Jahody – toto krásne, šťavnaté a voňavé sezónne ovocie je cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Aj keď sa zdajú byť super sladké, neobsahujú veľa cukru, tým pádom majú aj minimum kalórií. Ide o potravinu s vysokým obsahom vody a vlákniny, takže pomáhajú tuky spaľovať.
No tým ich pozitívum pre naše zdravie ani zďaleka nekončí. Vďaka sýto červenej farbe spôsobenej vysokým obsahom rastlinných pigmentov majú silný antioxidačný účinok.
Po čučoriedkach a brusniciach patria k najväčším zdrojom antioxidantov, kvôli čomu sú považované za vhodnú ochranu proti nádorovým ochoreniam.
Obsahujú však aj veľké množstvo vitamínu C, porovnateľné s citrusovými plodmi. No majú aj ďalšie dôležité látky pre naše zdravie:
O jahodách sa tiež hovorí, že pomáhajú bojovať proti depresiám a majú aj upokojujúce účinky na psychiku človeka. Zlepšujú funkciu mozgu, podporujú dobrú pamäť, udržiavajú vhodnú hydratáciu tela, tiež očisťujú pleť a pozitívne vplývajú na vysoký krvný tlak.
Jahody sú však, žiaľ, výsostne sezónny druh ovocia, čo znamená, že dozreté vydržia len chvíľu a rýchlo sa kazia. Preto je dobré spracovať ich napríklad vo forme džemu či lekváru, tým pádom vydržia aj na zimu. Všetky tie vzácne látky sa tak uchovajú. Prečítajte si aj náš článok 9 rád ako sa varí jahodový lekvár a džem?
Ingrediencie: na každé 2 kilogramy zrelých jahôd 0,5 kilogramu cukru
Tip pre vás
1. Pozdbierame zrelé jahody
Jahody pozbierame v štádiu najvyššieho dozretia. Vtedy sú najkvalitnejšie.
2. Rovnomerné kúsky
Nakrájame ich na väčšie, rovnomerné kúsky a dáme variť do hrnca.
3. Jahody s cukrom
Na každé 2 kilá jahôd pridáme pol kila cukru – záleží na sladkosti jahôd.
4. Vytvorí sa hustá pena
Počas varenia sa bude vytvárať hustá pena. Treba pravidelne premiešavať.
5. Lekvár zhustne
Lekvár by mal varením zhustnúť. Necháme ho variť asi dve hodiny a dôkladne premiešavame.
6. Po dovarení nalejeme do pohárov
Hneď po dovarení lekvár ešte za horúca nalievame do pohárov s viečkom a okamžite ho prevrátime, aby sa gumička zatiahla, čím získame dôkladné upevnenie viečok. Necháme ich takto stáť aspoň päť minút.
7. Nechajte si na ochutnanie
Jahodový lekvár, ktorý sme si nechali na ochutnanie, treba spotrebovať skôr. Najlepšie chutí na rožku s maslom.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.