Prvou dôležitou vecou je, že mäso treba vopred dôsledne poopekať na panvici na prudkom ohni, aby sa zatiahlo a zachovalo svoju šťavnatosť. Wellington sa totiž ďalej pečie v trúbe a práve vďaka prvotnému opekaniu mäsa sa nestane, že by zostalo suché.
No aj samotné lístkové cesto, do ktorého sa panenka počas pečenia obaľuje, plnú funkciu ochrany pred vysušovaním.
A potom sú samozrejme veľmi dôležitými súčasťami hríbiky, anglická horčica a tiež slaninka, ktoré Wellington krásne dochutia. Dosť už bolo popisov, poďme rýchlo na to pripraviť si panenku Wellington. Máme pre vás aj recept na stroganov z bravčového karé.
(na 4 porcie)
Ingrediencie: lístkové cesto 100 g, horčica 3 kávové lyžičky, údená slanina 100 g, bravčová panenka 800 g, šampiňóny 200 g, čierne korenie mleté 1 kávová lyžička, olej 2 polievková lyžica, soľ 1 kávová lyžička.
Tip pre vás
[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]
Panenku v celku osolíme a okoreníme. Odolnú panvicu rozohrejeme na maximálnu teplotu, pridáme trochu oleja a poopekáme zo všetkých strán. Dobré je prikryť ju alobalom.
Šampiňóny rozmixujeme, ak máme konzervované, už ochutené, hotové. Prípadne môžeme použiť aj čerstvé šampiňóny; tie ale treba opiecť na cibuľke a masle.
Lístkové cesto rozvaľkáme, natrieme horčicu (ideálne anglickú, prípadne dijon).
Na to poukladáme plátky slaninky.
Nasledujú hríbiky a opečené mäso.
Pečieme sprudka, na 200 stupňov Celzia asi 20 minút.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj náš recept
Krémová šampiňónová polievka je jednoduchá súčasť kuchyne v každej domácnosti. Chuť našej krémovej šampiňónovej polievky vám spríjemní deň.
Výborný pizza závin z kysnutého cesta, ktorý sa hodí na obed, večeru či desiatu do školy.
Zapečená tortilla plnená bešamelovou omáčkou s mäsom. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.
Fašírky z diviny podľa originálneho receptu skúseného poľovníka sú skutočná deliakatesa. Nezameniteľná chuť divinových fašírok stojí za všetku námahu.
Ten najlepší tradičný podplamenník podľa originálneho receptu. Stáročia overená chuť skvelého podplamenníku.
Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.