[
Výborná poctivá kulajda, tradičný recept na výbornú polievku z Česka. Ale natoľko sa u nás udomácnila, že už ju pokojne môžeme nazvať slovenská kulajda.
Robíte si kulajdu doma pravidelne? Alebo ste ju ešte neskúšali. V oboch prípadoch vám želáme dobrú chuť, kulajdu by ste si mali čoskoro pripraviť.
Chutná polievka nielen zasýti, ale aj zahreje. Tradičné polievky sú veľmi obľúbené, pretože majú nezameniteľnú chuť.
Vyskúšajte naše recepty na skvelé polievky - kliknite
Táto polievka je nezameniteľná klasika našich susedov. Jednoducho poctivá kulajda. Jej špecifická chuť, vynikajúce prepojenie kyslej a sladkavej chuti, húb a zemiakov. Hustá desiatová polievka, nepotrebujete ani hlavné jedlo.
Výborným doplnkom kulajdy je stratené vajce alebo vajíčko uvarené na hniličku. Ak nemáme huby čerstvé, môžeme zvoliť aj huby sušené. Kulajdu si môžete pripraviť aj s čerstvými šampiňónmi, samozrejme, prižmúrime jedno oko, pretože práve lesné huby jej dodávajú nádhernú vôňu.
Najlepšia kapustnica s klobásou a hubami, tradičný recept Alebo vyskúšajte aj hustú fazuľovú polievku s údeným mäsom.
(na 4 porcie)
Ingrediencie: 3 plné hrste čerstvých húb alebo 2 plné hrste sušených húb, 1 ks cibuľa strednej veľkosti (žltá alebo šalotka), 2 polievkové lyžice masla (oleja), horúca voda alebo vývar (zeleninový alebo kurací) podľa chute, 4 ks zemiak strednej veľkosti. Na dochutenie polievky: soľ, 4 guličky celého čierneho korenia, štipka celej rasce, 1 ks bobkový list, 2 guličky nového korenia. Na smotanovú zátrepku: 1 ks šľahačková smotana (môže byť aj kyslá smotana) 180-250 ml, 2 dl teplej vody, 1 plná lyžica hladkej špaldovej (hladkej) múky. Na finálne dochutenie: ocot, kryštálový cukor na dozdobenie polievky: plná hrsť kôpru (podľa chuti), 4 ks vajce uvarené na hniličku (namäkko).
Tip pre vás
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.