AMC
Nákupný zoznam

Paradajková polievka

08.09.2022 | Autor: Denča

V záhradách dozrievajú všetky druhy zeleniny a ovocia a presne teraz je ten správny čas, variť z čerstvých domácich surovín. Chuť polievky z domácich paradajok je jednoducho famózna. Navyše je sýta, zdravá a ľahko stráviteľná.

Famózna chuť, farba a vôňa, presne taká je polievka podľa tohto jednoduchého receptu. Ak máte domáce paradajky, bude to dokonalé. Sýta polievka plná vitamínov, ktorá nepotrebuje ničím zahustiť. Ak vás už nebaví tradičná "slovenská" paradajková polievka, z pretlaku, s haluškami či smotanou, určite vyskúšajte túto a omámte svoje zmysly.


Ingrediencie

  • 8 ks - paradajka
  • 1 ks - cibuľa alebo pór
  • 2 ks - mrkva
  • 2 ks - cesnak
  • 2 polievkových lyžíc - olivový olej
  • 1 čajová lyžička - trstinový cukor
  • 1 podľa chuti - čerstvá alebo sušená bazalka
  • 1 podľa chuti - čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržlenová vňať, pažítka)
Poslať ako nákupný zoznam



Paradajková polievka

1. Príprava ingrediencií

Pripravíme si potrebné suroviny. Ak použijeme mäsité paradajky, bude sa hodiť aj horúci vývar na zriedenie polievky. Dokonalú chuť podčiarkne čerstvá bazalka a oregano, postačia však aj sušené, no v žiadnom prípade ich nevynecháme.

2. Olúpeme paradajky

Paradajky umyjeme, a zo spodnej časti narežeme do kríža. Na 2 minúty ich zalejeme horúcou vodou, vodu zlejeme, paradajky schladíme pod studenou vodou a jednoducho olúpeme. (ide to ľahko, aj bez noža).

3. Základ polievky

Na olivovom oleji osmažíme pór nakrájaný na pásiky, pridáme plátky cesnaku a krátko smažíme /cca pol minúty/ kým zacítime jeho vôňu. Nasleduje mrkva, ktorú restujeme.

4. Varíme

Olúpané paradajky nakrájame na polovicu, pridáme korenie (soľ, mleté čierne korenie a trstinový cukor), podlejeme 1 dcl vody a varíme do zmäknutia paradajok. Po 10 minútach pridáme čerstvé alebo sušené bylinky (bazalku a oregano), ktoré tomu dodajú tú pravú taliansku chuť. Polievku dohladka rozmixujeme, ak je potrebné, zriedime ju horúcim vývarom.

5. Pečivo

Na suchej panvici opečieme pečivo. Zmiešame olivový olej, soľ a pretlačený cesnak a touto zmesou pečivo natrieme.

6. Tip na servírovanie

Paradajkovú polievku dozdobíme bazalkou, a podávame s cesnakovým pečivom.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty