Podplamenník alebo podpecník či posúch. Táto typická slovenská pochúťka má mnoho názvov, no chuť je spoločná, vynikajúca. Chrumkavé, vláčne a mäkké cesto, na to obloha, akú má kto najradšej.
Tajomstvo toho pravého, ozaj chutného tradičného podplamenníka spočíva k správnom druhu cesta. Nesmie byť po upečení príliš vysušené, ani tvrdé.
Odspodu je dobré mať ho krásne chrumkavé, zvnútra mäkké. Asi najzvláštnejšou prísadou je ocot, ktorý sa do cesta pridáva, no práve ten zaručí, že bude spĺňať požadované atribúty.
Ďalšou dôležitou vecou je obloha. Treba zvoliť takú, akú kto má rád – či to bude paradajkový alebo smotanový základ; klobáska, slaninka, šunka alebo vegetariánska verzia, napríklad s vajíčkami.
Nespornou súčasťou je syr, rovnako podstatný ako pri pečení pizze. Treba si vybrať druh, ktorý sa rozteká a je pre vás ten najchutnejší. Prípadne viacero a nakombinovať ich.
Samozrejme, každý si môže dať na svoj podplamenník, čo je chce. Fantázii sa medze nekladú.
(30 kusov)
Ingrediencie: mlieko 1 dcl, hladká múka 1 kg, kukurica 1 plechovka, paradajkové pyré 3 dcl, údená klobása 1 ks, horúca voda 4 dcl, cukor 1 kávová lyžička, čerstvé droždie (42 g) 1 ks, ocot 1 PL, oregano 1 kávová lyžička, obľúbený druh syra 200 g, bravčová masť 2 polievkové lyžice, soľ 1 PL.
Tip pre vás
[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]
Z droždia, vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások.
Pridáme múku, soľ, vlažnú vodu a vymiesime vláčne cesto. Necháme nakysnúť aspoň hodinu.
Cesto si preložíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na asi 1 cm plát a dvakrát preložíme do tvaru šatôčky. Necháme chvíľu oddýchnuť.
Spracujeme si rovnomerne veľké tri bochníky, budú z toho tri plechy.
Dáme na vymastený plech. Cesto stačí ponaťahovať ručne.
Na povrch cesta rozprestrieme omáčku. Pridáme kukuricu, oregano.
Na to ešte nakrájanú klobásku, nastrúhaný syr, prípadne čo kto má rád ako oblohu. Pečieme na 200 stupňov Celzia asi pol hodinu.
Dobrú chuť.
Pripravte si podľa nášho receptu aj skvelé langoše
Krémová šampiňónová polievka je jednoduchá súčasť kuchyne v každej domácnosti. Chuť našej krémovej šampiňónovej polievky vám spríjemní deň.
Výborný pizza závin z kysnutého cesta, ktorý sa hodí na obed, večeru či desiatu do školy.
Zapečená tortilla plnená bešamelovou omáčkou s mäsom. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.
Fašírky z diviny podľa originálneho receptu skúseného poľovníka sú skutočná deliakatesa. Nezameniteľná chuť divinových fašírok stojí za všetku námahu.
Ten najlepší tradičný podplamenník podľa originálneho receptu. Stáročia overená chuť skvelého podplamenníku.
Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.