Foto - pixabay.com
Bez žiadneho veľkého preháňania sa dá povedať, že snáď každé druhé jedlo, pripravené na Slovensku, je podávané s ryžou. Táto ázijské plodina si už dávno našla obľubu aj na našom stole.
Ryža siata pochádza pôvodne z tropickej a subtropickej Ázie a Afriky, pričom jej najväčšími producentmi sú v súčasnosti práve ázijské krajiny. Ide o dôležitú surovinu, keďže zabezpečuje potrebnú výživu pre podstatnú časť ľudstva.
Má vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje veľa jednoduchých aj zložených sacharidov, takmer žiadne tuky.
Úplne najklasickejším spôsobom ako pripraviť chutnú ryžu, je uvariť ju v osolenej vode. Dôležité však je trafiť presný pomer vody a ryže, tiež stopnúť si čas varenia, aby sa nám ryža nerozvarila, resp. nebola ešte chrumkavá.
Prezradíme malý trik, pomocou ktorého si nemusíte lámať hlavu nad tým, ako odmerať správny pomer vody a ryže. Jeho hlavnou zásadou je, že vody v hrnci treba mať vždy o 1 cm vyššie nad okrajom plochy, na ktorej sa rozložila ryža. Varíme ju presne 12 minút, ešte 8 ju potom necháme dôjsť. Presný popis nájdete v samotnom recepte nižšie.
Vyskúšajte aj recept ako pripraviť dokonalú jasmínovú ryžu
Okrem varenia vo vode (recept nájdete nižšie) existuje aj príprava ryže parením. Využívajú ju vo veľkej miere najmä v ázijských krajinách, kde majú na to špeciálne naparovacie bambusové hrnce s pokrievkou.
Ide o zdravý a aj pohodlný spôsob prípravy ryže, keďže nie je treba pridávať žiaden tuk. V našich končinách sa ale častejšie využíva dusenie ryže, aj s prídavkom oleja.
Vďaka počiatočnému opekaniu zrniek ryže na oleji získame skvelú chuť, následne sa zalieva vodou a dusí sa pod pokrievkou. Dá sa ešte variovať pridaním nakrájanej cibuľky do základného smaženia, respektíve si takto ryžu môžeme podusiť aj s hráškom, kukuricou či šampiňónmi.
V ázijskej kuchyni je obľúbeným spôsobom vmiešanie praženice do ryže. Niektoré slovenské gazdinky radi ochucujú ryžu tak, že do stredu hrnca s ryžou položia celú očistenú cibuľu, do ktorej napichli klinček.
U nás je najpoužívanejšou klasická biela ryža, no tá nemá toľko výživných látok, ani vlákniny ako ryža hnedá, celozrnná. Obsahuje totiž aj obal zrna, t. j. otruby a klíčky, o ktorých sa hovorí, že sú viac zdraviu prospešné.
Z bielej ryže sú tieto odstránené. V závislosti od toho, aký druh pokrmu si chcete pripraviť, treba si zvoliť aj druh ryže:
Tip pre vás
Pomocou nasledovného postupu ľahko vysvetlíme, ako správne uvariť ryžu:
Do hrnca s vriacou, osolenou vodou nasypeme premytú ryžu.
Premiešame a dáme pozor, aby voda bola 1 cm nad úrovňou ryže. Ak nie, ešte dolejeme vodu, necháme to všetko spolu zovrieť.
Prikryjeme pokrievkou a necháme variť 12 minút.
4.
Potom ryžu odstavíme, má ešte mať trochu vody nazvyš. Dáme späť pokrievku a necháme ryžu ďalších 8 minút dôjsť bez premiešavania.
5.
Ryža už vsiakla všetku tekutinu, môžeme ju teraz premiešať.
6.
Získali sme krásne sypkú a nelepivú prílohu k rôznym pokrmom. Tu je jednoduchý recept ako uvariť ryžu.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.