Nákupný zoznam

Najlepší kakaový závin, tradičný RECEPT starej mamy

05.04.2020 | Autor: Nela

Najlepší kakaový závin. Tradičný babičkin recept webu Dobrá kuchyňa rozhodne vyskúšajte. Mäkučké cesto zo špaldovej múky, vynikajúca kakaová náplň.

Najlepší kakaový závin, tradičný RECEPT

Najlepší babičkin kakaový závin. Tradičný recept webu Dobrá kuchyňa rozhodne vyskúšajte.

Mäkučké cesto zo špaldovej múky, vynikajúca kakaová náplň.

Výborný kysnutý závin na raňajky či olovrant. Sladké a zdravšie maškrtenie pre celú rodinu.

Vyskúšajte aj hrnčekový recept na bublaninu s ovocím - kliknite

Kakaový závin

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: 60 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet kusov: 2 väčšie záviny

Pamätáte sa na vône detstva? Pečené buchty, kysnuté koláče a neodolateľné záviny.

Dobrá kuchyňa vám ponúka novinku, tradičný recept na najlepší babičkin kakaový závin. Nech sa páči, podrobný fotorecept iba pre vás.

Vybrali sme pre vás aj recept na skvelú pudingovú bábovku. Tu je zase orechová bábovka. Alebo skúste tento recept na slonie slzyAlebo skúste aj tento recept na jednoduché cesto na vykrajované vianočné pečivo.

Najlepší babičkin kakaový závin

(na  2 väčšie záviny)


Ingrediencie

  • 1/2 kocky - droždie
  • 150 g - roztopené maslo
  • 6 kopcovitých polievkových lyžíc - práškový cukor
  • 4 polievková lyžica - kryštálový cukor
  • 6 kopcovitých polievkových lyžíc - kakao
  • 3 dl - vlažné mlieko
  • 500 g - hladká špaldová (obyčajná) múka
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepší kakaový závin, tradičný RECEPT starej mamyAutor - Nela

Kakaový závin od babičky - postup receptu

Ingrediencie - kvások: ½ kocky droždia (21 g), 1 dl vlažného mlieka, 1 polievková lyžica kryštálového cukru. Na kysnuté cesto: 500 g hladkej špaldovej (hladkej) múky, 1 dl oleja, 2 dl vlažného mlieka, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, pol kávovej lyžičky soli. Na kakaovú náplň: 6 kopcovitých lyžíc kakaa, 6 kopcovitých lyžíc práškového cukru, 150 g roztopeného masla. Na potretie závinov: 1 ks vajce, 1 polievková lyžica oleja

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Pripravíme si kvások. Do vlažného mlieka si rozdrobíme droždie, primiešame cukor. Všetko spolu rozpustíme. Necháme vykysnúť cca 5 minút. Do misky pridáme všetky ingrediencie na kysnuté cesto (múku, olej, mlieko, cukor, soľ). Nakoniec pridáme vykysnutý kvások. Cesto miesime hnetacím hákom, metličkami alebo ručne.
  2. Ak by sa nám zdalo cesto hustejšie, pridáme trošku vlažného mlieka. Špaldová múka zvykne totiž pohltiť viac tekutiny. Kysnuté cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od nádoby. Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme bavlnenou utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Trvá to približne 1-1,5 hodiny.
  3. Dobre vykysnuté cesto by malo zdvojnásobiť objem. Vtedy je to správne. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na dve alebo tri časti, záleží, aké veľké záviny si  chceme upiecť.  Ak cesto rozdelíme na dve časti, vzniknú nám 40 cm záviny, musíme mať však aj väčší plech. Pripravíme si kakaovú náplň.
  4. Kakao dobre zmiešame s práškovým cukrom. Maslo roztopíme. Cesto rozvaľkáme na 1 cm hrúbku, veľkosť cca 45x25 cm. Cesto poriadne potrieme maslom (maslom nešetríme, pretože dodá na šťavnatosti plnky). Okraje cca 5 cm vynecháme. Na maslo posypeme polovicu kakaovej náplne, opäť pokvapkáme maslom.
  5. Okraje cesta založíme dovnútra. Potom záviny s náplňou pomaly zvinieme. Keď okraje založíme, kakaová náplň pri pečení nevytečie. Naplnené kakaové záviny opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo plech potretý tukom (olejom). Ak zvolíme papier na pečenie, ušetríme si čas pri čistení plechu.
  6. Vajce rozšľaháme, primiešame olej. Touto zmesou pierkom potrieme záviny po celej ploche. Nakoniec záviny popicháme vidličkou, aby mohla počas pečenia unikať para. Záviny by počas pečenia nemali popraskať.  Kakaové záviny pečieme pri teplote 180 oC 20 minút, potom ich pri teplote 150 oC dopekáme 10 minút dozlatista.

Tip Dobrej kuchyne: Vychladnuté kakaové záviny posypeme práškovým cukrom. Je dobré ich prikryť utierkou, prípadne zabaliť do fólie, aby nevyschli. Upečte si záviny radšej z dvojitej dávky, pretože chutia naozaj fantasticky. Dobrú chuť. Tu je aj náš recept na domáce wafle. Alebo skúste aj prečo praskne závin.

Vyskúšajte aj najlepší fotorecept na babičkin kakaový závin portálu Ženy v meste. Tu je zase recept na florentínky. Skúste aj pravé valašské frgály.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty