Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, originál recept. Autorka receptu a foto - Slávka
Tie najchutnejšie, chrumkavé a voňavé oškvarkové pagáče podľa originálneho receptu. Vyskúšajte dobrotu z kuchyne portálu DobráKuchyňa.sk.
Ak chcete očariť svojich hostí napríklad na Silvestra alebo na narodeninovej párty niečím ozaj chutným a čerstvým, tou správnou voľbou sú pagáče.
Existuje niekoľko druhov, no dá sa povedať, že medzi top recepty patria oškvarkové. Pri ich príprave si treba dať ozaj záležať, ale každopádne to stojí za to.
Ide o klasické kysnuté pečivo, takže si treba na oškvarkové pagáče vyhradiť čas. Istú dobu sa rozpracováva kvások, istú dobu kysne samotné cesto. Medzitým je dobré spracovať a pripraviť si oškvarkovú náplň.
Keď máme cesto nakysnuté, dôležitou zásadou je jeho prekladanie, resp. pregúľanie. Tým sa docieli, aby bola náplň správne rozložená a cesto si medzitým oddýchlo. Netreba sa však prípravy oškvarkových pagáčov vôbec báť. Ukážeme si presne, ako sa to robí.
Vyskúšajte aj recept na najlepšiu syrovú roládu s bryndzou. Alebo recept na domáce rožky ako z obchodu.
(na 20 kúskov)
Ingrediencie: hladká múka 1 kg, oškvarky 500 g, cukor 1 KL čerstvé droždie 42 g, plnotučné mlieko 3 dcl, masť 250 g, maslo alebo olej 2 polievkové lyžice, vegeta 3 KL, soľ 1 PL.
Tip pre vás
Z droždia, cukru a 0,5 dcl mlieka si pripravíme kvások.
Keď kvások narástol, pridáme preosiatu múku, zvyšné mlieko, soľ a 200 g masti. Cesto spracujeme a necháme nakysnúť, zhruba hodinu.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na asi 1 cm plát.
Oškvarky sme si medzitým pomleli, nechali rozpustiť na zvyšnej masti a pridali vegetu. Jednu tretinu natrieme na polovicu cesta a preložíme ho.
Cesto na polovici preložíme a znova rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť. Opäť na polovicu natrieme oškvarky a tento postup zopakujeme ešte raz (celkovo tri krát).
Vykrojíme malé pagáčiky, dáme na pomastený plech. Povrch ešte potrieme trochou oleja alebo rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňov do zlatista (asi 20 minút).
Dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na tradičné syrové pagáče webu Ženy v meste. Tu sú zase naše jednoduché pagáče. Tu je aj náš recept na rýchle pagáče. Alebo vyskúšajte náš recept na jemné oškvarkové pagáče.
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk