AMC
Nákupný zoznam

Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa, overený recept

02.01.2022 | Autor: Ivka

Mexický guláš z hovädzieho mäsa. Vyskúšajte si s nami pripraviť túto tradičnú, takmer zabudnutú slovenskú dobrotu.

Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa, overený recept. Autorka receptu a foto - Ivka

Mexický guláš z hovädzieho mäsa. Ak ho raz ochutnáte, budete ho variť stále.

Receptov na guláše je mnoho. Vyskúšajte si s nami pripraviť túto tradičnú, takmer zabudnutú slovenskú dobrotu. 

Mexický guláš z hovädzieho mäsa 

Pôvodom je guláš rodák z Maďarska. A hoci ten náš nesie názov krajiny Severnej Ameriky, nenechajte sa pomýliť.

Pretože nie, tento recept nepochádza z Mexika. Je to tradičná slovenská pochúťka.

Guláš z hovädzieho mäsa podávame najčastejšie s ryžou a jeho chuť harmonicky dotvorí a zvýrazní syr.

Vyskúšaný a overený recept z webu Dobrá kuchyňa vám ponúka ďalší gastronomický pôžitok. Ak však máte chuť na niečo netradičnejšie, tu je recept na cuketový guláš.

Najlepší maďarský guláš originál, skúste náš recept

Ingrediencie na mexický guláš

(na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 1 ks - cibuľa
  • 1 PL - hladká múka
  • 1 malá plechovka - paradajkový pretlak
  • 2 plné hrste - nastrúhaný obľúbený syr
  • 1 kávová lyžička - červená mletá paprika
Poslať ako nákupný zoznam



Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa, overený recept

Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa, postup receptu

Ingrediencie: cibuľa 1 ks, hladká múka 1 PL, paradajkový pretlak 1 malá plechovka, nastrúhaný obľúbený syr 2 plné hrste, červená mletá paprika 1 kávová lyžička, hovädzie mäso 1000 g, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, olej 4 polievkové lyžice.

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Narežeme a pripravíme mäso

Hovädzie mäso vhodné na guláš (napr. hovädzie zadné) narežeme na kocky. V miske ho zmiešame so soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a 2 PL oleja. Takto napacované mäso dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Mäso nasiakne koreninami a rýchlejšie sa uvarí a bude ešte viac lahodnejšie.

2. Speníme cibuľu a opečieme mäso

Očistenú cibuľu nakrájame na kocky a na oleji ju speníme dosklovita. Pridáme mäso, sprudka ho orestujeme, aby sa celé zatiahlo. Keď máme mäso opečené, pridáme pretlak, hrniec zakryjeme pokrievkou a mäso necháme dusiť. Guláš občas skontrolujeme, premiešame varechou a keď sa nám zdá, že je málo šťavy, dolievame postupne vodu podľa potreby.

3. Pridáme hrášok

Asi ho hodine varenia pridáme k mäsu mrazený hrášok. Pridávame ho až neskôr, aby sa nám celý nerozvaril. Guláš varíme ešte cca 30-45 minút, kým nebude mäso mäkké a omáčka sa úplne zredukuje.

4. Môžeme zahustiť múkou

Keď sa všetka voda z omáčky odparí, je dostatočne hustá. Ak však patríte medzi jedákov, ktorí majú radi viac omáčky, zahustite ju hladkou múkou. Múku rozmiešajte v cca 1 šálke vody a pomaly vlejte do gulášu a zamiešajte. Varte ešte aspoň 7-10 minút. Hotový mexický guláš podávame s ryžou a posypeme strúhaným syrom, napr. chedarom, goudou či eidamom.

Dobrá chuť!

Vyskúšajte aj recept na guláš so zemiakmi webu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty