Nákupný zoznam

Ako sa robí karamel, neskutočne dobrý. Overený recept

09.08.2021 | Autor: Slávka

  • 4.5/5

Skúsili ste už tú vôňu, keď sa doma pripravuje karamel? Neopísateľný zážitok pre čuchové aj chuťové bunky. Poradíme, ako na to.

Ako pripraviť karamel. Foto - Pixabay

Predstavte si cukor a ešte opražený, k tomu maslo a šľahačka. Môže snáď niečo znieť lepšie? Už pri samotnej príprave tejto neskutočne dobrej pochutiny sa rozlieva sladká, vábivá vôňa po celej kuchyni. Karamel.

Niečo, čo si vychutnáte v každom ročnom období. Či už vo forme horúceho karamelového mlieka, ktoré zahreje počas studených večerov alebo v kombinácii karamelu s orieškami (ideálne na vianočný stôl). Neodmysliteľnou je však karamelová omáčka ako prídavok na rôzne dezerty s čerstvým ovocím, ideálne dozreté počas leta, prípadne karamelová poleva rovno na zmrzlinu v horúcich letných dňoch.

Ako sa robí karamel

Základným typom je tzv. „flan“, číry, čistý karamel, ktorý sa pripravuje z karamelizovaného cukru a vody. Vtedy je možné ním zaliať rôzne druhy orieškov alebo ho použiť pri príprave cukríkov pre deti, rovnako tak na karamelové lízanky.

Ešte rozohriaty a tekutý karamel cukrári radi využívajú na všakovaké kreácie, ktoré potom po stuhnutí krásne držia a zdobia ich dezerty, torty aj drobné zákusky.

Karamelová omáčka

Ak si zvolíme karamelovú omáčku, to už budeme potrebovať okrem hnedého cukru aj maslo a šľahačkovú smotanu. Táto sa používa napríklad ako poleva na zákusky, zmrzlinové poháre, cheesecake či palacinky. Postup je jednoduchý, azda najdôležitejšou vecou je dať pozor, aby sa cukor nepripálil.

Ak načrieme do odbornejšieho slovníka, karamel sa vyrába pomalým zahrievaním (karamelizáciou) cukru pri teplote od 110 až na 170 °C. Voda z cukru sa stráca, jeho molekuly sa štiepia a pretvárajú sa na pochutinu s rôznymi odtieňmi hnedej farby (od béžovej až po takmer tmavohnedú).

Typickou je sladká pripálená chuť, ktorá pomáha vystreliť mnohé dezerty do nebesky dobrých výšin.

Kde všade je karamel neodmysliteľný

  • crème brûlée
  • karamelové jablká
  • karamelky (cukríky)
  • karamelové lízanky
  • cheesecake s karamelom
  • obrátený koláč s ovocím – tarte tatin
  • slaný karamel
  • karamelové mlieko
  • karamelová poleva na zmrzlinu, resp. zmrzlinové poháre
  • palacinky s karamelom
  • plnka do makróniek
  • profiterolky s karamelovou plnkou

Ingrediencie na prípravu karamelu

(na 6 porcií)


Ingrediencie

  • 30 g - maslo
  • 1 dcl - šľahačková smotana
  • 150 g - hnedý cukor
Poslať ako nákupný zoznam



Ako sa robí karamel, neskutočne dobrý. Overený recept

Recept ako pripraviť karamel

Ingrediencie: hnedý cukor - 150 g, maslo - 30 g, šľahačková smotana - 1 dcl.

1. Začneme nahrievať cukor

Na suchej panvici začneme nahrievať cukor (150 g).

2. Pozor, aby sa nepripálil

Dôkladne miešame, dáme pozor, aby sa nepripálil.

3. Roztopí sa cukor a vytvorí sa pena

Keď je všetok cukor rozpustený, začne sa vytvárať jemná pena.

4. Pridáme maslo

Pridáme kúsok masla (30 g) a opatrne vmiešavame.

5. Pridáme aj šľahačku

Nasleduje šľahačka (1 dcl).

6. Karamelovú polevu dokončujeme

Karamelovú polevu máme hotovú, môžeme ju odstaviť zo sporáka.

Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty