Fantastická bryndzová polievka, tradičný recept. Autor receptu a foto - Katarína
Bryndzová polievka je výborná a sýta polievka z typicky slovenských ingrediencií. Pripravte si ju podľa receptu webu DobráKuchyňa.sk.
Omrzeli vás už bryndzové halušky ale chuť bryndze vám lahodí? Vyskúšajte jednoduchú bryndzovú polievku nazývanú aj demikát.
Na prípravu nepotrebujete žiadne exotické suroviny ale starú dobrú klasiku. Nech vám chutí :-).
Vyskúšajte aj náš recept na tradičný bryndzový demikát
(na 6 porcií)
Ingrediencie: cesnak 3 strúčiky, bryndza 375 g, mletá červená paprika 1 kávová lyžička, cibuľa strednej veľkosti 1 ks, zemiak strednej veľkosti 250 g, šľahačková smotana 33% 200 g, bravčová masť 1 polievková lyžica, soľ 1 kávová lyžička.
Na bravčovej masti si vo vyššom hrnci orestujeme na malé kúsky nakrajánú takmer celú cibuľu (menšiu časť si necháme na ozdobenie polievky), po 3 minútach pridáme na malé kúsky nakrájaný cesnak a restujeme ešte 2 minúty.
Po orestovaní cibule s cesnakom pridáme na menšie kocky zemiaky, soľ a červenú papriku.
Zmes zalejem horúcou vodou, hustota polievky závisí od množstva vody. Keďže polievka nebude dodatočne zahusťovaná múkou, vody stačí také množstvo, aby sa do nej ponorili zemiaky. Varíme cca 15-20 minút až do zmäknutia zemiakov.
Kým sa uvaria zemiaky, vymiešame si bryndzu so smotanou na šľahanie. Možnosti sú 2, buď ponorným mixérom alebo popučiť v hlbokom tanieri s vidličkou. Cieľom nie je dosiahnuť úplne hladkú hmotu ale rozdrobiť bryndzu na menšie kúsky.
Ak sa nám dovaria zemiaky, rozmixujeme polievku ponorným mixérom. Postupne do nej pridávame po lyžiciach rozmiešanú bryndzu so smotanou a spolu mixujeme.
Zmixovanú polievku privedieme k varu na miernom ohni, necháme prebublať 2 minútky a odstavíme.
Na menšej panvici si orestujem na malé kocky nakrájanú slaninu, keď pustí tuk pridáme k nej zvyšnú cibuľu nakrájanú na malé kúsky a restujeme do sklovita. Pripravenou zmesou dozdobíme polievku a pridáme krajec chleba.
Dobrú chuť.
Máme pre vás aj recept na tradičnú bryndzovú polievku
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.