Ako pripraviť karamel. Foto - Pixabay
Predstavte si cukor a ešte opražený, k tomu maslo a šľahačka. Môže snáď niečo znieť lepšie? Už pri samotnej príprave tejto neskutočne dobrej pochutiny sa rozlieva sladká, vábivá vôňa po celej kuchyni. Karamel.
Niečo, čo si vychutnáte v každom ročnom období. Či už vo forme horúceho karamelového mlieka, ktoré zahreje počas studených večerov alebo v kombinácii karamelu s orieškami (ideálne na vianočný stôl). Neodmysliteľnou je však karamelová omáčka ako prídavok na rôzne dezerty s čerstvým ovocím, ideálne dozreté počas leta, prípadne karamelová poleva rovno na zmrzlinu v horúcich letných dňoch.
Základným typom je tzv. „flan“, číry, čistý karamel, ktorý sa pripravuje z karamelizovaného cukru a vody. Vtedy je možné ním zaliať rôzne druhy orieškov alebo ho použiť pri príprave cukríkov pre deti, rovnako tak na karamelové lízanky.
Ešte rozohriaty a tekutý karamel cukrári radi využívajú na všakovaké kreácie, ktoré potom po stuhnutí krásne držia a zdobia ich dezerty, torty aj drobné zákusky.
Ak si zvolíme karamelovú omáčku, to už budeme potrebovať okrem hnedého cukru aj maslo a šľahačkovú smotanu. Táto sa používa napríklad ako poleva na zákusky, zmrzlinové poháre, cheesecake či palacinky. Postup je jednoduchý, azda najdôležitejšou vecou je dať pozor, aby sa cukor nepripálil.
Ak načrieme do odbornejšieho slovníka, karamel sa vyrába pomalým zahrievaním (karamelizáciou) cukru pri teplote od 110 až na 170 °C. Voda z cukru sa stráca, jeho molekuly sa štiepia a pretvárajú sa na pochutinu s rôznymi odtieňmi hnedej farby (od béžovej až po takmer tmavohnedú).
Typickou je sladká pripálená chuť, ktorá pomáha vystreliť mnohé dezerty do nebesky dobrých výšin.
(na 6 porcií)
Ingrediencie: hnedý cukor - 150 g, maslo - 30 g, šľahačková smotana - 1 dcl.
1. Začneme nahrievať cukor
Na suchej panvici začneme nahrievať cukor (150 g).
2. Pozor, aby sa nepripálil
Dôkladne miešame, dáme pozor, aby sa nepripálil.
3. Roztopí sa cukor a vytvorí sa pena
Keď je všetok cukor rozpustený, začne sa vytvárať jemná pena.
4. Pridáme maslo
Pridáme kúsok masla (30 g) a opatrne vmiešavame.
5. Pridáme aj šľahačku
Nasleduje šľahačka (1 dcl).
Karamelovú polevu máme hotovú, môžeme ju odstaviť zo sporáka.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Radi by ste potešili vášho manžela pravým chlapským jedlom? Tip na skvelý bravčový guláš bez zásmažky, ktorý nikto nepokazí.
Pripravte výbornú sekanú doma! Z kvalitních surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou.
Pripravte si chutný fazuľový prívarok, ktorý poriadne zasýti. S čerstvým chlebom a rozvoniavajúcim mäsom vytvorí chuť fazuľového prívarku dokonalú pochúťku.
Dobrá Kuchyňa vám prináša skvelý recept, pri ktorom využijete akékoľvek ovocie z vašej záhradky na vynikajúce ovocné koláče, ktorým nik neodolá.
Ak máte radi pečeň, dusená bravčová pečienka je ten nejlepší a najrýchlejší recept ako pripraviť chutný obed za pár minút.