Nákupný zoznam

Najlepšie domáce plnené pirohy starej mamy, overený RECEPT

20.04.2020

  • 5.0/5

Najlepšie domáce plnené pirohy starej mamy. Vyskúšajte rokmi overený recept webu Dobrá kuchyňa na skvelé zemiakové, tvarohové, alebo bryndzové či lekvárové pirohy.

Najlepšie plnené pirohy starej mamy, rokmi overený recept

Najlepšie domáce pirohy starej mamy. Vyskúšajte rokmi overený recept webu Dobrá kuchyňa.

Ak keď je príprava domácich pirohov časovo náročnejšia, výsledok stojí za to. Tradičná dobrota, ktorú obľubujú malí i veľkí.

Na sladko s lekvárom, tvarohom, ale aj na slano so zemiakovou, bryndzovou, ale aj kapustovou náplňou. Dobrú chuť vám prajeme.

Vybrali sme pre vás aj recept na 

Plnené pirohy zemiakové, lekvárové, tvarohové, kapustové, bryndzové

  • Čas prípravy: 40 minút (podľa zručnosti)
  • Počet kusov: 120 ks (podľa veľkosti)

Pirohy sú tradičné a veľmi obľúbené. Aj keď ich mnohí z nás kupujú v obchodoch mrazené, ale tie pravé domáce, vlastnoručne zlepované sú predsa len najlepšie.

Vyskúšajte náš recept na skvelé zemiakové, tvarohové, alebo lekvárové pirohy, určite si pochutíte. Dobrú chuť s našim receptom.

Domáce plnené pirohy

(na cca 120 kusov)


Ingrediencie

  • 1 troška - soľ
  • 500 g - polohrubá múka
  • 1 ks - stredná cibuľa
  • 1 troška - mleté čierne korenie
  • 100 g - maslo
  • 1 ks - pažítka
  • 1 ks - kôpor
  • 1 podľa chuti - kyslá smotana
  • 1 podľa chuti - čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka)
  • 1 podľa potreby - vlažná voda
  • 3 ks - stredný zemiak
  • 1 podľa chuti - hustý lekvár
Najlepšie domáce plnené pirohy starej mamy, overený RECEPTAutor: Nela

Najlepšie plnené pirohy starej mamy - postup receptu

Ingrediencie na cesto: 500 g polohrubá múka štipka soli podľa potreby vlažná voda plnka zemiaková: 3 ks zemiak strednej veľkosti 3 polievkové lyžice masla soľ mleté čierne korenie pažítka, kôpor (nemusí byť) plnka lekvárová: hustý lekvár (nie riedky), napr. slivkový na omastenie pirohov: 50 g maslo 1 ks cibuľa strednej veľkosti na vylepšenie pirohov: kyslá smotana, čerstvé bylinky

  1. Zemiaky uvaríme, scedíme, pridáme maslo, rozštucháme. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, môžeme pridať nakrájané čerstvé bylinky. Necháme vychladnúť. Z múky, soli a vlažnej vody vypracujeme vláčne cesto. Vody toľko, koľko nám pohltí múka.
  2. Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme natenko, hrúbky 3 mm. Nožom narežeme štvorce veľkosti cca 5x5 cm, môžeme aj väčšie. Záleží, aké veľké pirohy si chceme pripraviť. Na každý štvorček ukladáme do stredu plnku. Lekvár by mal byť hustý, aby nevytiekol.
  3. Pirohy zlepujeme tak, že spojíme protiľahlé rohy spolu, postupne zatlačíme spolu aj okraje. Môžeme si pomôcť vodou, a to tak, že si navlhčíme okraje, cesto lepšie priľne. Pirohy dôkladne pozatlačujeme z každej strany, aby nám plnka pri varení nevyšla von.
  4. Pirohy si môžeme aj zamraziť. Je však potrebné ich zamraziť najprv jednotlivo. Keď sa zvonku trošku zamrazia (stvrdnú), potom ich môžeme ukladať do igelitového vrecúška, plastovej misky. Je veľmi dôležité, aby sa nezlepili. Pri varení by sa potom mohli poškodiť.
  5. Hotové pirohy varíme vo veľkom hrnci, aby mali dostatok miesta. Keď voda zovrie, pridáme lyžičku soli. Keď pirohy vyplávajú na povrch, varíme ich približne 5 minút, podľa potreby. Najlepšie je ich ochutnať, či sú už uvarené. Dávame aj pozor, aby sa nerozvarili.
  6. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na masle ju orestujeme, maslo pekne zavonia, cibuľa by mala mať zlatistú farbu. Uvarené a scedené pirohy polejeme orestovanou cibuľou, môžeme pridať aj kyslú smotanu. Pri sladkej verzii pridáme iba opražené maslo.

Tip Dobrej kuchyne: Domáce pirohy si môžeme pripraviť s rôznymi plnkami. Sladká tvarohová (tvaroh zmiešaný s cukrom), kapustová (kyslú alebo hlávkovú kapustu na cibuli podusíme, necháme odpariť vodu, dochutíme), bryndzová (bryndzu zmiešame s maslom), potešte svoje chuťové poháriky. Dobrú tradičnú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie domáce pirohy plnené ako od babičky - kliknite

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče