Najlepšie domáce parené buchty, recept ako urobiť skvelá dobrotu. Autor receptu a foto - Ivka
Pravé domáce parené buchty ako od babičky. Najlepšie domáce parené buchty, recept ako urobiť skvelá dobrotu webu DobráKuchyňa.sk.
Výborný recept, ktorý s láskou pripravovali naše babičky, nesmie chýbať ani v súčasnej modernej kuchyni. Ak sa bojíte práce s kysnutým cestom, vďaka ľahkému receptu z webu Dobrá kuchyňa, si ho určite zamilujete.
Buchty na pare sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. My sme si pre vás pripravili tradičný overený recept so slivkovým lekvárom a makom.
Vyskúšajte si pripraviť tento obľúbený múčnik podľa receptu z dielne portálu Dobrá kuchyňa.
Recept je jednoduchý na prípravu a buchty sú mäkké a nadýchané. Zamilujú si ho nielen deti, ale aj dospelí.
Máme pre vás aj recept na parené buchty s lekvárom ako od babičky
(na 20 kusov)
Ingrediencie: polohrubá múka 500 g, roztopené maslo 100 g, vlažné mlieko 2 dl, čerstvé droždie 20 g, mak mletý 5 polievkové lyžice, cukor kryštálový 1 kávová lyžička, hustý džem alebo lekvár 1 pohár, vajce 1 ks, soľ štipku, olej 3 polievkové lyžice.
Tip pre vás
Ako prvý si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a 1 čajovej lyžičky cukru. Necháme odpočívať na teplom mieste cca 10-15 minút, pokiaľ nám nevzíde kvások.
Do misky dáme múku, vajíčko, štipku soli, olej a pridáme kvások. Miesime ručne alebo kuchynským robotom až kým sa nám nebude cesto pekne odliepať od stien misky. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, pridávajte po troche múku. Nie veľa, aby cesto nebolo príliš tuhé. Ak sa vám naopak zdá, že je cesto veľmi tuhé, opatrne prilievajte mlieko. Cesto by malo byť konzistencie ako na obrázku.
Cesto poprášime múkou a prikryjeme ho potravinou fóliou alebo utierkou. Necháme odpočívať na teplom mieste cca 1-1,5 hodiny. Kým zdvojnásobí svoj objem.
Keď nám cesto vykyslo, vyklopíme ho na múkou posypanú pracovnú dosku, prehnetieme v rukách a vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1cm. Cesto rozdelíme nožom na štvorce veľkosti cca 10x10cm. Na každý štvorec navrstvíme lekvár.
Rohy spojíme a vytvarujeme do tvaru gule. Takto pokračujeme, až kým nemáme spracované všetky buchty. Necháme ich ešte 5 minút nakysnúť.
Zatiaľ si dáme do hrnca zovrieť vodu. Nie veľa, iba toľko, aby nám voda nepresahovala cez parák. Keď je voda dostatočne horúca, vložíme do hrnca parák, ktorý potrieme mašľovačkou olejom a poukladáme naňho buchty. Tie ukladáme v dostatočnom rozostupe (rátame s tým, že buchty po naparení zdvojnásobia svoj objem). Zakryjeme pokrievkou, oheň stíšime na minimum, aby voda nevrela a paríme 7-8 minút. Takto pokračujeme, kým nepripravíme všetky buchty. Buchty po naparení potrieme prepraženým maslom a posypeme makom alebo inou posýpkou, ktorú máme radi.
Dobrú chuť!
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk