Pšenično-ražný domáci chlieb, podľa tradičného receptu starých mám. Autorka receptu a foto - Slávka
Domáci chlieb. Pšenično-ražný chlebík, podľa tradičného receptu starých mám.
Okúsiť tú neskutočne krásnu vôňu, keď sa doma pečie chlieb, je niečo neopísateľné. Udrie do nosa okamžite, vinie sa vašou kuchyňou a ešte dlho si človek tú skvelú vôňu pripomína zakaždým, keď si na domáci chlebík natiera napríklad len maslo. Vtedy sa krásne vypichne chuť chlebíka.
Keď človek raz začne piecť domáci chlieb, už sa k tomu bude vracať stále. Tá vôňa, chuť a kvalita chleba, ktorý prešiel vašimi rukami, je neopísateľná. Áno, je to o niečo časovo náročnejšie, keď sa chlieb pripravuje doma - od kvásku cez kysnutie až po pečenie, ale zaručene to stojí za to.
Jednoduchšie by bolo zájsť do samoobsluhy a nejaký hotový si už kúpiť, no skúste aspoň raz si urobiť vlastný chlieb. Nie je to nič zložité, ani žiadne komplikované postupy. Len treba mať čas a chuť pustiť sa do toho. Pomocou fotoreceptu na webe dobrakuchyna.sk sa vám to určite podarí.
Vyskúšajte aj náš recept na írsky domáci chlieb bez droždia
(na 10 porcií)
Ingrediencie: hladká múka 300 g, špaldová múka 100 g, cukor kryštálový 1 KL, horúca voda 3 dcl, čerstvé droždie 42 g, ocot 1 PL, plnotučné mlieko 2 dcl, soľ 2 kávové lyžičky, drvená rasca 1 čajová lyžička, ražná múka 200 g.
Pripravíme si kvások: droždie zalejeme trochou vlažného mlieka, pridáme cukor a necháme nakysnúť.
Pridáme rascu, soľ, ocot.
Nasledujú všetky tri druhy múka, zvyšok mlieka aj voda a dôkladne miesime.
Miesenie by malo trvať aspoň 10-15 minút.
Pripravíme si ošatku, vysypeme ju múkou.
Chlieb necháme asi hodinu nakysnúť.
Pečieme zhruba pol hodinu zo zlatista. Ak si nie si istý, treba pichnúť do chleba špajdlou na kontrolu. Musí ostať suchá.
Mňam. :)
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na domáci zemiakový chlieb webu Ženy v meste
Krémová šampiňónová polievka je jednoduchá súčasť kuchyne v každej domácnosti. Chuť našej krémovej šampiňónovej polievky vám spríjemní deň.
Výborný pizza závin z kysnutého cesta, ktorý sa hodí na obed, večeru či desiatu do školy.
Zapečená tortilla plnená bešamelovou omáčkou s mäsom. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.
Fašírky z diviny podľa originálneho receptu skúseného poľovníka sú skutočná deliakatesa. Nezameniteľná chuť divinových fašírok stojí za všetku námahu.
Ten najlepší tradičný podplamenník podľa originálneho receptu. Stáročia overená chuť skvelého podplamenníku.
Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.