AMC
Nákupný zoznam

Fantastický jahodový džem s bazou, RECEPT bez konzervantov

19.06.2020 | Autor: Nela

Fantastický jahodový džem s bazou. Recept bez konzervantov so značkou Dobrá kuchyňa. Vyskúšajte, chutí úžasne.

Najlepší jahodový džem z bazou, recept bez konzervantov

Domáci jahodový džem s bazou bez éčiek. Chuťovo vynikajúci po sladučkých jahodách, voňavý po úžasnej baze. Pripravte si najlepší jahodový džem s bazou so značkou webu Dobrá kuchyňa. Určite si pochutíte.

Recept na zdravý domáci sirup najlepší domáci bazový sirup

Domáci jahodový džem s bazou starej mamy

  • Čas odležania jahôd: 12-24 hodín
  • Čas varenia džemu: cca 1 hodina
  • Počet porcií: 9 ks 2 dl pohárov

Práve máme sezónu voňavej bazy a sladučkých jahôd. Dobrá kuchyňa vám ponúka jednoduchý recept na fantastický jahodový džem s bazou bez konzervantov. Nech sa páči. Nechajte sa inšpirovať.

Baza čierna. Kvitne na konci jari a začiatku leta. Má nielen nádhernú vôňu, ale mnoho liečivých účinkov, protizápalové, antioxidačné, protivírusové, analgetické, ukľudňujúce. 

Jahody sú veľmi výživné a zdravé. Sú vhodné aj pri mnohých diétach, pretože majú málo kalórií. Prospievajú aj našej pleti. Sú skvelé do šalátov, koláčov, dezertov, pripraviť si  z nich môžete rôzne džemy a sirupy. Sú veľmi obľúbené kvôli skvelej chuti. Alebo vyskúšajte aj náš Aperol Spritz.

Jednoduchý zdravý dezert vynikajúci tvarohový chia puding s jahodami. A tu je recept na malinový džem.

Najlepšia domáca bazová limonáda

(9 ks 2 dl pohárov)


Ingrediencie

  • 1 kg - kryštálový cukor
  • 5 ks - kvet bazy
  • 2 kg - jahody
Poslať ako nákupný zoznam



Fantastický jahodový džem s bazou, RECEPT bez konzervantovAutor - Nela

Najlepší jahodový džem s bazou bez konzervantov - postup receptu

Ingrediencie: 2 kg zrelé jahody, 0,8-1 kg kryštálového alebo trstinového cukru (podľa sladkosti jahôd), 5 ks kvet bazy čiernej

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Jahody umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme a nakrájame. Do hrnca ich vrstvíme spolu s kryštálovým cukrom. Vrstva jahôd, cukru, opäť jahôd, cukru, jahôd, ukončíme vrstvou cukru.
  2. Kvety bazy jemne prepláchneme, zalejeme 2 dl vody. Jahody s cukrom, aj kvety bazy čiernej necháme odležať na chladnom mieste 12-24 hodín, nie však dlhšie, začali by nám kvasiť.
  3. Po odležaní kvety cez gázu vytlačíme, ešte aj precedíme. Bazový výluh pridáme k jahodám do hrnca, dáme spolu variť. Ak chceme ušetriť čas varenia, pripravíme si aj väčšiu panvicu.
  4. Z hrnca, kde sa nám na miernom stupni varia jahody s bazou, odoberáme na panvicu 2-3 naberačky (podľa veľkosti panvice) a za stáleho miešania si jahody povaríme do zhustnutia. 
  5. Pri varení sa tvorí pena, je to poriadku. Džem varením stmavne, keď prejdeme varechou cez stred, nemal by sa zlievať. Ešte horúci džem postupne vrstvíme do pripravených pohárov.
  6. Poháre naplníme tak, že necháme priestor 0,5 cm pod povrchom. Hrdlo dôsledne očistíme papierovým obrúskom. Sklenený pohár dobre uzavrieme vysterelizovaným suchým viečkom.

Tip Dobrej kuchyne: Naplnené a dobre uzavreté poháre s horúcim džemom ihneď otáčame dnom hore, zabalíme ich do deky a necháme ich tak vychladnúť.

Jahodovo bazové pokušenie.

Zopár dobrých rád pri príprave jahodového džemu s bazou:

  • jahody na džem vyberáme vždy zrelé a sladké 
  • polovicu jahôd si po odležaní rozmixujeme, necháme však aj celé kúsky, jahodový džem tak bude veľmi chutný
  • kvety bazy čiernej zbierame najlepšie na odľahlých miestach, nie blízko ciest
  • na prípravu jahodového džemu s bazou môžeme zvoliť aj cukor trstinový
  • ak sú jahody málo sladké, pridáme ďalší cukor
  • jahody s cukrom necháme odstáť na chladnom mieste, môžeme aj v chladničke (ak nemáme inú možnosť), maximálne však 24 hodín, aby nezačali kvasiť
  • kontrolu hustoty jahodového džemu urobíme tak, že si na malý tanierik odoberieme malú lyžičku variaceho sa džemu, dáme na chvíľu do mrazničky
  • ak chceme mať istotu, že sa nám džem nepokazí, do celého množstva džemu pred varením pridáme zarovnanú lyžičku kyseliny citrónovej
  • poháre a viečka používame vždy dôkladne čisté, najlepšie vysterelizované a osušené, zabránime tak pokazeniu sa džemu
  • naplnené poháre, otočené dnom hore, zabalíme do deky do druhého dňa vychladnúť, viečko sa samo pritiahne, džem dosterelizuje

Vyskúšajte aj recept na najlepší jahodový džem bez éčiek webu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty