Máločo znie tak slovensky ako demikát. Bude to zrejme tým, že hlavnou surovinou je bryndza - jedinečná pochúťka zo Slovenska.
Mnohým v prípade bryndze evokujú bryndzové halušky. No tu využitie tejto úžasnej slovenskej suroviny ani zďaleka nekončí. Obľúbené si aj rôzne nátierky či polievky, napríklad tradičný demikát.
Skúste si ho pripraviť podľa fotoreceptu Dobrá kuchyňa. Prekvapí vás svojou kombináciou so zemiakmi a červenou mletou paprikou, čo vytvára dokonalú chuť.
Isto sa demikát stane pevnou zložkou vášho jedálneho lístka a bude si ho variť pravidelne.
Vyskúšajte aj náš recept na tradičnú bryndzovú polievku webu Ženy v meste
(na 5 porcií)
Ingrediencie na 5 porcií: 2 polievkové lyžice - bravčová masť, 1 kávová lyžička - červená mletá paprika, 1 ks - cibuľa strednej veľkosti, 6 ks - zemiak strednej veľkosti, 100 g - bryndza, 200 ml - šľahačková smotana, soľ - podľa chuti, majoránka - podľa chuti.
Na masti smažíme na kocky nakrájanú cibuľu. Jemne prisolíme.
Pridáme červenú mletú papriku a hneď aj vodu.
Nasledujú zemiaky na kocky, dusíme do zmäknutia.
Do polievky pridáme bryndzu vymiešanú so šľahačkou, už len krátko prevaríme. Ak chceme polievku krémovú, všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Fantasticky však chutí aj bez mixovania.
Úplne na záver, do vypnutej polievky pridáme majoránku.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.