AMC
Nákupný zoznam

Najlepší kysnutý závin, overený recept

05.04.2022 | Autor: Denča

Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.

Najlepší kysnutý závin makový, alebo tvarohový recept. Autorka receptu a foto - Denča

Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.

Najlepší kysnutý závin recept

  • Čas prípravy v min.: 50
  • Čas pečenia v min.: 30
  • Počet porcií: 10
  • Autorka receptu: Denča

Kedysi dávno som počula, že keď dievča zvládne kysnuté cesto, môže sa vydávať. Priznám sa, dlho som sa ho bála a myslela som, že je to hotová veda.

Skúsila som raz a kysnutý závin sa podaril. No naozaj to chce trochu cviku, aby bol perfektný.

Stojí za to vyskúšať vynikajúci makový či tvarohový závin, ktorý prevonia celý dom. Ku tomu mlieko a chuť je dokonalá. Skúste aj tradičný český kakaový závin.

Ingrediencie na kysnutý závin

(na 10 kúskov)


Ingrediencie

  • 7 dcl - mlieko
  • 1 kg - polohrubá múka
  • 1 kocka - čerstvé droždie
  • 200 gramov - mak mletý
  • 5 PL - cukor kryštálový
  • 250 gramov - hrudkovitý alebo jemný tvaroh
  • 1 ks - žĺtok
  • 125 g - maslo alebo Hera
  • 1 podľa potreby - citrónová kôra
  • 1 kus - vanilkový cukor
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepší kysnutý závin, overený recept

Najlepší kysnutý závin makový, aj tvarohový recept

Ingrediencie: mlieko 7 dcl, polohrubá múka 1 kg, čerstvé droždie 1 kocka, mak mletý 200 gramov, cukor kryštálový 5 PL, hrudkovitý alebo jemný tvaroh 250 gramov, žĺtok 1 ks, maslo alebo Hera 125 g, citrónová kôra podľa potreby, vanilkový cukor 1 kus, vajce 1 ks, soľ štipka, olej podľa potreby.

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Príprava

Na kysnuté cesto, z ktorého môžeme piecť takmer čokoľvek (závin - sladký, slaný, české pečené buchty, osie hniezda...) budeme potrebovať: *kvások (1 droždie, 0,25l mlieka, 2PL kryštálového cukru) * 1 kg polohrubej múky, 0,5l mlieka, 125 g zmäknutého masla/hery, 1 vajce, 3PL cukru, štipku soli, citrónovú kôru

2. Pripravíme si kvások

Zohrejeme si mlieko s kryštálovým cukrom a pridáme doň kocku droždia. Necháme ho pracovať približne 10 - 15 minút.

3. Do misy dáme cesto

Do misy dáme múku, citrónovú kôru, pridáme soľ, cukor, mlieko, roztopené maslo alebo heru a kvások z droždia. Vymiesime cesto. Spočiatku sa môže zdať riedke. Prikryté ho necháme v teple kysnúť cca 1,5 hod.

4. Pripravíme si plnku

Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. (množstvo plnky uvedené nižšie, postačí na polovicu cesta) *MAKOVÁ: 200g mletého maku 90 g cukru 1PL vanilkového cukru 1 dcl mlieka Uvaríme si mlieko s cukrom, pridáme mak, premiešame a necháme vychladnúť. *TVAROHOVÁ: 250 g tvarohu 1 žĺtok kryštálový cukor (podľa chuti) Všetko spolu dobre premiešame.

5. Cesto si rozdelíme

Vykysnuté cesto si rozdelíme na polovicu, vyvaľkáme ho a natrieme plnkou. Zavinieme do závinu, necháme ešte podkysnúť 10 minút. Potrieme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C , 30 minút. Po upečení ho potrieme maslom a necháme voľne vychladnúť.

6. Vychladnutý závin servírujeme

Vychladnuté záviny nakrájame a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť. A vyskúšajte aj recept na výborný jablkový koláč webu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty