Pšenično-ražný domáci chlieb, podľa tradičného receptu starých mám. Autorka receptu a foto - Slávka
Domáci chlieb. Pšenično-ražný chlebík, podľa tradičného receptu starých mám.
Okúsiť tú neskutočne krásnu vôňu, keď sa doma pečie chlieb, je niečo neopísateľné. Udrie do nosa okamžite, vinie sa vašou kuchyňou a ešte dlho si človek tú skvelú vôňu pripomína zakaždým, keď si na domáci chlebík natiera napríklad len maslo. Vtedy sa krásne vypichne chuť chlebíka.
Keď človek raz začne piecť domáci chlieb, už sa k tomu bude vracať stále. Tá vôňa, chuť a kvalita chleba, ktorý prešiel vašimi rukami, je neopísateľná. Áno, je to o niečo časovo náročnejšie, keď sa chlieb pripravuje doma - od kvásku cez kysnutie až po pečenie, ale zaručene to stojí za to.
Jednoduchšie by bolo zájsť do samoobsluhy a nejaký hotový si už kúpiť, no skúste aspoň raz si urobiť vlastný chlieb. Nie je to nič zložité, ani žiadne komplikované postupy. Len treba mať čas a chuť pustiť sa do toho. Pomocou fotoreceptu na webe dobrakuchyna.sk sa vám to určite podarí.
Vyskúšajte aj náš recept na írsky domáci chlieb bez droždia
(na 10 porcií)
Ingrediencie: hladká múka 300 g, špaldová múka 100 g, cukor kryštálový 1 KL, horúca voda 3 dcl, čerstvé droždie 42 g, ocot 1 PL, plnotučné mlieko 2 dcl, soľ 2 kávové lyžičky, drvená rasca 1 čajová lyžička, ražná múka 200 g.
Pripravíme si kvások: droždie zalejeme trochou vlažného mlieka, pridáme cukor a necháme nakysnúť.
Pridáme rascu, soľ, ocot.
Nasledujú všetky tri druhy múka, zvyšok mlieka aj voda a dôkladne miesime.
Miesenie by malo trvať aspoň 10-15 minút.
Pripravíme si ošatku, vysypeme ju múkou.
Chlieb necháme asi hodinu nakysnúť.
Pečieme zhruba pol hodinu zo zlatista. Ak si nie si istý, treba pichnúť do chleba špajdlou na kontrolu. Musí ostať suchá.
Mňam. :)
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na domáci zemiakový chlieb webu Ženy v meste
Radi by ste potešili vášho manžela pravým chlapským jedlom? Tip na skvelý bravčový guláš bez zásmažky, ktorý nikto nepokazí.
Pripravte výbornú sekanú doma! Z kvalitních surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou.
Nechajte sa prekvapiť výnimočnou kombináciou karfiolu a bryndze.
Pripravte si chutný fazuľový prívarok, ktorý poriadne zasýti. S čerstvým chlebom a rozvoniavajúcim mäsom vytvorí chuť fazuľového prívarku dokonalú pochúťku.
Dobrá Kuchyňa vám prináša skvelý recept, pri ktorom využijete akékoľvek ovocie z vašej záhradky na vynikajúce ovocné koláče, ktorým nik neodolá.