Nákupný zoznam

Najlepší domáci jahodový džem bez chémie, tradičný recept

31.08.2021 | Autor: Slávka

  • 4.5/5

Nehľadajte jahody pod snehom. Kúsky sladučkého, voňavého a extra zdravého ovocia sa ľahko dajú uchovať aj na zimu v podobe džemu.

Jahody – toto krásne, šťavnaté a voňavé sezónne ovocie je cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Aj keď sa zdajú byť super sladké, neobsahujú veľa cukru, tým pádom majú aj minimum kalórií. Ide o potravinu s vysokým obsahom vody a vlákniny, takže pomáhajú tuky spaľovať.

Domáci jahodový džem bez chémie, tradičný recept

No tým ich pozitívum pre naše zdravie ani zďaleka nekončí. Vďaka sýto červenej farbe spôsobenej vysokým obsahom rastlinných pigmentov majú silný antioxidačný účinok.

Po čučoriedkach a brusniciach patria k najväčším zdrojom antioxidantov, kvôli čomu sú považované za vhodnú ochranu proti nádorovým ochoreniam.

Obsahujú však aj veľké množstvo vitamínu C, porovnateľné s citrusovými plodmi. No majú aj ďalšie dôležité látky pre naše zdravie:

  • vitamíny A, K, B1, B2, B3, B6, E
  • minerálne látky: mangán, vápnik, kremík, draslík,  fosfor, horčík, kobalt, fluór

O jahodách sa tiež hovorí, že pomáhajú bojovať proti depresiám a majú aj upokojujúce účinky na psychiku človeka. Zlepšujú funkciu mozgu, podporujú dobrú pamäť, udržiavajú vhodnú hydratáciu tela, tiež očisťujú pleť a pozitívne vplývajú na vysoký krvný tlak.

Jahody sú však, žiaľ, výsostne sezónny druh ovocia, čo znamená, že dozreté vydržia len chvíľu a rýchlo sa kazia. Preto je dobré spracovať ich napríklad vo forme džemu či lekváru, tým pádom vydržia aj na zimu. Všetky tie vzácne látky sa tak uchovajú.


Ingrediencie

  • 0,5 kg - kryštálový cukor
  • 2 kg - jahody
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepší domáci jahodový džem bez chémie, tradičný recept

Postup recept ako pripraviť domáci jahodový džem bez chémie

Ingrediencie: na každé 2 kilogramy zrelých jahôd 0,5 kilogramu cukru

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu. Teraz v 50-percentnej ZĽAVE kúpite tu:]

1. Pozdbierame zrelé jahody

Jahody pozbierame v štádiu najvyššieho dozretia. Vtedy sú najkvalitnejšie.

2. Rovnomerné kúsky

Nakrájame ich na väčšie, rovnomerné kúsky a dáme variť do hrnca.

3. Jahody s cukrom

Na každé 2 kilá jahôd pridáme pol kila cukru – záleží na sladkosti jahôd.

4. Vytvorí sa hustá pena

Počas varenia sa bude vytvárať hustá pena. Treba pravidelne premiešavať.

5. Lekvár zhustne

Lekvár by mal varením zhustnúť. Necháme ho variť asi dve hodiny a dôkladne premiešavame.

6. Po dovarení nalejeme do pohárov

Hneď po dovarení lekvár ešte za horúca nalievame do pohárov s viečkom a okamžite ho prevrátime, aby sa gumička zatiahla, čím získame dôkladné upevnenie viečok. Necháme ich takto stáť aspoň päť minút.

7. Nechajte si na ochutnanie

Jahodový lekvár, ktorý sme si nechali na ochutnanie, treba spotrebovať skôr. Najlepšie chutí na rožku s maslom.

Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče