AMC
Nákupný zoznam

Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, originál recept

09.02.2022 | Autor: Slávka

Tie najchutnejšie, chrumkavé a voňavé oškvarkové pagáče podľa originálneho receptu. Vyskúšajte dobrotu z kuchyne portálu DobráKuchyňa.sk.

Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, originál recept. Autorka receptu a foto - Slávka

Tie najchutnejšie, chrumkavé a voňavé oškvarkové pagáče podľa originálneho receptu. Vyskúšajte dobrotu z kuchyne portálu DobráKuchyňa.sk.

Najlepšie oškvarkové pagáče, originál recept

  • Čas prípravy v min.: 140
  • Čas pečenia v min.: 20
  • Počet porcií: 20
  • Autorka receptu: Slávka

Ak chcete očariť svojich hostí napríklad na Silvestra alebo na narodeninovej párty niečím ozaj chutným a čerstvým, tou správnou voľbou sú pagáče. 

Existuje niekoľko druhov, no dá sa povedať, že medzi top recepty patria oškvarkové. Pri ich príprave si treba dať ozaj záležať, ale každopádne to stojí za to. 

Ide o klasické kysnuté pečivo, takže si treba na oškvarkové pagáče vyhradiť čas. Istú dobu sa rozpracováva kvások, istú dobu kysne samotné cesto. Medzitým je dobré spracovať a pripraviť si oškvarkovú náplň.

Keď máme cesto nakysnuté, dôležitou zásadou je jeho prekladanie, resp. pregúľanie. Tým sa docieli, aby bola náplň správne rozložená a cesto si medzitým oddýchlo. Netreba sa však prípravy oškvarkových pagáčov vôbec báť. Ukážeme si presne, ako sa to robí.

Vyskúšajte aj recept na najlepšiu syrovú roládu s bryndzou. Alebo recept na domáce rožky ako z obchodu.

Ingrediencie na oškvarkové pagáče

(na 20 kúskov)


Ingrediencie

  • 1 kg - hladká múka
  • 500 g - oškvarky
  • 1 KL - cukor
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 3 dcl - plnotučné mlieko
Poslať ako nákupný zoznam



Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, originál recept

Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, originál recept

Ingrediencie: hladká múka 1 kg, oškvarky 500 g, cukor 1 KL čerstvé droždie 42 g, plnotučné mlieko 3 dcl, masť 250 g, maslo alebo olej 2 polievkové lyžice, vegeta 3 KL, soľ 1 PL.

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Kvások

Z droždia, cukru a 0,5 dcl mlieka si pripravíme kvások.

2. Cesto

Keď kvások narástol, pridáme preosiatu múku, zvyšné mlieko, soľ a 200 g masti. Cesto spracujeme a necháme nakysnúť, zhruba hodinu.

3. Vaľkanie

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na asi 1 cm plát.

4. Oškvarky

Oškvarky sme si medzitým pomleli, nechali rozpustiť na zvyšnej masti a pridali vegetu. Jednu tretinu natrieme na polovicu cesta a preložíme ho.

5. Prekladanie

Cesto na polovici preložíme a znova rozvaľkáme na pôvodnú veľkosť. Opäť na polovicu natrieme oškvarky a tento postup zopakujeme ešte raz (celkovo tri krát).

6. Vykrajovanie a pečenie

Vykrojíme malé pagáčiky, dáme na pomastený plech. Povrch ešte potrieme trochou oleja alebo rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 stupňov do zlatista (asi 20 minút).

Dobrú chuť. Máme pre vás aj recept na tradičné syrové pagáče webu Ženy v meste. Tu sú zase naše jednoduché pagáče. Tu je aj náš recept na rýchle pagáče. Alebo vyskúšajte náš recept na jemné oškvarkové pagáče.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty