Najlepšie domáce parené buchty, recept ako urobiť skvelá dobrotu. Autor receptu a foto - Ivka
Pravé domáce parené buchty ako od babičky. Najlepšie domáce parené buchty, recept ako urobiť skvelá dobrotu webu DobráKuchyňa.sk.
Výborný recept, ktorý s láskou pripravovali naše babičky, nesmie chýbať ani v súčasnej modernej kuchyni. Ak sa bojíte práce s kysnutým cestom, vďaka ľahkému receptu z webu Dobrá kuchyňa, si ho určite zamilujete.
Buchty na pare sú neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. My sme si pre vás pripravili tradičný overený recept so slivkovým lekvárom a makom.
Vyskúšajte si pripraviť tento obľúbený múčnik podľa receptu z dielne portálu Dobrá kuchyňa.
Recept je jednoduchý na prípravu a buchty sú mäkké a nadýchané. Zamilujú si ho nielen deti, ale aj dospelí.
Máme pre vás aj recept na parené buchty s lekvárom ako od babičky
(na 20 kusov)
Ingrediencie: polohrubá múka 500 g, roztopené maslo 100 g, vlažné mlieko 2 dl, čerstvé droždie 20 g, mak mletý 5 polievkové lyžice, cukor kryštálový 1 kávová lyžička, hustý džem alebo lekvár 1 pohár, vajce 1 ks, soľ štipku, olej 3 polievkové lyžice.
Tip pre vás
Ako prvý si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a 1 čajovej lyžičky cukru. Necháme odpočívať na teplom mieste cca 10-15 minút, pokiaľ nám nevzíde kvások.
Do misky dáme múku, vajíčko, štipku soli, olej a pridáme kvások. Miesime ručne alebo kuchynským robotom až kým sa nám nebude cesto pekne odliepať od stien misky. Ak sa vám zdá cesto príliš riedke, pridávajte po troche múku. Nie veľa, aby cesto nebolo príliš tuhé. Ak sa vám naopak zdá, že je cesto veľmi tuhé, opatrne prilievajte mlieko. Cesto by malo byť konzistencie ako na obrázku.
Cesto poprášime múkou a prikryjeme ho potravinou fóliou alebo utierkou. Necháme odpočívať na teplom mieste cca 1-1,5 hodiny. Kým zdvojnásobí svoj objem.
Keď nám cesto vykyslo, vyklopíme ho na múkou posypanú pracovnú dosku, prehnetieme v rukách a vyvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1cm. Cesto rozdelíme nožom na štvorce veľkosti cca 10x10cm. Na každý štvorec navrstvíme lekvár.
Rohy spojíme a vytvarujeme do tvaru gule. Takto pokračujeme, až kým nemáme spracované všetky buchty. Necháme ich ešte 5 minút nakysnúť.
Zatiaľ si dáme do hrnca zovrieť vodu. Nie veľa, iba toľko, aby nám voda nepresahovala cez parák. Keď je voda dostatočne horúca, vložíme do hrnca parák, ktorý potrieme mašľovačkou olejom a poukladáme naňho buchty. Tie ukladáme v dostatočnom rozostupe (rátame s tým, že buchty po naparení zdvojnásobia svoj objem). Zakryjeme pokrievkou, oheň stíšime na minimum, aby voda nevrela a paríme 7-8 minút. Takto pokračujeme, kým nepripravíme všetky buchty. Buchty po naparení potrieme prepraženým maslom a posypeme makom alebo inou posýpkou, ktorú máme radi.
Dobrú chuť!
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.