Nákupný zoznam

Najlepšia babičkina vianočka, domáci recept

20.07.2022 | Autor: Chocomia

  • 3.0/5

Najlepšia vianočka, babičkina dobrota. Pripravte si s nami podľa nášho receptu nadýchanú vianočku.

Najlepšia babičkina vianočka, domáci recept. Autorka receptu a foto - Chocomia

Najlepšia babičkina vianočka. Pripravte si s nami nadýchanú vianočku podľa nášho receptu .

Babičkina vianočka

Keď v obchode cítim vôňu čerstvého pečiva, mám chuť do všetkého zahryznúť. Vianočka v obchode ma láka, ale zároveň viem, že mi nevyhovujú hrozienka, ktoré tam nájdem.

Tak som hľadala ako upiecť doma vianočku, ktorá bude jemná ako vata  a chutná aj na druhý deň.

Recept je s klasickou múkou, ale v poslednej dobe ju robím vo verzii špaldovej a je len trochu tmavšia farbou, no rovnako výborná i ľahšie stráviteľná. Skúste aj naše ďalšie recepty na koláče a zákusky.

  • Čas prípravy v min.: 30
  • Čas pečenia v min.: 30
  • Počet porcií: 5

Vianočka

(pre 5 osôb)


Ingrediencie

  • 260 ml - mlieko
  • 100 g - cukor kryštálový
  • 3 ks - žĺtok
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 150 g - maslo alebo Palmarín
  • 500 g - hladká špaldová (hladká) múka
  • 1 ks - vajce
  • 1 štipka - soľ
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepšia babičkina vianočka, domáci recept

Najlepšia domáca vianočka babičkina, recept

Ingrediencie: 260 ml mlieka, 100 g  kryštálového cukru, 3 žĺtka, 42 g čerstvého droždia, 150 g masla alebo Palmarínu, 500 g hladkej špaldovej (hladkej) múky, 1 vajce, štipka soli.

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Kvások

Pripravíme si kvások. Do mierne teplého mlieka pridáme lyžicu cukru a rozmrvíme kocku droždia. Kým trošku nakysne, pripravíme si múku so štipkou soli.

2. Cesto na vianočku

Pridáme žĺtky a aj mlieko s kváskom.

3. Hnetenie

Mixérom či ručne začneme hniesť cesto, postupne k nemu pridáme i zmäknuté maslo.

4. Kysnutie

Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť aspoň 1-2 hodiny. Ak by sa mu nechcelo, môžeme si pomôcť rúrou, ktorú zahrajeme na 40°C a cesto s miskou vložíme dovnútra.

5. Do formy

podľa použitej formy si cesto rozdelíme. ja som uplietla dva jednoduché vrkoče a použila menšie hranaté formy. cesta je akurát na jeden veľký veniec v okrúhlej forme.

6. Pečenie

Vo forme necháme ešte chvíľku podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180°C približne 30 minút.

7. Vianočka je hotová

Takto vyzerá hotová babičkina vianočka. Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj náš recept na kakaový závin starej mamy

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty