AMC
Nákupný zoznam

Pšenično-ražný domáci chlieb, podľa tradičného receptu starých mám

20.01.2022 | Autor: Slávka

Domáci chlieb. Pšenično-ražný chlebík, podľa tradičného receptu starých mám.

Pšenično-ražný domáci chlieb, podľa tradičného receptu starých mám. Autorka receptu a foto - Slávka

Domáci chlieb. Pšenično-ražný chlebík, podľa tradičného receptu starých mám.

Pšenično-ražný domáci chlieb, recept starých mám

Okúsiť tú neskutočne krásnu vôňu, keď sa doma pečie chlieb, je niečo neopísateľné. Udrie do nosa okamžite, vinie sa vašou kuchyňou a ešte dlho si človek tú skvelú vôňu pripomína zakaždým, keď si na domáci chlebík natiera napríklad len maslo. Vtedy sa krásne vypichne chuť chlebíka. 

Keď človek raz začne piecť domáci chlieb, už sa k tomu bude vracať stále. Tá vôňa, chuť a kvalita chleba, ktorý prešiel vašimi rukami, je neopísateľná. Áno, je to o niečo časovo náročnejšie, keď sa chlieb pripravuje doma - od kvásku cez kysnutie až po pečenie, ale zaručene to stojí za to.

Jednoduchšie by bolo zájsť do samoobsluhy a nejaký hotový si už kúpiť, no skúste aspoň raz si urobiť vlastný chlieb. Nie je to nič zložité, ani žiadne komplikované postupy. Len treba mať čas a chuť pustiť sa do toho. Pomocou fotoreceptu na webe dobrakuchyna.sk sa vám to určite podarí.

Vyskúšajte aj náš recept na írsky domáci chlieb bez droždia

Ingrediencie na domáci chlieb

(na 10 porcií)


Ingrediencie

  • 300 g - hladká múka
  • 100 g - špaldová múka
  • 1 KL - cukor kryštálový
  • 3 dcl - horúca voda
  • 1 ks - čerstvé droždie 42 g
  • 1 PL - ocot
  • 2 dcl - plnotučné mlieko
  • 1 čajová lyžička - drvená rasca
  • 200 g - ražná múka
Poslať ako nákupný zoznam



Pšenično-ražný domáci chlieb, podľa tradičného receptu starých mám

Pšenično-ražný domáci chlieb, postup tradičného receptu

Ingrediencie: hladká múka 300 g, špaldová múka 100 g, cukor kryštálový 1 KL, horúca voda 3 dcl, čerstvé droždie 42 g, ocot 1 PL, plnotučné mlieko 2 dcl, soľ 2 kávové lyžičky, drvená rasca 1 čajová lyžička, ražná múka 200 g.

1. Kvások

Pripravíme si kvások: droždie zalejeme trochou vlažného mlieka, pridáme cukor a necháme nakysnúť.

2. Ostatné

Pridáme rascu, soľ, ocot.

3. Múka

Nasledujú všetky tri druhy múka, zvyšok mlieka aj voda a dôkladne miesime.

4. Miesenie

Miesenie by malo trvať aspoň 10-15 minút.

5. Ošatka

Pripravíme si ošatku, vysypeme ju múkou.

6. Kysnutie

Chlieb necháme asi hodinu nakysnúť.

7. Pečenie

Pečieme zhruba pol hodinu zo zlatista. Ak si nie si istý, treba pichnúť do chleba špajdlou na kontrolu. Musí ostať suchá.

8. Domáci chlieb podávame (veď viete) napríklad s maslom

Mňam. :)

Dobrú chuť. Skúste aj tipy akú múku na domáci chlieb. Vyskúšajte aj recept na domáci zemiakový chlieb webu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty