Nákupný zoznam

Fantastické kváskové makovky, RECEPT z kvásku

18.10.2020

  • 5.0/5

Fantastické kváskové makovky. Recept z kvásku so značkou Dobrá kuchyňa. Naše makovky chutia neodolateľne.

Najlepšie kváskové makovky alebo briošky, recept z kvásku

Fantastické kváskové makovky alebo briošky so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte. Chutia úžasne.

Kváskujete? Stále hľadáte overené recepty z kvásku? Ste opäť na správnom mieste. Dobrá kuchyňa vám dnes prináša jednoduchý recept na kváskové pečenie. Najlepšie makové rožky (makovky) alebo briošky. Pečte a kváskujte s nami. Sladké zdravšie maškrtenie vám želáme.

Vynikajúce kváskové perníčky najlepšie perníky z kvásku, ktoré si obľúbite

Skvelé kváskové dobroty - makovky, briošky, žemličky

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia (kvasenia): približne 16 hodín (podľa teploty v miestnosti)
  • Čas pečenia: 20-25 minút
  • Počet kusov: 12 (prípradne podľa veľkosti)

Kysnuté koláče sú veľmi obľúbené a tradičné. Ak máte doma kvások, pripravte si s nami najlepšie kváskové makovky, briošky či žemličky. Voňavé, chutné, dokonalé. Prekvapte svoju rodinu domácimi makovkami. Kváskové pečenie so značkou Dobrá kuchyňa.

Recept z kysnutého cesta najlepší kakaový závin ako od babičky

Vynikajúce makovky a briošky z kvásku, ktoré si zamilujete

(12 kusov)


Ingrediencie

  • 1 štipka - soľ
  • 2 polievková lyžica - med
  • 1+1 ks - vajce
  • 120ml+1 ml+PL - vlažné mlieko
  • 150+400 g - hladká špaldová (obyčajná) múka
  • 20 g - celozrnná špaldová múka
  • 1 polievková lyžica - ražný kvások
  • 50 g - maslo, bravčová masť alebo olej
  • 3-5 polievková lyžica - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 150 g - vlažná voda
  • 1 podľa potreby - celý alebo mletý mak
  • 1 podľa potreby - citrónová kôra alebo šťava
  • 1 ?L alebo 1 ks ks - vanilková esenica alebo vanilínový cukor
Fantastické kváskové makovky, RECEPT z kváskuAutor - Nela

Fantastické domáce kváskové makovky - postup receptu

Ingrediencie na rozkvas: 150 g hladká špaldová (hladká) múka, 150 g vlažná voda, 1 polievková lyžica ražného kvásku kváskové cesto: 400 g hladká špaldová (hladká) múka, 20 g celozrnná múka, 50 g roztopená bravčová masť alebo maslo (alebo 8 polievkových lyžíc oleja), 120 ml vlažné mlieko, 1 ks vajce, 1 kávová lyžička vanilkovej esencie (alebo 1 ks vanilínový cukor), 2 polievkové lyžice medu, 3 polievkové lyžice trstinového alebo kryštálového cukru (keď obľubujete sladšie, pridajte ešte 2 polievkové lyžice cukru), štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra alebo šťava (podľa chuti) na potretie makoviek: 1 ks rozšľahané vajce s 1 polievkovou lyžicou mlieka na posypanie makoviek: celý mak, môžeme zvoliť aj mak mletý (podľa potreby)

  1. Najprv si pripravíme rozkvas, najlepšie večer. Musí kysnúť 9-12 hodín pri izbovej teplote. Do vlažnej vody primiešame múku a ražný kvások, dobre premiešame. Misu uzavrieme fóliou, môžeme tanierom. Ak má rozkvas plno bubliniek, vtedy je dobre vykvasený.
  2. K pripravenému rozkvasu pridáme obe múky, roztopený vlažný tuk, vlažné mlieko, vajce, vanilku, med, cukor, soľ a citrónovú šťavu, kôru. Vymiesime si cesto, ktoré sa bude oddeľovať od nádoby. Môžeme to robiť ručne, ak zvolíme robot, ušetríme mnoho času.
  3. Vymiesené kváskové cesto prikryjeme a necháme opäť pri izbovej teplote kysnúť ďalšie 2-3 hodiny. Cesto počas kysnutia ešte aj 3x poprekladáme. Kváskové cesto sa tak nielen prevzdušní, získa aj na pevnosti. Čas kysnutia záleží od teploty v miestnosti.
  4. Cesto zo špaldovej múky je elastické, veľmi dobre sa s ním pracuje. Ak máme pocit, že sa lepí, použijeme ďalšiu múku. Celé cesto  odvážime, celkovú gramáž vydelíme počtom 12. Urobíme si 12 bochníčkov, ktoré si opäť premiesime a prikryjeme fóliou.
  5. Ak nemáte fóliu, môžete použiť väčšie mikroténové vrecká. Je potrebné, aby sa bochníčky spotili, podporuje to kvasenie. Bochníčky necháme kysnúť aspoň 20 minút. Z bochníčkov si môžeme urobiť makové rožky, briošky alebo pletenky, výber je na nás.
  6. Rožky pripravíme tak, že si bochníček vyvaľkáme do trojuholníka. Potom trojuholník zrolujeme, jemne vyformujeme do tvaru rožka. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Na takto pripravený plech ukladáme jednotlivé tvary, nie blízko seba.
  7. Kváskové dobroty pri ďalšom kysnutí zväčšia ešte svoj tvar, a to dvojnásobne. Ešte aj pri pečení narastú. Potrebujeme preto dva väčšie plechy. Makové slimáky si urobíme tak, že si z bochníčka urobíme šúľok, ktorý budete stáčať do tvaru slimáka.
  8. Keď si chceme upiecť briošky, z vykysnutého bochníčka si opäť urobíme šúľok, z ktorého tvarujeme uzol. Ak by sme si chceli zvoliť obyčajné makové žemličky, bochníček iba premiesime, urobíme obyčajnú buchtu. Všetky tvary sú jednoduché, skúste. 
  9. Takto pripravené kváskové tvary opäť prikryjeme fóliou. Teraz nasleduje posledná, už finálna fáza kysnutia. Trvá to približne 1,5-2 hodiny. Samozrejme, opäť to záleží od teploty. Plechy môžeme dať kysnúť aj do rúry (vypnutej), je tam stabilná teplota. 
  10. Po vykysnutí pečiva opatrne odstránime fóliu. Vajce vyšľaháme vidličkou, pridáme mlieko. Touto zmesou potrieme rožky, briošky či žemličky, posypeme aj makom. Kváskové pečivo pečieme najskôr pri teplote 180 oC 15 minút, potom teplotu zvýšime.
  11. Nastavíme si teplotu 200 oC a domáce kváskové makovky dopekáme ďalších 5-10 minút, podľa potreby, aby získali peknú farbu. Ku koncu sledujeme, aby sa nám nepripálili. Necháme vychladnúť. Cítite tú vôňu? Najlepšie domáce kváskové pečivo.

Tip dobrej kuchyne: Domáce kváskové makovky či briošky si môžete pripraviť z klasickej hladkej múky. Keď však zvolíte múku špaldovú a celozrnnú, budú výživnejšie.

Sladké zdravšie pečenie.

Vyskúšajte aj najlepšie kváskové makovky, recept kuchyne portálu Ženy v meste

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče