Pšenično-ražný domáci chlieb, podľa tradičného receptu starých mám. Autorka receptu a foto - Slávka
Domáci chlieb. Pšenično-ražný chlebík, podľa tradičného receptu starých mám.
Okúsiť tú neskutočne krásnu vôňu, keď sa doma pečie chlieb, je niečo neopísateľné. Udrie do nosa okamžite, vinie sa vašou kuchyňou a ešte dlho si človek tú skvelú vôňu pripomína zakaždým, keď si na domáci chlebík natiera napríklad len maslo. Vtedy sa krásne vypichne chuť chlebíka.
Keď človek raz začne piecť domáci chlieb, už sa k tomu bude vracať stále. Tá vôňa, chuť a kvalita chleba, ktorý prešiel vašimi rukami, je neopísateľná. Áno, je to o niečo časovo náročnejšie, keď sa chlieb pripravuje doma - od kvásku cez kysnutie až po pečenie, ale zaručene to stojí za to.
Jednoduchšie by bolo zájsť do samoobsluhy a nejaký hotový si už kúpiť, no skúste aspoň raz si urobiť vlastný chlieb. Nie je to nič zložité, ani žiadne komplikované postupy. Len treba mať čas a chuť pustiť sa do toho. Pomocou fotoreceptu na webe dobrakuchyna.sk sa vám to určite podarí.
Vyskúšajte aj náš recept na írsky domáci chlieb bez droždia
(na 10 porcií)
Ingrediencie: hladká múka 300 g, špaldová múka 100 g, cukor kryštálový 1 KL, horúca voda 3 dcl, čerstvé droždie 42 g, ocot 1 PL, plnotučné mlieko 2 dcl, soľ 2 kávové lyžičky, drvená rasca 1 čajová lyžička, ražná múka 200 g.
Pripravíme si kvások: droždie zalejeme trochou vlažného mlieka, pridáme cukor a necháme nakysnúť.
Pridáme rascu, soľ, ocot.
Nasledujú všetky tri druhy múka, zvyšok mlieka aj voda a dôkladne miesime.
Miesenie by malo trvať aspoň 10-15 minút.
Pripravíme si ošatku, vysypeme ju múkou.
Chlieb necháme asi hodinu nakysnúť.
Pečieme zhruba pol hodinu zo zlatista. Ak si nie si istý, treba pichnúť do chleba špajdlou na kontrolu. Musí ostať suchá.
Mňam. :)
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na domáci zemiakový chlieb webu Ženy v meste
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.