Jahody – toto krásne, šťavnaté a voňavé sezónne ovocie je cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Aj keď sa zdajú byť super sladké, neobsahujú veľa cukru, tým pádom majú aj minimum kalórií. Ide o potravinu s vysokým obsahom vody a vlákniny, takže pomáhajú tuky spaľovať.
No tým ich pozitívum pre naše zdravie ani zďaleka nekončí. Vďaka sýto červenej farbe spôsobenej vysokým obsahom rastlinných pigmentov majú silný antioxidačný účinok.
Po čučoriedkach a brusniciach patria k najväčším zdrojom antioxidantov, kvôli čomu sú považované za vhodnú ochranu proti nádorovým ochoreniam.
Obsahujú však aj veľké množstvo vitamínu C, porovnateľné s citrusovými plodmi. No majú aj ďalšie dôležité látky pre naše zdravie:
O jahodách sa tiež hovorí, že pomáhajú bojovať proti depresiám a majú aj upokojujúce účinky na psychiku človeka. Zlepšujú funkciu mozgu, podporujú dobrú pamäť, udržiavajú vhodnú hydratáciu tela, tiež očisťujú pleť a pozitívne vplývajú na vysoký krvný tlak.
Jahody sú však, žiaľ, výsostne sezónny druh ovocia, čo znamená, že dozreté vydržia len chvíľu a rýchlo sa kazia. Preto je dobré spracovať ich napríklad vo forme džemu či lekváru, tým pádom vydržia aj na zimu. Všetky tie vzácne látky sa tak uchovajú.
Ingrediencie: na každé 2 kilogramy zrelých jahôd 0,5 kilogramu cukru
Tip pre vás
1. Pozdbierame zrelé jahody
Jahody pozbierame v štádiu najvyššieho dozretia. Vtedy sú najkvalitnejšie.
2. Rovnomerné kúsky
Nakrájame ich na väčšie, rovnomerné kúsky a dáme variť do hrnca.
3. Jahody s cukrom
Na každé 2 kilá jahôd pridáme pol kila cukru – záleží na sladkosti jahôd.
4. Vytvorí sa hustá pena
Počas varenia sa bude vytvárať hustá pena. Treba pravidelne premiešavať.
5. Lekvár zhustne
Lekvár by mal varením zhustnúť. Necháme ho variť asi dve hodiny a dôkladne premiešavame.
6. Po dovarení nalejeme do pohárov
Hneď po dovarení lekvár ešte za horúca nalievame do pohárov s viečkom a okamžite ho prevrátime, aby sa gumička zatiahla, čím získame dôkladné upevnenie viečok. Necháme ich takto stáť aspoň päť minút.
7. Nechajte si na ochutnanie
Jahodový lekvár, ktorý sme si nechali na ochutnanie, treba spotrebovať skôr. Najlepšie chutí na rožku s maslom.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Radi by ste potešili vášho manžela pravým chlapským jedlom? Tip na skvelý bravčový guláš bez zásmažky, ktorý nikto nepokazí.
Pripravte výbornú sekanú doma! Z kvalitních surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou.
Pripravte si chutný fazuľový prívarok, ktorý poriadne zasýti. S čerstvým chlebom a rozvoniavajúcim mäsom vytvorí chuť fazuľového prívarku dokonalú pochúťku.
Dobrá Kuchyňa vám prináša skvelý recept, pri ktorom využijete akékoľvek ovocie z vašej záhradky na vynikajúce ovocné koláče, ktorým nik neodolá.
Ak máte radi pečeň, dusená bravčová pečienka je ten nejlepší a najrýchlejší recept ako pripraviť chutný obed za pár minút.