Človek by neveril, aká neuveriteľne dobrá chuť vznikne pri smažení obyčajnej hlávkovej kapusty. Ak sa to skombinuje s vynikajúcim, krehkým a vzdušným cestom, dostaneme naozaj skvelú pochúťku.
Naše staré mamy aj babičky ozaj vedeli, čo je dobré. Neboli im treba žiadne špeciálne prísady, ani komplikovaný post prípravy. Úplne jednoducho: Kapusta, smažená na troche oleja, k tomu trošku soli, korenia a hotovo. V jednoduchosti je krása.
Trošku náročnejšie je to už s prípravou cesta, ale aj to isto zvládne každá šikovná gazdinka. Ako na to, ukážeme si nižšie.
Pripravíme si kvások. Do droždia dáme cukor a asi 0,5 dcl vlažného mlieka. Počkáme, kým nakysne.
Pridáme 1 KL soli, oba druhy múky, mlieko a miesime.
Dôkladme miesime.
Počkáme, kým cesto nakysne, asi hodinu.
Medzitým si na oleji posmažíme kapustu.
Pridáme 1 KL soli a mleté čierne korenie.
Hotovú kapustu necháme chvíľu vyhladnúť.
Z vykysnutého cesta si urobíme malé bochníčky.
Keď sú hotové, necháme ich ešte asi 10 minút na doske kysnúť.
Každý bochníček si v ruke jemne roztiahneme a naplníme kapustou.
Zavinieme a jemne valčekom pregúľame.
Plechy si vymastíme masťou (na dva plechy treba dvojnásobnú dávku cesta)
Kapustníky si naukladáme na plech. Dôležité je ich v tomto momente poprepichovať vidličkou, aby sa pri pečení nenafúkli.
Kapustníky pečieme asi pol hodinu na 180 stupňov.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.