AMC
Nákupný zoznam

Polievka s kváskom

09.08.2022 | Autor: Denča

Keď sa hovorí o kvásku, väčšina ľudí si predstaví chlieb alebo kváskové pečivo. Mnohí ani netušia, že sa používa aj do nátierok či polievok, ktorým dodá špecifickú chuť.

Prijemné kyslá chuť, znamenitá vôňa lesných húb a sýtosť vďaka vajíčkam a kváskovému chlebíku. Reč je o hustej polievke, s kváskom v hlavnej úlohe.


Ingrediencie

  • 1 ks - cibuľa
  • 2 hrste - sušené huby
  • 200 ml - ražný kvások
  • 1 l - voda
  • 2 polievkové lyžice - olej
  • 3 ks - bobkový list
  • 1 malá lyžička - sušený majorán
  • 4 ks - strúčik cesnaku
  • 3 ks - neúdená klobása
  • 1 podľa chuti - cukor
  • 4 ks - vajíčka
Poslať ako nákupný zoznam



Polievka s kváskom

1. Zákvas

Základom tohto receptu je zákvas, sú tri možnosti ako ho získame. Popísali sme ich tu - https://www.dobrakuchyna.sk/tradicny-polsky-zurek---vynikajuci-recept-a16-1324.

2. Príprava

Sušené huby premyjeme a necháme namočené vo vode aspoň 2 hodiny/cez noc. Na oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a huby, krátko spolu osmažíme, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a zalejeme vodou. Necháme variť aspoň 20 minút.

3. Pridáme klobásu

Bielu, neúdenú klobásu pokrájame (na kocky alebo na polovicu) a pridáme do polievky. Majorán rozdrvíme v dlani, aby sa uvoľnila jeho typická vôňa, cesnak pokrájame na drobno a pridáme do hrnca.

4. Pridáme zákvas

Keď sú zemiaky mäkké, pridáme zákvas, vďaka ktorému získa polievka jedinečnú chuť. V tomto recepte je použitý hotový poľský žur, ktorý je veľmi kyslý a preto sme chuť polievky zjemnili sladkou smotanu. Necháme zovrieť a v prípade potreby dochutíme soľou a cukrom.

5. servírovanie

Do polievky môžeme pridať uvarené vajíčko. Dokonalú chuť polievky z kvásku dotvorí domáci kváskový chlieb.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty