Nákupný zoznam

Najlepšia dusená ryža, RECEPT ako sa robí dusená ryža

21.07.2020

  • 5.0/5

Najlepšia dusená ryža. Recept ako sa robí dusená ryža, ktorá nelepí, vám prináša vaša Dobrá kuchyňa. Vyskúšajte.

Jednoduchá dusená ryža, skvelá a zdravá príloha

Ako sa pripravuje dusená ryža? Máte obavy? My vám poradíme ako na to. Najlepšia dusená ryža, ktorá nelepí. Jednoduchý recept webu Dobrá kuchyňa. Nech sa páči.

Dobrá kuchyňa pre vás pripravila overený recept na najlepšiu dusenú ryžu. Je dôležité dodržať tri základné zásady, ryžu dobre premyť (zbaviť ju škrobu), opražiť, aby sa uzavrela a nechať unikať paru, aby nelepila.

Najlepšia dusená ryža, ktorá nelepí

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4

Vynikajúci recept na zdravú prílohu fantastické zelerové hranolky, od ktorých zaručene nepriberiete

Na dusenie ryže môžete zvoliť hrniec, ktorý má pokrievku s dierkami, ktorá zabezpečí počas dusenia únik pary alebo klasickú pokrievku trochu odkryť. Na prípravu je vhodnejší aj kvalitenjší druh ryže. 

Dobrá kuchyňa má pre vás zopár receptov na skvelé prílohy. Dokonalá zemiaková kaša, fit zelerové hranolky pečené v rúre, kuskus šalát so zeleninou, tradičné zemiakové placky.

Stačí si iba vybrať. Dobrú chuť prajeme.

Príloha zo zemiakov najlepšia zemiaková kaša, ktorú si zamilujete

Vynikajúca dusená ryža, recept ako sa robí chutná ryža

(Na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 1 podľa chuti - soľ
  • 1 malá lyžička - citrónová šťava
  • 1,5 hrnčeka - vriaca voda
  • 3 guličky - celé čierne korenie
  • 1 hrnček - ryža
  • 5 ks - klinčeky
  • 1 ks - menšia cibuľa
  • 2 polievková lyžica - olej alebo bravčová masť
Najlepšia dusená ryža, RECEPT ako sa robí dusená ryžaAutor - Nela

Ako sa robí dusená ryža, ktorá nelepí - postup receptu

hrnček 250 ml

Ingrediencie: 1 hrnček ryže (guľatozrnná alebo dlhozrnná - podľa obľuby),1,5 hrnčeka vriacej vody (nezabúdame dodržať pomer 1:1,5), 1 ks menšia cibuľa, 2 lyžice oleja alebo bravčovej masti, zopár kvapiek citrónovej šťavi (pre nádhernú bielu farbu) na dochutenie: soľ (podľa chuti), 5 klinčekov (môžeme aj vynechať), 3 guličky celého čierneho korenia (môžeme tiež vynechať)

  1. Pripravíme si 1 hrnček (250 ml) ryže. Dôkladne ju premyjeme vo viacerých vodách, je potrebné ju zbaviť škrobu. Práve škrob ma na svedomí lepivosť ryže. Umytú ryžu necháme na sitku dobre odkvapkať, mala by byť suchá.
  2. Na prípravu dusenej ryže zvolíme kvalitnejšiu vyššiu panvicu, prípadne hrniec. Pridáme olej alebo bravčovú masť, rozpolenú cibuľu (môžeme ju napichať klinčekami kvôli chuti), suchú ryžu. Za stáleho miešania ju restujeme.
  3. Trvá to zopár minút, ryža by mala byť sklovitá. Vodu si necháme zovrieť, odmeriame si 1,5 hrnčeka. Opatrne prilejeme k opraženej ryži, premiešame. Pridáme soľ (podľa chuti), môžeme aj zopár zrniečok čierneho korenia.
  4. Ryžu prikryjeme a dusíme na miernom stupni 15-20 minút, podľa potreby. Po 15 minútach skontrolujeme. Čas dusenia záleží od druhu a samozrejme kvality ryže. Ak je mäkká, ryžu odkryjeme, aby mohla uniknúť zvyšná para.

Tip Dobrej kuchyne: Ak pridáte spolu s vodou k duseniu ryže zopár kvapiek citrónovej šťavy, ryža bude nádherne biela.

Dobrú ryžovú chuť.

Vyskúšajte aj recept na skvelú dusenú ryžu portálu Ženyvmeste.sk

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče