AMC
Nákupný zoznam

Pravé francúzske zemiaky, top RECEPT

09.09.2020 | Autor: Nela

Najlepšie pravé francúzske zemiaky zo surových zemiakov. Vyskúšajte top recept webu Dobrá kuchyňa. Naše francúzske zemiaky si zamilujete.

Najlepšie pravé francúzske zemiaky, top recept

Šťavnaté pravé francúzske zemiaky zo surových zemiakov. Fantastický top recept portálu Dobrá kuchyňa určite vyskúšajte. Keď vynecháte údenú šunku alebo špekačky, máte vynikajúce jedlo bez mäsa.

Pripravte si chutný obed či večeru pre celú rodinu. Dobrú chuť vám prajeme. Francúzske zemiaky sa u nás tešia veľkej obľube. Hlavné jedlo z jedného pekáča, pochutia si všetci.

Naše francúzske zemiaky sú nielen šťavnaté, výbornej chuti, prípravu zvládne aj každý začiatočník. Šťavnaté francúzske zemiaky so značkou Dobrá kuchyňa.

Inšpirujte sa originál recept na najlepšie domáce utopence

Vynikajúce pravé francúzske zemiaky

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 50-60 minút
  • Počet porcií: 4

Aj keď je Dobrá kuchyňa nováčikom, naše recepty vám svojou kvalitou určite ulahodia. Každý deň ich pre vás pripravujeme s láskou a nadšením. Recepty sú overené, vyskúšané, spracované do najmenších detailov.

Našou prioritou je, aby sa vám jedlá vydarili hneď na prvý krát a chutilo vám všetkým. Jednoduchá príprava, podrobný fotorecep, chutné jedlo. To je Dobrá kuchyňa.

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšie zemiaky na kyslo, ktoré si obľúbite. Skúste aj český recept na domácu sekanú. Alebo vyskúšajte recept na zemiakové placky.

Francúzske zemiaky zo surových zemiakov, top recept

(pre 4 osoby)


Ingrediencie

  • 200 ml - mlieko
  • 1 podľa potreby - kurkuma
  • 1 podľa potreby - mletá červená paprika
  • 4 kg - špekačky
  • 200 ml - kyslá smotana
  • 1 podľa chuti - čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka)
  • 8-10 ks - stredný zemiak
  • 10 cm kúsok - pór
  • 100 g - mozzarella
Poslať ako nákupný zoznam



Pravé francúzske zemiaky, top RECEPTAutor - Nela

Šťavnaté pravé francúzske zemiaky - postup receptu

Ingrediencie: 8-10 ks zemiak strednej veľkosti, 4 ks uvarené vajce natvrdo, 10 cm kus póru, 4 špekačky (200 g údenej šunky), 4 polievkové lyžice masla, 100 g mozzarella, 100 g tvrdý syr na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, kurkuma, celá (drvená) rasca na zálievku: 200 ml kyslá smotana, 200 ml mlieko, 2 ks vajce, soľ, mleté čierne korenie na dozdobenie: čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, kôpor)

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Vajcia (4 ks) uvaríme natvrdo. Necháme vychladnúť. Zemiaky očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Zapekaciu misu (cca 20x28) vymastíme maslom. Na dno si poukladáme polovicu pripravených zemiakov.
  2. Zemiaky okoreníme (soľ, čierne korenie, červená paprika, kurkuma, rasca). Ošúpané vajcia prekrojíme na kolieska, poukladáme ich na pripravené zemiaky. Pór nakrájame na malé kocky, orestujeme na polievkovej lyžici masla.
  3. Pór rozvrstvíme po celej ploche vajec ako aj špekáčky (šunku), ktoré sme si nakrájali na malé kocky a poopekali na troche masla dozlatista. V našom prípade som opečenú šunku pridala iba na polovicu, pre verziu bez mäsa.
  4. Pokračujeme druhou polovicou pripravených zemiakov. Zemiaky opäť jemne osolíme, okoreníme. Francúzske zemiaky sú typické tým, že sa jednotlivé vrstvy prekladajú. Môžeme ich pripraviť podľa svojej chuti, čo máme doma.
  5. Na okorenené zemiaky poukladáme kúsky masla (2 polievkové lyžice). Zemiaky dáme predpiecť do rúry približne na 20 minút pri teplote 200 oC. Francúzske zemiaky zo surových zemiakov pečieme dlhšie ako z predvarených.
  6. Predpečené zemiaky už teraz vyzerajú lákavo. Ak nemáme pór, ale máme cibuľu, môžeme ju pokojne orestovať. Pridať môžeme aj inú obľúbenú zeleninu, napr. zelený hrášok alebo orestovanú nastrúhanú mrkvu, ale aj petržlen. 
  7. Pripravíme si smotanovú zálievku. V našom recepte som zvolila kyslú smotanu. Môžeme však použiť aj šľahačkovú smotanu, ale aj biely jogurt. Mlieko, smotanu a vajcia spolu vymiešame, dochutíme soľou, aj čiernym korením.
  8. Do zálievky som nakrájala aj jednu mozzarellu (môžeme ju vynechať). Na predpečené zemiaky vylejeme smotanovú zálievku, na ktorú nastrúhame ešte ďalší obľúbený syr (eidam, gouda, mozzarella), ktorý urobí chutnú kôrku.
  9. Takto pripravené francúzske zemiaky ďalej pečieme pri teplote 180 oC približne 40 minút (podľa potreby) dozlatista. Získajú nielen nádhernú farbu, vo vnútri budú aj úžasne šťavnaté. Opečený pór a šunka im dodajú skvelú chuť. 
  10. Domáce francúzske zemiaky podávame s kyslou uhorkou, kapustovým alebo iným zdravým zeleninovým šalátom. Ak obľubujeme kyslú kapustu, môžeme ju na cibuľke zľahka orestovať. Je to vynikajúca príloha plná vitamínu C.

Tip Dobrej kuchyne: Ak si chcete ušetriť čas pri príprave francúzskych zemiakov, upečte si francúzske zemiaky zo zemiakov, ktoré si uvaríte v šupke. Francúzske zemiaky už z uvarených zemiakov chutia tiež úžasne. Inšpirujte sa receptom nižšie.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie francúzske zemiaku webu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty