Nákupný zoznam

Tradičné zemiakové lokše na sladko i slano, jednoduchý RECEPT

01.11.2020 | Autor: -

  • 0.0/5

Tradičné zemiakové lokše na sladko i slano. Jednoduchý overený recept webu Dobrá Kuchyňa. Vynikajúca pochúťka.

Najlepšie domáce zemiakové lokše, recept podľa babičky

Tradičné domáce zemiakové lokše. Pochúťka na sladko, ale aj slano. Zemiakové lokše sú vynikajúce s pečenou kačkou, husacinou, so smaženou kapustou. Výborne ladia aj s makom, slivkovým lekvárom. Zbiehajú sa vám slinky? Pripravte si ich doma. Najlepšie domáce zemiakové lokše so značkou Dobrá kuchyňa.

Chcete si pripraviť zemiakové lokše a vy neviete ako na to? Inšpirujte sa jednoduchým babičkiným receptom z dielne webu Dobrá kuchyňa. 

K zemiakovým lokšiam sa hodí najlepšia dusená červená kapusta na karameli

Fantastické zemiakové lokše, ako jednoducho pripraviť domáce lokše

  • Čas varenia zemiakov: 20 minút
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet kusov: 15 (podľa veľkosti)

Najlepšie domáce zemiakové lokše. Hladáte overený recept? Ste na správnom mieste. Varte s nami jednoducho, chutne a tradične. Varte s Dobrou kuchyňou. Stačí si zaželať iba dobrú chuť.

Sladká tradičná pochúťka najlepšie domáce šišky, jemné ako pavučinka

Zemiakové lokše na sladko i slano, ktoré musíte vyskúšať

(na 15 kusov)


Ingrediencie

  • 1 štipka - soľ
  • 200 g - hladká špaldová (obyčajná) múka
  • 600 g - zemiaky uvarené v šupke
Poslať ako nákupný zoznam

Tradičné zemiakové lokše na sladko i slano, jednoduchý RECEPTAutor - Nela

Tradičné zemiakové lokše na sladko i slano - postup receptu

Ingrediencie: 600 g zemiaky uvarené v šupke, cca 200 g hladká špaldová (hladká) múka - podľa potreby, štipka soli

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu. Teraz v 50-percentnej ZĽAVE kúpite tu:]

  1. Najprv uvaríme zemiaky v šupke. Trvá to približne 20 minút. Potom ich necháme dobre vychladnúť. Tak ich ošúpeme, nastrúhame najemno alebo roztlačíme, pomelieme. Ďalej pridáme hladkú múku a štipku soli.
  2. Z týchto surovín si pripravíme elastické cesto. Múku pridávame postupne podľa potreby, záleží to od druhu zemiakov a koľko múky pohltia. Nové zemiaky nie sú na prípravu lokší veľmi vhodné, cesto zvykne rednúť.
  3. Zemiakové cesto by malo byť vláčne, nie príliš tuhé. Inak by boli zemiakové lokše suché a tvrdšie. Z cesta si urobíme dlhší valec (ako knedlík), ktorý si krájame na hrubšie kolieska. Nakrájame cca 15 rovnakých častí.
  4. Každé koliesko si vyvaľkáme natenko, približne 2-3 mm. Pomáhame si múkou, aby sa nám lokše pri vaľkaní nelepili na dosku. Veľkosť lokší záleží od veľkosti panvice. Pečenie tradičných domácich lokší ide veľmi rýchlo.
  5. Tradičné zemiakové lokše pečieme na kvalitnej rozohriatej panvici bez pridania tuku, z každej strany, pokiaľ nebudú mať malé škvrny hnedastej farby. Panvicu čistíme od zvyšnej múky priebežne papierovým obrúskom.
  6. Upečené zemiakové  lokše ukladáme postupne na seba. Lokše potierame opraženým maslom alebo kačacou či husacou masťou, ak ich pripravujeme na slano. Ak by sme ich nechali neomastené, lokše budú suchšie.
  7. Domáce zemiakové lokše sú tradičné na slano s pečeným husacím či kačacím mäsom, so smaženou červenou, hlávkovou, ale aj kvasenou kapustou. Na sladko omastené maslom, plnené makovou, slivkovou náplňou.

Tip Dobrej kuchyne: Domáce zemiakové lokše si môžeme pripraviť aj zo zvyšných zemiakov dusených, ale aj zemiakovej kaše. Zemiaky musia byť však dobre roztlačené. Múku pridávame podľa potreby, aby nám vzniklo elastické cesto.

Dobrú tradičnú chuť.

Vybrali sme pre vás najlepšie domáce zemiakové lokše, top recept kuchyne portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče