Nákupný zoznam

Poctivá kulajda, tradičný recept

13.04.2021

  • 5.0/5

Poctivá kulajda, tradičný recept na výbornú polievku z Česka. Ale natoľko sa u nás udomácnila, že už ju pokojne môžeme nazvať slovenská kulajda.

[ ]

Výborná poctivá kulajda, tradičný recept na výbornú polievku z Česka. Ale natoľko sa u nás udomácnila, že už ju pokojne môžeme nazvať slovenská kulajda.

Poctivá kulajda, tradičný recept

Robíte si kulajdu doma pravidelne? Alebo ste ju ešte neskúšali. V oboch prípadoch vám želáme dobrú chuť, kulajdu by ste si mali čoskoro pripraviť.

Chutná polievka nielen zasýti, ale aj zahreje. Tradičné polievky sú veľmi obľúbené, pretože majú nezameniteľnú chuť.

Vyskúšajte naše recepty na skvelé polievky - kliknite

Kulajda

  • Čas prípravy - cca 40 minút
  • Počet porcií - 4 taniere

Táto polievka je nezameniteľná klasika našich susedov. Jednoducho poctivá kulajda. Jej špecifická chuť, vynikajúce prepojenie kyslej a sladkavej chuti, húb a zemiakov. Hustá desiatová polievka, nepotrebujete ani hlavné jedlo.

Výborným doplnkom kulajdy je stratené vajce alebo vajíčko uvarené na hniličku. Ak nemáme huby čerstvé, môžeme zvoliť aj huby sušené. Kulajdu si môžete pripraviť aj s čerstvými šampiňónmi, samozrejme, prižmúrime jedno oko, pretože práve lesné huby jej dodávajú nádhernú vôňu.

Najlepšia kapustnica s klobásou a hubami, tradičný recept

Skvelá kulajda - ingrediencie

(na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 1 strednej veľkosti - cibuľa
  • 1 podľa chuti - soľ
  • 4 ks - vajcia
  • 1 podľa chuti - kryštálový cukor
  • 2 guličky - nové korenie
  • 1 ks - bobkový list
  • 180 až 250 ml - šľahačková smotana
  • 1 hrsť - kôpor
  • 1 polievková lyžica - hladká špaldová (obyčajná) múka
  • 1 štipka - celá rasca
  • 4 guličky - celé čierne korenie
  • 1 podľa chuti - ocot
  • 2 - 3 hrste - čerstvé, alebo sušené huby
  • 2 polievkové lyžice - maslo (olej)
  • 1 podľa potreby - vývar (zeleninový, alebo kurací)
  • 4 kusy - zemiaky strednej veľkosti
Poslať ako nákupný zoznam

Poctivá kulajda, tradičný receptAutor - redakcia a Nela

Poctivá kulajda, tradičný recept

Ingrediencie: 3 plné hrste čerstvých húb alebo 2 plné hrste sušených húb, 1 ks cibuľa strednej veľkosti (žltá alebo šalotka), 2 polievkové lyžice masla (oleja), horúca voda alebo vývar (zeleninový alebo kurací) podľa chute, 4 ks zemiak strednej veľkosti. Na dochutenie polievky: soľ, 4 guličky celého čierneho korenia, štipka celej rasce, 1 ks bobkový list, 2 guličky nového korenia. Na smotanovú zátrepku: 1 ks šľahačková smotana (môže byť aj kyslá smotana) 180-250 ml, 2 dl teplej vody, 1 plná lyžica hladkej špaldovej (hladkej) múky. Na finálne dochutenie: ocot, kryštálový cukor na dozdobenie polievky: plná hrsť kôpru (podľa chuti), 4 ks vajce uvarené na hniličku (namäkko).

Tip pre vás

[Užitočný pomocník na krájanie zeleniny, špeciálne cibule len za 6,99 - kliknite ]

  1. Sušené huby si namočíme na pol hodinu do teplej vody. Čerstvé očistíme a nakrájame na menšie kúsky. 
  2. V hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu na masle, alebo oleji. Šalotka pridá polievke jemnejšiu chuť.
  3. K orestovanej cibuli pridáme do hrnca huby. Sušené pred použitím dôkladne vytlačíme od prebytočnej vody. Mierne ich orestujeme (polievka získa na fantastickej chuti) a zalejeme horúcou vodou, alebo vývarom, aby boli ponorené. Dusíme ich v hrnci 15 minút.
  4. Nakrájame si zemiaky a pridáme ich do polievky. Rovnako obľúbené korenie (my sme zvolili soľ, celé korenie, celú rascu, bobkový list, nové korenie).
  5. Vymiešame si zátrepku. Ku šľahačkovej alebo kyslej smotane a teplej vode primiešame hladkú špaldovú múku. Dôležité je, aby nám neostali hrudky. 
  6. Smotanovú zátrepku za stáleho miešania prilejeme do polievky v momente, keď zmäknú zemiaky. Zátrepka kulajdu skvele zahustí.
  7. Už takmer hotovú polievku povaríme na miernom stupni ešte asi 5 minút. Ak je príliš hustá, zriedime je ešte horúcou vodou, alebo vývarom. 
  8. Na záver pridáme kôpor a polievku odstavíme. Podľa chuti pridáme ocot a cukor. Kôpor môžeme pridať čerstvý, mrazený, prípadne aj sušený.
Tip na záver: Poctivú kulajdu si môžeme pripraviť nielen z čerstvých, alebo sušených húb. Výborne sú aj chladené šampiňóny, táto polievka bude taktiež skvelá.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče