AMC
Nákupný zoznam

Výborný hovädzí perkelt, overený recept

31.05.2021 | Autor: Slávka

Niečo z maďarskej kuchyne: výborný hovädzí perkelt, ktorý si vychutná aj každý Slovák. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.

Výborný hovädzí perkelt. ​Niečo z maďarskej kuchyne, čo si vychutná aj každý Slovák. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.

Hovädzí perkelt, overený recept

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 90 minút
  • Počet porcií: 6

Vyskúšajte aj overený recept na najlepší stroganov z bravčového mäsa

Perkelt či paprikáš? Ľudia varia tak či tak; tieto klasické pojmy sa ale často zamieňajú. Ak by ste chceli vedieť, v čom je rozdiel, treba pátrať po význame slov.

Perkelt pochádza z maďarského slova „pörkölt“, čo znamená pražiť, nie dusiť. Tým pádom pri príprave perkeltu postupujeme spôsobom, že pražíme cibuľku a tiež aj mäso a až následne zalievame vodou.

Zatiaľ čo pri paprikáši sa robí cibuľový základ, pridáva sa červená mletá paprika a hneď voda. Všetko sa spolu krátko prevrie, následne mäso v tomto základe dusíme. Pri paprikáši je vhodnejšie zvoliť ľahšie kuracie mäso, napríklad aj celé stehná, či morčacie mäso.

V prípade technologického spôsobu perkeltu, pozostávajúceho z praženia mäsa sa pokojne dá použiť aj pevnejší druh, akým je hovädzie či bravčové mäso, zvyčajne býva nakrájané na kocky.

Tým, že ho opekáme na cibuľke, sa krásne zatiahne, bude mäkučké a zachová si skvelú chuť. Dobrá kuchyňa vám prináša recept na hovädzí perkelt na spôsob tradičného maďarského „pörköltu“. Prípadne skúste recept na maďarský guláš. Vyskúšajte aj naše nápady ako zahustiť perkelt bez múky.

Máme pre vás aj recept na skvelé kuracie soté so zeleninou

Výborný hovädzí perkelt - ingrediencie

(pre 6 osôb)


Ingrediencie

  • 1 väčšia - cibuľa
  • 2 polievkové lyžice - hladká múka
  • 1 kávová lyžička - červená mletá paprika
Poslať ako nákupný zoznam



Výborný hovädzí perkelt, overený recept

Skvelý hovädzí perkelt, postup receptu

Ingrediencie na 6 porcií: 1 kg hovädzieho (ideálne nožina), 100 g bravčovej masti, 1 väčšia cibuľa, soľ, 1 KL červenej mletej papriky, mleté čierne korenie - podľa chuti, mletá rasca - podľa chuti, mleté nové korenie - podľa chuti, 2 PL múky

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

  1. Začíname smažením cibule na masti. Pridáme aj soľ, nech nám pustí šťavu a smaží sa rovnomerne.
  2. Keď je cibuľa do sklovita, nie až do zlatista, pridáme červenú mletú papriku a hneď aj na kocky nakrájané mäso. Sprudka ho opekáme.
  3. Nasledujú korenia: čierne, nové, aj rasca. Dáme na mäso ešte trochu soli, podľa potreby. Opekáme ho, až kým sa všetka šťava, ktorú hovädzie pustilo, neodparí a nezostane na spodku hrnca číri tuk.
  4. Až teraz mäso zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou zhruba hodinu a pol. Prípadne aj viac - podľa potreby, aby bolo mäkké.
  5. Na záver ešte šťavu zahustíme dvomi lyžicami múky (predtým sme si ju dôkladne  vymiešali s vodou, aby nám nevznikli hrčky). Necháme krátko prevrieť. Perklet ochutnáme a podľa potreby ešte dochutíme.

Dobrú chuť. Skúste aj náš recept na dokonalý tatarák. Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty