Nákupný zoznam

Pečené buchty so slivkovým lekvárom, jemnučké ako pavučinka RECEPT

01.04.2020

  • 5.0/5

Najlepšie pečené buchty so slivkovým podľa tradičného receptu, zdravší recept zo špaldovej múky z dielne Dobrej kuchyne sa oplatí vyskúšať.

Pečené buchty so slivkovým lekvárom

Výborné pečené buchty so slivkovým podľa tradičného receptu starej mamy a k tomu aj zdravší recept zo špaldovej múky z dielne Dobrej kuchyne sa oplatí vyskúšať.

Pečené buchty sú vynikajúce, jemnučké ako pavučinka. Potešte svojich najbližších. Prevoňajte si svoj domov vôňou detstva.

Kto by nemiloval pečené buchty? Pečené buchty so slivkovým lekvárom, domáci recept.

Pečené buchty

  • Čas prípravy:  30 minút
  • Čas kysnutia: 1-1,5 hod.
  • Počet kusov: 30

Vyskúšajte aj recept na špaldovú bublaninu s ovocím

Skúšali ste už zopár receptov a nebolo to ono? Nech sa páči. Inšpirujte sa našim jednoduchým receptom, ktorý zvládne každá mamina.

Je potrebné rátať s časom na kysnutie, ale výsledok vás milo prekvapí.

Vybrali sme pre vás aj hrnčekový recept na bublaninu s ovocím

Výborné pečené buchty so slivkovým lekvárom

(30 kusov)


Ingrediencie

  • 250 ml - mlieko
  • 0,5 polievkovej lyžice - soľ
  • 250 g - polohrubá múka
  • 0,5 kocky - droždie
  • 3 PL - trstinový cukor
  • 250 g - hladká múka
  • 1 dl - olej
  • 1 ks - vanilínový cukor
  • 0,5 ks - prášok do pečiva
  • 1 PL - med
  • 440 g - slivkový lekvár
  • 100 g - roztopené maslo
  • 1 PL - práškový cukor
Pečené buchty so slivkovým lekvárom, jemnučké ako pavučinka RECEPTAutor - Nela

Pečené buchty so slivkovým lekvárom - postup receptu

Ingrediencie na kvások: 100 ml vlažného mlieka,, ½ kocky čerstvého droždia, 1 polievková lyžica kryštálového (trstinového) cukru. Na kysnuté cesto: 250 g hladká (hladká špaldová), múka 250 g polohrubá (polohrubá špaldová) múka, 150 ml mlieko, 1 dl oleja, 2 polievkové lyžice kryštálového (trstinového) cukru, 1 ks vanilínový cukor, ½ prášku do pečiva, 1 polievková lyžica medu, ½ čajovej lyžičky soli. Na náplň: 1 slivkový lekvár (440 g), prípadne iný obľúbený hustejší lekvár. Na potretie buchiet: 100 g roztopeného masla posýpka: práškový (pomletý trstinový) cukor.

  1. Najprv si urobíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme lyžicu cukru. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo. Necháme na teplom mieste vzísť. Trvá to približne 5 minút.
  2. Do väčšej misky pripravíme suroviny na kysnuté cesto. Múku preosejeme, aby sa prevzdušnila. Nakoniec prilejeme nakysnutý kvások. Vypracujeme ručne alebo mixérom hladké nelepivé cesto.
  3. Vymiesené kysnuté cesto posypeme múkou, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Trvá to približne 1 hodinu, môže aj 1,5 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť objem. 
  4. Maslo si rozpustíme. Plech alebo misu na pečenie (veľkosť 30x40 cm) potrieme silnejšou vrstvou masla. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Krájame štvorčeky cca 6x6 cm. Na každý štvorček dáme lekvár.
  5. Rohy štvorčeka spojíme spolu, stlačíme , aby sa buchta dobre uzavrela a lekvár pri pečení nevytiekol. Buchty ukladáme na vymastený plech zlepenou časťou dole, nie blízko vedľa seba, lebo ešte narastú.
  6. Buchty nakoniec potrieme roztopeným maslom a necháme podkysnúť 20 minút. Podkysnuté buchty vkladáme do studenej rúry, ktorú si zapneme na 170 oC a pečieme 30-40 minút podľa potreby dozlatista.

Tip Dobrej kuchyne: Ešte teplé buchty potrieme zvyšným roztopeným maslom. Keď vychladnú, posypeme ich práškovým (pomletým trstinovým) cukrom, prikryjeme čistou bavlnenou utierkou, aby nevyschli.

Dobrú sladkú chuť.

Vyskúšajte aj tento tradičný recept na skvelé pečené buchty portálu Ženy v meste - kliknite

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče