Chuť tohto jedla je vždy jedinečná. Závisí od toho, aké paradajky požijeme, či sú kyslé alebo sladké, od druhu mäsa a či zvolíme domácu knedľu alebo zemiaky. Paradajková omáčka má krásnu červenkastú farbu, sladkokyslú vôňu a chuť a jej príprava je naozaj jednoduchá. Na mäsové guľky použijeme pomleté bravčové pliecko, budú šťavnaté a keďže sú jemne obaľované v múke, dodatočné zahustenie omáčky nie je vôbec potrebné. Prípadne vyskúšajte aj recept na mäsové guľky IKEA.
Základom omáčky sú paradajky, môžeme použiť čerstvé, alebo pasírované. Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na drobno. Pridáme paradajkový pretlak alebo paradajky, celé čierne korenie, bobkový list, soľ, cukor, rascu a necháme prevariť. Vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme do hladka. Dochutíme cukrom a na zjemnenie môžeme pridať 2 dcl mlieka. Necháme variť.
Hrnček ryže premyjeme a varíme v osolenej vode ako cestoviny. Keď je ryža mäkká, nadbytočnú vodu zlejeme a necháme ryžu vychladnúť. Bravčové pliecko pomelieme, pridáme vychladnutú ryžu, vajíčka, pretlačený cesnak a korenie (mleté čierne, papriku, rascu a soľ) a zmiešame do masy.
Z masy tvarujeme guľky, každú jemne obalíme v hladkej múke, aby lepšie držali pokope. (Všeobecne platí, radšej menej ryže - lepšie držia tvar) Guľky vložíme do vriacej omáčky a varíme približne pol hodinu.
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podávame s knedľou alebo varenými zemiakmi.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk
Skvelý recept z najzdravšej strukoviny s kari a kurkumou. Vyskúšajte ho tiež!
Ochutnali ste už tento výborný cuketový guláš? Kuracie mäso s cuketou na spôsob gulášu
Recept na vynikajúce bryndzové halušky, ktorý musíte vyskúšať.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.