Nákupný zoznam

Skvelá cvikla, blahodarné účinky a využitie červenej repy

14.04.2021 | Autor: -

Cvikla inak aj repa cviklová, červená repa, repa obyčajná cviklová alebo ľudovo povedané aj cviklovka.

Cvikla inak aj repa cviklová, červená repa, repa obyčajná cviklová alebo ľudovo povedané aj cviklovka. Pôvod cvikly sa tiahne viac ako 3000 rokov späť a navyše je obľúbená nielen u nás v Európe. Známou a veľmi žiadanou je taktiež aj v Severnej Amerike či mnohých ázijských krajinách.

Cvikla je veľmi bohatá na vitamíny

Cvikla obsahuje vitamíny skupiny B, či vitamín C a E. Obsahuje aj veľké množstvo minerálnych látok účinných najmä pre nás ženy. Minerály ako sodík, draslík, vápnik, horčík, železo, jód, mangán a zinok.

Cvikla má pozitívny prínos aj pre tehotné ženy, pretože obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej a vlákniny. Budúcim mamičkám sa odporúča najmä pre lepší vývoj plodu.

Cvikla ďalej obsahuje betaín, ktorý nás chráni pred rôznymi ochoreniami a podporuje činnosť pečene.

Vyskúšajze aj náš recept na najlepšiu veľkonočnú cviklu s chrenom, tradičný recept

Zázračná cvikla a jej liečivé účinky

  • reguluje krvný obeh
  • je prevenciou proti demencii
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • priaznivo pôsobí pri chorobách srdca
  • čistí pečeň a obličky
  • podporuje optimistickú náladu
  • znižuje krvný tlak
  • posilňuje imunitu
  • zlepšuje okysličenie svalov
  • je bojovníčkou proti rakovine
  • podporuje trávenie
  • zlepšuje elasticitu ciev
  • podporuje rast buniek a tvorbu červených krviniek
  • pomáha pri detoxikácii, zbavuje telo odpadových látok
  • je výborná pre náš zrak
  • podporuje našu pečeň
  • spomaľuje starnutie
  • dodáva lesk našim vlasom a pevnosť našim nechtom
  • POZOR na cukor (najmä diabetici)
    Skvelá cvikla, blahodarné účinky a využitie červenej repyAutor - Emma Mochnacká
    Cvikla dozrieva na jeseň práve v ideálnom čase, keď všetci navôkol bojujeme s chrípkou,  nachladením a oslabenou imunitou. Najviac vitamínov a živín má hneď po zbere a kvôli lepšiemu skladovaniu je upravovaná.

    Napriek tomu, že cviklu vnímame ako veľmi dostupnú zeleninu je obrovským prínosom pre naše zdravie a krásu. Práve to robí lacnú a dostupnú cviklu celkom neobyčajnou zeleninou.

    Cvikla je bomba, omladzuje a chráni. Všetko, čo by sme o cvikle mali vedieť

    Cvikla v má v kuchyni svoje miesto. Foto - Pixabay

    Cvikla a jej všestranné využitie

    Surová či varená cvikla?

    Surová cvikla je určite lepšou a na živiny bohatšou alternatívou. Tepelná úprava síce okráda cviklu o živiny, to ale neznamená, že vo varenej či pečenej forme stráca svoje čaro a výnimočnú chuť.

    Je šťava z cvikly naozaj zdravá?

    Silu cvikly určite netreba spochybňovať. Už len jeden pohár jedinečnej cviklovej šťavy pôsobí ako prevencia proti rakovine a využíva sa aj pri jej liečbe.

    Ako si tepelne upravovaná cvikla zachová čo najviac živín?

    Pre zachovanie jej vitamínov je cviklu najlepšie variť v tlakovom hrnci alebo upiecť v rúre zabalenú do alobalu. Odporúča sa konzumácia cvikly aj pri diéte? Jednoznačne áno, pretože obsahuje nízke množstvo kalórií.

    Máte po konzumácii cvikly moč alebo stolicu zafarbenú do červena?

    Rozhodne nepodliehajte strachu. Po konzumácií tejto zeleniny je to úplne normálne. Príčinou je červené farbivo v tejto zelenine.

    Športovci áno, diabetici s veľkou opatrnosťou

    Pre športovcov je cvikla významným zdrojom energie. Diabetici by mali byť pri jej konzumácii veľmi opatrní, pretože je to zelenina s vysokým obsahom cukru.

    Cvikla ako každoročná súčasť Veľkej noci

    Myslím, že každá domácnosť využije počas týchto sviatkov práve túto zeleninu. A ak u nás nie je, skúste to. Jej skvelá chuť dopĺňa údené výrobky a jedlá z vajec, navyše napomáha tráveniu a vyprázdňovaniu.

    Dlhovekosť a cvikla

    Konzumáciou cvikly sa pravdepodobne dožijeme aj vyššieho veku. Táto zázračná zelenina má veľmi blahodarné účinky pre náš organizmus a udržiava ho v dobrej kondícii.

    Prihláste sa na náš newsletter

    A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

    Všetky recepty

    Najnovšie jedlá a koláče