Bravčová panenka na spôsob anglického receptu Wellington. Foto - Slávka
Bravčová panenka na spôsob anglického receptu Wellington. Jedlo s nádychom luxusu – tak sa jednoznačne dá nazvať Wellington. Robí sa z hovädzej sviečkovej, no bežnejšou a pre Slovákov dostupnejšou verziou je bravčová panenka.
Na prvý pohľad vyzerá príprava Wellingtonu zložito, no ani zďaleka to tak nie je. Stačí len dodržať pár zásad a výsledok bude stáť za to.
Prvou dôležitou vecou je, že mäso treba vopred dôsledne poopekať na panvici na prudkom ohni, aby sa zatiahlo a zachovalo svoju šťavnatosť. Wellington sa totiž ďalej pečie v trúbe a práve vďaka prvotnému opekaniu mäsa sa nestane, že by zostalo suché.
No aj samotné lístkové cesto, do ktorého sa panenka počas pečenia obaľuje, plnú funkciu ochrany pred vysušovaním.
A potom sú samozrejme veľmi dôležitými súčasťami hríbiky, anglická horčica a tiež slaninka, ktoré Wellington krásne dochutia. Dosť už bolo popisov, poďme rýchlo na to pripraviť si panenku Wellington. Máme pre vás aj recept na stroganov z bravčového karé.
(na 4 porcie)
Ingrediencie: lístkové cesto 100 g, horčica 3 kávové lyžičky, údená slanina 100 g, bravčová panenka 800 g, šampiňóny 200 g, čierne korenie mleté 1 kávová lyžička, olej 2 polievková lyžica, soľ 1 kávová lyžička.
Tip pre vás
Panenku v celku osolíme a okoreníme. Odolnú panvicu rozohrejeme na maximálnu teplotu, pridáme trochu oleja a poopekáme zo všetkých strán. Dobré je prikryť ju alobalom.
Šampiňóny rozmixujeme, ak máme konzervované, už ochutené, hotové. Prípadne môžeme použiť aj čerstvé šampiňóny; tie ale treba opiecť na cibuľke a masle.
Lístkové cesto rozvaľkáme, natrieme horčicu (ideálne anglickú, prípadne dijon).
Na to poukladáme plátky slaninky.
Nasledujú hríbiky a opečené mäso.
Pečieme sprudka, na 200 stupňov Celzia asi 20 minút.
Dobrú chuť. Tu je aj bravčová panenka s omáčkou.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk