Nákupný zoznam

Fantastická bryndzová polievka, tradičný recept

17.11.2021 | Autor: Katarína

  • 5.0/5

Bryndzová polievka je výborná a sýta polievka z typicky slovenských ingrediencií. Pripravte si ju podľa receptu webu DobráKuchyňa.sk.

Fantastická bryndzová polievka, tradičný recept. Autor receptu a foto - Katarína

Bryndzová polievka je výborná a sýta polievka z typicky slovenských ingrediencií. Pripravte si ju podľa receptu webu DobráKuchyňa.sk.

Fantastická bryndzová polievka, tradičný recept

Omrzeli vás už bryndzové halušky ale chuť bryndze vám lahodí? Vyskúšajte jednoduchú bryndzovú polievku nazývanú aj demikát.

Na prípravu nepotrebujete žiadne exotické suroviny ale starú dobrú klasiku. Nech vám chutí :-).

Vyskúšajte aj náš recept na tradičný bryndzový demikát

Ingrediencie na bryndzovú polievku

(na 6 porcií)


Ingrediencie

  • 3 strúčiky - cesnak
  • 375 g - bryndza
  • 1 kávová lyžička - mletá červená paprika
  • 1 ks - cibuľa strednej veľkosti
  • 250 g - zemiak strednej veľkosti
  • 200 g - šľahačková smotana 33%
  • 1 polievková lyžica - bravčová masť
  • 1 kávová lyžička - soľ
Poslať ako nákupný zoznam



Fantastická bryndzová polievka, tradičný recept

Bryndzová polievka, postup receptu

Ingrediencie: cesnak 3 strúčiky, bryndza 375 g, mletá červená paprika 1 kávová lyžička, cibuľa strednej veľkosti 1 ks, zemiak strednej veľkosti 250 g, šľahačková smotana 33% 200 g, bravčová masť 1 polievková lyžica, soľ 1 kávová lyžička.

1. Pripravíme si základ

Na bravčovej masti si vo vyššom hrnci orestujeme na malé kúsky nakrajánú takmer celú cibuľu (menšiu časť si necháme na ozdobenie polievky), po 3 minútach pridáme na malé kúsky nakrájaný cesnak a restujeme ešte 2 minúty.

2. Druhý krok prípravy

Po orestovaní cibule s cesnakom pridáme na menšie kocky zemiaky, soľ a červenú papriku.

3. Zemiaky zalejeme horúcou vodou

Zmes zalejem horúcou vodou, hustota polievky závisí od množstva vody. Keďže polievka nebude dodatočne zahusťovaná múkou, vody stačí také množstvo, aby sa do nej ponorili zemiaky. Varíme cca 15-20 minút až do zmäknutia zemiakov.

4. Bryndzová polievka je takmer hotová

Kým sa uvaria zemiaky, vymiešame si bryndzu so smotanou na šľahanie. Možnosti sú 2, buď ponorným mixérom alebo popučiť v hlbokom tanieri s vidličkou. Cieľom nie je dosiahnuť úplne hladkú hmotu ale rozdrobiť bryndzu na menšie kúsky.

5. Zahusťovanie polievky

Ak sa nám dovaria zemiaky, rozmixujeme polievku ponorným mixérom. Postupne do nej pridávame po lyžiciach rozmiešanú bryndzu so smotanou a spolu mixujeme.

6. Posledný krok a odstavíme

Zmixovanú polievku privedieme k varu na miernom ohni, necháme prebublať 2 minútky a odstavíme.

7. Ozdobovanie a servírovanie bryndzovej polievky

Na menšej panvici si orestujem na malé kocky nakrájanú slaninu, keď pustí tuk pridáme k nej zvyšnú cibuľu nakrájanú na malé kúsky a restujeme do sklovita. Pripravenou zmesou dozdobíme polievku a pridáme krajec chleba.

Dobrú chuť.

Máme pre vás aj recept na tradičnú bryndzovú polievku

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty