Nákupný zoznam

Linecké maslové koláčiky, overený recept na maslové linecké cesto

01.02.2022 | Autor: Ivka

Tradičné koláčiky z lineckého cesta s maslom. Vyskúšajte tieto s maslom, ich jemná chuť vás očarí. Navyše ostanú mäkké ešte dlho po upečení.

Linecké maslové koláčiky, overený recept na maslové linecké cesto. Autorka receptu a foto - Ivka

Linecké koláčiky patria na sviatočný stôl od nepamäti.  Vyskúšajte tieto s maslom, ich jemná chuť vás očarí. Navyše ostanú mäkké ešte dlho po upečení.

Linecké maslové koláčiky, overený recept na maslové linecké cesto

  • Čas prípravy v min.: 60
  • Čas pečenia v min.: 7
  • Počet porcií: 40

Drobné pečivo sa hodí na rôzne sviatky. Je trvanlivé a ešte aj po sviatkoch si ho môžete vychutnať napríklad pri šálke kávy alebo čaju.

Linecké pečivo má na Slovensku svoje stabilné a právom vydobité miesto.

Jeho príprava je jednoduchá a navyše sa pri pečení zabaví aj celá rodina. Vyskúšajte tradičný recept overený rokmi podľa portálu Dobrá kuchyňa.

Vyskúšajte aj recept na tradičné linecké koláčiky pre deti. A tu je recept na linecké kolieska. Tu je aj starý recept na linecké cesto. Tu je aj náš recept na linecké cesto od babičky.

Ingrediencie na linecké maslové koláčiky

(na 40 kúskov)


Ingrediencie

  • 350 g - hladká múka
  • 125 g - práškový cukor
  • 2 ks - žĺtko
  • 1 pohár - džem alebo lekvár
  • 2 PL - citrónová kôra
  • 1 kávová lyžička - kypriaci prášok
Poslať ako nákupný zoznam



Linecké maslové koláčiky, overený recept na maslové linecké cesto

Postup receptu na linecké maslové koláčiky

Ingrediencie: hladká múka 350 g, práškový cukor 125 g, žĺtko 2 ks, džem alebo lekvár 1 pohár, citrónová kôra 2 PL, maslo 250 g, kypriaci prášok 1 kávová lyžička.

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Spracujeme cesto

Zo všetkých ingrediencií (okrem lekváru, ten je na lepenie hotových koláčikov) vypracujeme jednotné cesto. Maslo by malo byt izbovej teploty,aby sa s ním lepšie pracovalo. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na hodinu do chladničky.

2. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme koláčiky

Cesto vybraté z chladničky trochu premiesime a vyvaľkáme na pomúčenej doske, asi na hrúbku 2,5-3 mm. S cestom sa dobre pracuje. Vykrajujeme ľubovoľné tvary pomocou formičiek. Dáme upiecť na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri 180 stupňoch asi 7 minút. Vytiahneme ich z rúry, keď sú dozlatista upečené.

3. Koláčiky zlepíme lekvárom

Nakoniec koláčiky zlepíme lekvárom, aký máme radi. Pomôcť si môžete cukrárskym vreckom, najmä pri koláčikoch rôznych tvarov.

4. Koláčiky dozdobíme

Zlepené linecké koláčiky pofrkáme rozpustenou čokoládou a dozdobíme podľa seba. My sme použili kandizovanú citrusovú kôru, ktorá chuť lekváru ešte viac zvýraznila. Môžete ich takisto namiesto čokolády obaliť v práškovom cukre.

Dobrú chuť!

Máme pre vás aj recept na najlepšie linecké koláčiky s maslom Skúste aj naše tipy, aby boli linecké koláčiky mäkké.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty