AMC
Nákupný zoznam

Najlepšie domáce kapustníky ako od babičky

10.09.2022 | Autor: Slávka

Každá babička pozná tajomstvo tých najlepších kapustníkov. Prezrite si tento originálny recept a iný už ani skúšať nebudete.

Človek by neveril, aká neuveriteľne dobrá chuť vznikne pri smažení obyčajnej hlávkovej kapusty. Ak sa to skombinuje s vynikajúcim, krehkým a vzdušným cestom, dostaneme naozaj skvelú pochúťku.

Naše staré mamy aj babičky ozaj vedeli, čo je dobré. Neboli im treba žiadne špeciálne prísady, ani komplikovaný post prípravy. Úplne jednoducho: Kapusta, smažená na troche oleja, k tomu trošku soli, korenia a hotovo. V jednoduchosti je krása.

Trošku náročnejšie je to už s prípravou cesta, ale aj to isto zvládne každá šikovná gazdinka. Ako na to, ukážeme si nižšie. Tu je aj náš recept na linecké cesto od babičky.


Ingrediencie

  • 200 g - hladká múka
  • 500 g - hrubá múka
  • 1 ks - hlávková kapusta
  • 1 PL - cukor kryštálový
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 5 dcl - plnotučné mlieko
  • 1 podľa chuti - čierne korenie
  • 3 PL (repkový) - olej
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepšie domáce kapustníky ako od babičky

1. Kvások

Pripravíme si kvások. Do droždia dáme cukor a asi 0,5 dcl vlažného mlieka. Počkáme, kým nakysne.

2. Cesto

Pridáme 1 KL soli, oba druhy múky, mlieko a miesime.

3. Miesenie

Dôkladme miesime.

4. Kysnutie

Počkáme, kým cesto nakysne, asi hodinu.

5. Kapusta

Medzitým si na oleji posmažíme kapustu.

6. Dochutenie

Pridáme 1 KL soli a mleté čierne korenie.

7. Chladnutie

Hotovú kapustu necháme chvíľu vyhladnúť.

8. Bochníčky

Z vykysnutého cesta si urobíme malé bochníčky.

9. Kysnutie

Keď sú hotové, necháme ich ešte asi 10 minút na doske kysnúť.

10. Plnenie

Každý bochníček si v ruke jemne roztiahneme a naplníme kapustou.

11. Zavinutie

Zavinieme a jemne valčekom pregúľame.

12. Mastenie

Plechy si vymastíme masťou (na dva plechy treba dvojnásobnú dávku cesta)

13. Plech

Kapustníky si naukladáme na plech. Dôležité je ich v tomto momente poprepichovať vidličkou, aby sa pri pečení nenafúkli.

14. Pečenie

Kapustníky pečieme asi pol hodinu na 180 stupňov.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty