Nákupný zoznam

Najlepší šťavnatý jablkový koláč s tvarohom, babičkin RECEPT

30.09.2020

  • 4.5/5

Najlepší šťavnatý jablkový koláč s tvarohom. Nech sa páči. Babičkin recept so značkou Dobrá kuchyňa.

Vynikajúci kysnutý koláč s jablkami, tvarohom a chrumkavou posýpkou

Tradičné kysnuté koláče sú veľmi obľúbené. Dnes vám Dobrá kuchyňa ponúka babičkin recept na najlepší šťavnatý jablkový koláč s tvarohom a posýpkou. Aj keď jeho príprava trvá trochu dlhšie, výsledok stojí za to. Vyskúšajte.

Máte doma veľa jabĺk? Čo tak si upiecť šťavnatý kysnutý koláč s tvarohom a jablkami, ktorý chutí úžasne. Nech sa páči. Overený babičkin recept s podrobným fotopostupom. Skvelý jablkovo tvarohový koláč so značkou Dobrá kuchyňa.

Aj keď je náš koláč z kysnutého cesta, s cestom pracujeme ihneď, nie je potrebné ho na začiatku nechať kysnúť 30-40 minút. Cesto na kysnutý koláč nechávame podkysnúť až na plechu.

Fantastický babičkin jablkový koláč s tvarohom

  • Čas prípravy: 40 minút
  • Čas miesenia: 15-20 minút
  • Čas pečenia: 40 minút (20 minút jeden plech)
  • Počet kusov: 2 plechy

Vybrali sme pre vás aj recept na pravé domáce moravské koláče s rôznymi náplňami

Preferujte zdravšie a výživnejšie potraviny? Dobrá kuchyňa myslí aj na vás. V našom recepte si môžete vybrať. Šťavnatý kysnutý koláč s jablkami a tvarohom s tradičnými ingredienciami, zvoliť môžete aj suroviny zdravšie, výživnejšie. Je to iba na vás. Zdravšie pečenie s Dobrou kuchyňou.

Sezóna chutných voňavých jabĺk je tu. Je najvyšší čas si upiecť vynikajúci šťavnatý jablkovo tvarohový koláčik. Dokonalý babičkin kysnutý koláč s jablkami, tvarohom a chrumkavou posýpkou, ktorý aj na druhý deň chutí úžasne. Tradičné jablkové pokušenie.

Rýchly koláč s jablkami najlepší hrnčekový jablkový koláč, ktorý si zamilujete

Úžasný jablkový koláč s tvarohom a posýpkou - tradičný recept

(Na 2 plechy)


Ingrediencie

  • 2,5 dl - mlieko
  • 1/2 čajovej lyžičky - soľ
  • 1 dl - olej
  • 4 ks - vanilínový cukor
  • 1/2 balíčka - prášok do pečiva
  • 1 polievková lyžica - med
  • 1 balenie - zlatý klas
  • 250 g - maslo
  • 1/2 kocky - čerstvé droždie
  • 1 podľa chuti - mletá škorica
  • 1 hrnček - kryštálový alebo trstinový cukor
  • 500 g - hladká špaldová (hladká) múka
  • 1 kg - jemný nízkotučný tvaroh
  • 1/2 hrnčeka - hrubá múka alebo špaldová krupica
  • 10 ks - jablko strednej veľkosti
  • 1 podľa potreby - maslo alebo olej na vymastenie plechu
Najlepší šťavnatý jablkový koláč s tvarohom, babičkin RECEPTAutor - Nela

Najlepší šťavnatý jablkovo tvarohový koláč s posýpkou - postup receptu

ingrediencie na kvások: 1/2 kocky čerstvého droždia, 0,5 dl vlažného mlieka, 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru ingrediencie na cesto: 2 dl mlieka, 2 polievkové lyžice kryštálového (trstinového cukru), 500 g hladká múka (hladká špaldová múka), 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 dl oleja, 1 polievková lyžica medu, 1/2 čajovej lyžičky soli na tvarohovú náplň: 1 kg nízkotučného tvarohu (najlepšie vo vedierkach, tvarohu môže byť aj menej), 1 ks Zlatý klas (40 g), 4 ks vanilínový cukor (ak obľubujete sladšie, pridajte ešte 4 polievkové lyžice cukru) na jalkovú náplň: 10 ks jablko strednej veľkosti, mletá škorica a kryštálový (trstinový cukor) - podľa chuti na posýpku (hrnček 250): 250 g masla, 1/2 hrnčeka hrubej múky (špaldovej krupice), 1/2 hrnčeka kryštálového cukru (trstinového cukru) na vymastenie plechov: olej alebo maslo

  1. Najprv si pripravíme posýpku na jablkovo tvarohový koláč. Do zmäknutého masla zapracujeme cukor a múku podľa výberu, spojíme. Dáme do chladu, aby vytuhla, lepšie sa bude drobiť.
  2. Pripravíme kvások. Do 0,5 dl vlažného mlieka rozdrobíme 1/2 kocky čerstvého droždia, pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru. Premiešame, necháme postáť 5 minút, aby kvások nakysol.
  3. Do väčšej misky pridáme ostatné suroviny - múku, zvyšný cukor, mlieko, ešte aj prášok do pečiva, med, olej, soľ. Spojíme varechou. Potom miesime metličkami alebo ručne 20 minút. 
  4. Cesto nemusí klasicky kysnúť. Hneď po vymiesení s ním pracujeme. Rozdelíme ho 2 polovice, ktoré natenko vyvaľkáme a preložíme na olejom alebo maslom vymastené dva plechy.
  5. Cestá necháme podkysnúť. Pripravíme si náplň. Do tvarohu primiešame Zlatý klas a cukor podľa chuti. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nastrúhame na rezančeky, pridáme cukor, škoricu.
  6. Na prvý plech s cestom rozvrstvíme polovicu ochuteného tvarohu. Potom nasledujú aj jablká, prvá polovica. Ak by boli príliš šťavnaté, vytlačíme ich od tekutiny. Rozmrvíme aj posýpku.
  7. Je lepšie si pripraviť najprv prvý plech, pretože takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť 15 minút. Počas kysnutia prvého plechu si pripravíme aj druhý plech. Prvý koláč dáme piecť.
  8. Takto pripravené kysnuté koláče s tvarohom a jablkami pečieme pri teplote 170 oC cca 20 minút, podľa potreby. Ak chceme posýpku chrumkavejšiu, na chvíľu nastavíme funkciu gril. 

Tip Dobrej kuchyne: Nemáte doma jablká ale hrušky? Nevadí. Sú taktiež vynikajúce do nášho kysnutého tvarohového koláča. Je vhodné ich nakrájať na plátky.

Sladké tradičné maškrtenie.

Vyskúšajte aj fantastický kysnutý jablkový koláč s tvarohom, top recept portálu Ženyvmeste.sk

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče