Najlepší kysnutý závin makový, alebo tvarohový recept. Autorka receptu a foto - Denča
Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.
Kedysi dávno som počula, že keď dievča zvládne kysnuté cesto, môže sa vydávať. Priznám sa, dlho som sa ho bála a myslela som, že je to hotová veda.
Skúsila som raz a kysnutý závin sa podaril. No naozaj to chce trochu cviku, aby bol perfektný.
Stojí za to vyskúšať vynikajúci makový či tvarohový závin, ktorý prevonia celý dom. Ku tomu mlieko a chuť je dokonalá.
(na 10 kúskov)
Ingrediencie: mlieko 7 dcl, polohrubá múka 1 kg, čerstvé droždie 1 kocka, mak mletý 200 gramov, cukor kryštálový 5 PL, hrudkovitý alebo jemný tvaroh 250 gramov, žĺtok 1 ks, maslo alebo Hera 125 g, citrónová kôra podľa potreby, vanilkový cukor 1 kus, vajce 1 ks, soľ štipka, olej podľa potreby.
Tip pre vás
[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]
Na kysnuté cesto, z ktorého môžeme piecť takmer čokoľvek (závin - sladký, slaný, české pečené buchty, osie hniezda...) budeme potrebovať: *kvások (1 droždie, 0,25l mlieka, 2PL kryštálového cukru) * 1 kg polohrubej múky, 0,5l mlieka, 125 g zmäknutého masla/hery, 1 vajce, 3PL cukru, štipku soli, citrónovú kôru
Zohrejeme si mlieko s kryštálovým cukrom a pridáme doň kocku droždia. Necháme ho pracovať približne 10 - 15 minút.
Do misy dáme múku, citrónovú kôru, pridáme soľ, cukor, mlieko, roztopené maslo alebo heru a kvások z droždia. Vymiesime cesto. Spočiatku sa môže zdať riedke. Prikryté ho necháme v teple kysnúť cca 1,5 hod.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. (množstvo plnky uvedené nižšie, postačí na polovicu cesta) *MAKOVÁ: 200g mletého maku 90 g cukru 1PL vanilkového cukru 1 dcl mlieka Uvaríme si mlieko s cukrom, pridáme mak, premiešame a necháme vychladnúť. *TVAROHOVÁ: 250 g tvarohu 1 žĺtok kryštálový cukor (podľa chuti) Všetko spolu dobre premiešame.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na polovicu, vyvaľkáme ho a natrieme plnkou. Zavinieme do závinu, necháme ešte podkysnúť 10 minút. Potrieme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C , 30 minút. Po upečení ho potrieme maslom a necháme voľne vychladnúť.
Vychladnuté záviny nakrájame a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť. A vyskúšajte aj recept na výborný jablkový koláč webu Ženy v meste
Krémová šampiňónová polievka je jednoduchá súčasť kuchyne v každej domácnosti. Chuť našej krémovej šampiňónovej polievky vám spríjemní deň.
Výborný pizza závin z kysnutého cesta, ktorý sa hodí na obed, večeru či desiatu do školy.
Zapečená tortilla plnená bešamelovou omáčkou s mäsom. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.
Fašírky z diviny podľa originálneho receptu skúseného poľovníka sú skutočná deliakatesa. Nezameniteľná chuť divinových fašírok stojí za všetku námahu.
Ten najlepší tradičný podplamenník podľa originálneho receptu. Stáročia overená chuť skvelého podplamenníku.
Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.