Nákupný zoznam

Skvelý trik pri varení ryže. Aké druhy ryže poznáme a ako na jej správne varenie

31.07.2021 | Autor: Slávka

  • 5.0/5

Lámete si hlavu, ako pripraviť ozaj chutnú a nelepivú ryžu? Poznáme trik, vďaka ktorému sa to podarí vždy.

Foto - pixabay.com

Bez žiadneho veľkého preháňania sa dá povedať, že snáď každé druhé jedlo, pripravené na Slovensku, je podávané s ryžou. Táto ázijské plodina si už dávno našla obľubu aj na našom stole.

Ryža siata pochádza pôvodne z tropickej a subtropickej Ázie a Afriky, pričom jej najväčšími producentmi sú v súčasnosti práve ázijské krajiny. Ide o dôležitú surovinu, keďže zabezpečuje potrebnú výživu pre podstatnú časť ľudstva.

Má vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje veľa jednoduchých aj zložených sacharidov, takmer žiadne tuky.

Malý trik pri varení ryže

Úplne najklasickejším spôsobom ako pripraviť chutnú ryžu, je uvariť ju v osolenej vode. Dôležité však je trafiť presný pomer vody a ryže, tiež stopnúť si čas varenia, aby sa nám ryža nerozvarila, resp. nebola ešte chrumkavá.

Prezradíme malý trik, pomocou ktorého si nemusíte lámať hlavu nad tým, ako odmerať správny pomer vody a ryže. Jeho hlavnou zásadou je, že vody v hrnci treba mať vždy o 1 cm vyššie nad okrajom plochy, na ktorej sa rozložila ryža. Varíme ju presne 12 minút, ešte 8 ju potom necháme dôjsť. Presný popis nájdete v samotnom recepte nižšie.

Vyskúšajte aj recept ako pripraviť dokonalú jasmínovú ryžu

Spôsoby prípravy ryže

Okrem varenia vo vode (recept nájdete nižšie) existuje aj príprava ryže parením. Využívajú ju vo veľkej miere najmä v ázijských krajinách, kde majú na to špeciálne naparovacie bambusové hrnce s pokrievkou.

Ide o zdravý a aj pohodlný spôsob prípravy ryže, keďže nie je treba pridávať žiaden tuk. V našich končinách sa ale častejšie využíva dusenie ryže, aj s prídavkom oleja.

Vďaka počiatočnému opekaniu zrniek ryže na oleji získame skvelú chuť, následne sa zalieva vodou a dusí sa pod pokrievkou. Dá sa ešte variovať pridaním nakrájanej cibuľky do základného smaženia, respektíve si takto ryžu môžeme podusiť aj s hráškom, kukuricou či šampiňónmi.

V ázijskej kuchyni je obľúbeným spôsobom vmiešanie praženice do ryže. Niektoré slovenské gazdinky radi ochucujú ryžu tak, že do stredu hrnca s ryžou položia celú očistenú cibuľu, do ktorej napichli klinček.

Druhy ryže - poznáme ich veľa

U nás je najpoužívanejšou klasická biela ryža, no tá nemá toľko výživných látok, ani vlákniny ako ryža hnedá, celozrnná. Obsahuje totiž aj obal zrna, t. j. otruby a klíčky, o ktorých sa hovorí, že sú viac zdraviu prospešné.

Z bielej ryže sú tieto odstránené. V závislosti od toho, aký druh pokrmu si chcete pripraviť, treba si zvoliť aj druh ryže:

  • jazmínová – dlhozrnná ryža, hodí sa viac k indickým a ázijským pokrmom
  • arborio alebo carnaroli – oba druhy sú vhodné na talianske pokrmy, najmä prípravu krémového rizota
  • nišiki – ryža určená na prípravu sushi calasparra – špeciálna odroda zo španielskeho regiónu, používa sa na prípravu paelly
  • basmati – považuje sa za najkvalitnejšiu, ide o odrodu dlhozrnnej ryže pôvodom z Himaláji, je to skôr prílohová ryža
  • divoká (indiánska) ryža – je zaraďovaná do kategórie zdravej stravy, obsahuje najmä dávku vitamínov skupiny B; vhodná nakombinovať so zeleninou či strukovinami, tiež na rôzne druhy studených šalátov

Ingrediencie

  • 1 špetka - soľ
  • 1 podľa potreby - voda
  • 1 hrnček - ryža
Poslať ako nákupný zoznam



Skvelý trik pri varení ryže. Aké druhy ryže poznáme a ako na jej správne varenie

Ako na správne varenie ryže

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu. Teraz v 50-percentnej ZĽAVE kúpite tu:]

Pomocou nasledovného postupu ľahko vysvetlíme, ako správne uvariť ryžu:

1.

Do hrnca s vriacou, osolenou vodou nasypeme premytú ryžu.

2. 

Premiešame a dáme pozor, aby voda bola 1 cm nad úrovňou ryže. Ak nie, ešte dolejeme vodu, necháme to všetko spolu zovrieť.

3.

Prikryjeme pokrievkou a necháme variť 12 minút.

4. 

Potom ryžu odstavíme, má ešte mať trochu vody nazvyš. Dáme späť pokrievku a necháme ryžu ďalších 8 minút dôjsť bez premiešavania.

5. 

Ryža už vsiakla všetku tekutinu, môžeme ju teraz premiešať.

6. 

Získali sme krásne sypkú a nelepivú prílohu k rôznym pokrmom.

Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče