Tradičný mexický guláš z hovädzieho mäsa, overený recept. Autorka receptu a foto - Ivka
Mexický guláš z hovädzieho mäsa. Ak ho raz ochutnáte, budete ho variť stále.
Receptov na guláše je mnoho. Vyskúšajte si s nami pripraviť túto tradičnú, takmer zabudnutú slovenskú dobrotu.
Pôvodom je guláš rodák z Maďarska. A hoci ten náš nesie názov krajiny Severnej Ameriky, nenechajte sa pomýliť.
Pretože nie, tento recept nepochádza z Mexika. Je to tradičná slovenská pochúťka.
Guláš z hovädzieho mäsa podávame najčastejšie s ryžou a jeho chuť harmonicky dotvorí a zvýrazní syr.
Vyskúšaný a overený recept z webu Dobrá kuchyňa vám ponúka ďalší gastronomický pôžitok. Ak však máte chuť na niečo netradičnejšie, tu je recept na cuketový guláš.
Najlepší maďarský guláš originál, skúste náš recept
(na 4 porcie)
Ingrediencie: cibuľa 1 ks, hladká múka 1 PL, paradajkový pretlak 1 malá plechovka, nastrúhaný obľúbený syr 2 plné hrste, červená mletá paprika 1 kávová lyžička, hovädzie mäso 1000 g, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, olej 4 polievkové lyžice.
Tip pre vás
Hovädzie mäso vhodné na guláš (napr. hovädzie zadné) narežeme na kocky. V miske ho zmiešame so soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou a 2 PL oleja. Takto napacované mäso dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Mäso nasiakne koreninami a rýchlejšie sa uvarí a bude ešte viac lahodnejšie.
Očistenú cibuľu nakrájame na kocky a na oleji ju speníme dosklovita. Pridáme mäso, sprudka ho orestujeme, aby sa celé zatiahlo. Keď máme mäso opečené, pridáme pretlak, hrniec zakryjeme pokrievkou a mäso necháme dusiť. Guláš občas skontrolujeme, premiešame varechou a keď sa nám zdá, že je málo šťavy, dolievame postupne vodu podľa potreby.
Asi ho hodine varenia pridáme k mäsu mrazený hrášok. Pridávame ho až neskôr, aby sa nám celý nerozvaril. Guláš varíme ešte cca 30-45 minút, kým nebude mäso mäkké a omáčka sa úplne zredukuje.
Keď sa všetka voda z omáčky odparí, je dostatočne hustá. Ak však patríte medzi jedákov, ktorí majú radi viac omáčky, zahustite ju hladkou múkou. Múku rozmiešajte v cca 1 šálke vody a pomaly vlejte do gulášu a zamiešajte. Varte ešte aspoň 7-10 minút. Hotový mexický guláš podávame s ryžou a posypeme strúhaným syrom, napr. chedarom, goudou či eidamom.
Dobrá chuť!
Vyskúšajte aj recept na guláš so zemiakmi webu Ženy v meste
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.