Ako pripraviť karamel. Foto - Pixabay
Predstavte si cukor a ešte opražený, k tomu maslo a šľahačka. Môže snáď niečo znieť lepšie? Už pri samotnej príprave tejto neskutočne dobrej pochutiny sa rozlieva sladká, vábivá vôňa po celej kuchyni. Karamel.
Niečo, čo si vychutnáte v každom ročnom období. Či už vo forme horúceho karamelového mlieka, ktoré zahreje počas studených večerov alebo v kombinácii karamelu s orieškami (ideálne na vianočný stôl). Neodmysliteľnou je však karamelová omáčka ako prídavok na rôzne dezerty s čerstvým ovocím, ideálne dozreté počas leta, prípadne karamelová poleva rovno na zmrzlinu v horúcich letných dňoch.
Základným typom je tzv. „flan“, číry, čistý karamel, ktorý sa pripravuje z karamelizovaného cukru a vody. Vtedy je možné ním zaliať rôzne druhy orieškov alebo ho použiť pri príprave cukríkov pre deti, rovnako tak na karamelové lízanky.
Ešte rozohriaty a tekutý karamel cukrári radi využívajú na všakovaké kreácie, ktoré potom po stuhnutí krásne držia a zdobia ich dezerty, torty aj drobné zákusky.
Ak si zvolíme karamelovú omáčku, to už budeme potrebovať okrem hnedého cukru aj maslo a šľahačkovú smotanu. Táto sa používa napríklad ako poleva na zákusky, zmrzlinové poháre, cheesecake či palacinky. Postup je jednoduchý, azda najdôležitejšou vecou je dať pozor, aby sa cukor nepripálil.
Ak načrieme do odbornejšieho slovníka, karamel sa vyrába pomalým zahrievaním (karamelizáciou) cukru pri teplote od 110 až na 170 °C. Voda z cukru sa stráca, jeho molekuly sa štiepia a pretvárajú sa na pochutinu s rôznymi odtieňmi hnedej farby (od béžovej až po takmer tmavohnedú).
Typickou je sladká pripálená chuť, ktorá pomáha vystreliť mnohé dezerty do nebesky dobrých výšin.
(na 6 porcií)
Ingrediencie: hnedý cukor - 150 g, maslo - 30 g, šľahačková smotana - 1 dcl.
1. Začneme nahrievať cukor
Na suchej panvici začneme nahrievať cukor (150 g).
2. Pozor, aby sa nepripálil
Dôkladne miešame, dáme pozor, aby sa nepripálil.
3. Roztopí sa cukor a vytvorí sa pena
Keď je všetok cukor rozpustený, začne sa vytvárať jemná pena.
4. Pridáme maslo
Pridáme kúsok masla (30 g) a opatrne vmiešavame.
5. Pridáme aj šľahačku
Nasleduje šľahačka (1 dcl).
Karamelovú polevu máme hotovú, môžeme ju odstaviť zo sporáka.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.