AMC
Nákupný zoznam

Výborné makové šúľance - jednoduchý recept

05.06.2022 | Autor: Denča

Najlepšie jedlá sú jednoduché a rýchle a zemiakové šúľance k nim rozhodne patria. Vyskúšajte tento recept na makové šúľance, určite ním zabodujete nielen u detí.

Výborné makové šúľance - jednoduchý recept, autorka a foto: Denča

Z dielne Dobrej Kuchyne vám prinášame jednoduchý a rýchly recept na makové šúľance. Táto varianta zemiakových šúľancov na sladko je výborná a určite ňou zabodujete nielen u detí.  

Makové šúľance sa veľmi dobre hodia hlavne v situácii, keď už bolo mäsa v posledných dňoch až príliš a vyslovene sa vám žiada zmena.

Výborné makové šúľance - jednoduchý recept

  • Čas prípravy v min.: 35
  • Čas varenia v min: 15
  • Počet porcií: 2
  • Kalórie [kcal]: 227

V slovenskej kuchyni patrí maku právom neodmysliteľné miesto. Výborné a jednoduché makové šúľance zo zemiakov sú toho jasným dôkazom.

Možno vás prekvapí, že nie sú známe vo všetkých krajinách Európy a niekde je pestovanie maku dokonca zakázané. Vy si ich ale s radosťou pripravte.

Zemiakové šúľance sú výborné aj s opraženou strúhankou či mletými orechmi.

Vyskúšajte aj výborný recept na domáce šúľance alebo kokošky z kuchyne Žien v meste. 

Výborné makové šúľance

(na 2 porcie)


Ingrediencie

  • 200 g - polohrubá múka
  • 4 PL - práškový cukor
  • 1 ks - surové vajce
  • 6 PL - celý alebo mletý mak
Poslať ako nákupný zoznam



Výborné makové šúľance - jednoduchý recept

Výborné makové šúľance - jednoduchý recept

Ingrediencie: 400 g zemiakov uvarených v šupke, 200 g polohrubej múky, 1 surové vajce, 6 PL celého alebo mletého maku, 4 PL práškového cukru, 100 g masla, soľ podľa chuti

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Príprava zemiakov a cesta

Najprv uvaríme zemiaky v šupke (vhodné je aj deň vopred). Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme k nim polohrubú múku, celé vajíčko a soľ.

2. Vypracovanie cesta a šúľancov

Vypracujeme cesto, s ktorým sa dobre pracuje a nelepí sa. Dáme ho na pomúčenú dosku, a krájame / šúľame požadované tvary, ako komu vyhovuje.

3. Varenie šúľancov

Šúľance uvaríme v mierne osolenej vriacej vode, krátko po zavarení zľahka zamiešame, aby sa neprichytili na dno. Keď sa vyplavia navrch, varíme ešte asi 5 minút. Scedíme ich a preložíme do misy.

4. Preliatie maslom, posypanie makom a cukrom

Spražíme maslo, ktorým šúľance hneď prelejeme. Posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Zemiakové šúľance sú výborné aj s opraženou strúhankou či mletými orechmi.

Dobrú chuť. Tu je aj recept na makový závin, ktorý nepraskne.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty