Nákupný zoznam

Najlepší podplamenník podľa tradičného receptu

22.04.2022 | Autor: Slávka

  • 5.0/5

Ten najlepší tradičný podplamenník podľa originálneho receptu. Stáročia overená chuť skvelého podplamenníku.

Podplamenník alebo podpecník či posúch. Táto typická slovenská pochúťka má mnoho názvov, no chuť je spoločná, vynikajúca. Chrumkavé, vláčne a mäkké cesto, na to obloha, akú má kto najradšej. 

Podplamenník, tradičný recept

Tajomstvo toho pravého, ozaj chutného tradičného podplamenníka spočíva k správnom druhu cesta. Nesmie byť po upečení príliš vysušené, ani tvrdé.

Odspodu je dobré mať ho krásne chrumkavé, zvnútra mäkké. Asi najzvláštnejšou prísadou je ocot, ktorý sa do cesta pridáva, no práve ten zaručí, že bude spĺňať požadované atribúty.

Ďalšou dôležitou vecou je obloha. Treba zvoliť takú, akú kto má rád – či to bude paradajkový alebo smotanový základ; klobáska, slaninka, šunka alebo vegetariánska verzia, napríklad s vajíčkami.

Nespornou súčasťou je syr, rovnako podstatný ako pri pečení pizze. Treba si vybrať druh, ktorý sa rozteká a je pre vás ten najchutnejší. Prípadne viacero a nakombinovať ich.

Samozrejme, každý si môže dať na svoj podplamenník, čo je chce. Fantázii sa medze nekladú. 

Tradičný podplamenník

(30 kusov)


Ingrediencie

  • 1 dcl - mlieko
  • 1 kg - hladká múka
  • 1 plechovka - kukurica
  • 3 dcl - paradajkové pyré
  • 1 ks - údená klobása
  • 4 dcl - horúca voda
  • 1 KL - cukor
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 1 PL - ocot
  • 1 kávovej lyžičky - oregano
  • 200 g - obľúbený druh syra
  • 2 polievkové lyžice - bravčová masť
  • 1 PL - soľ
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepší podplamenník podľa tradičného receptu

Tradičný podplamenník, postup receptu

Ingrediencie: mlieko 1 dcl, hladká múka 1 kg, kukurica 1 plechovka, paradajkové pyré 3 dcl, údená klobása 1 ks, horúca voda 4 dcl, cukor 1 kávová lyžička, čerstvé droždie (42 g) 1 ks, ocot 1 PL, oregano 1 kávová lyžička, obľúbený druh syra 200 g, bravčová masť 2 polievkové lyžice, soľ 1 PL.

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]

1. Kvások

Z droždia, vlažného mlieka a cukru si pripravíme kvások.

2. Kysnutie

Pridáme múku, soľ, vlažnú vodu a vymiesime vláčne cesto. Necháme nakysnúť aspoň hodinu.

3. Spracovanie cesta

Cesto si preložíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na asi 1 cm plát a dvakrát preložíme do tvaru šatôčky. Necháme chvíľu oddýchnuť.

4. Bochníky

Spracujeme si rovnomerne veľké tri bochníky, budú z toho tri plechy.

5. Na plech

Dáme na vymastený plech. Cesto stačí ponaťahovať ručne.

6. Omáčka

Na povrch cesta rozprestrieme omáčku. Pridáme kukuricu, oregano.

7. Obloha

Na to ešte nakrájanú klobásku, nastrúhaný syr, prípadne čo kto má rád ako oblohu. Pečieme na 200 stupňov Celzia asi pol hodinu.

Dobrú chuť.

Pripravte si podľa nášho receptu aj skvelé langoše

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty