Nákupný zoznam

Domáce kvašáky podľa rodinného receptu na prípravu kvašákov

30.06.2022 | Autor: Slávka

  • 5.0/5

Kvašáky, teda kvasené uhorky sú jedným z receptov, ktorý sa v rodine dedia z generácie na generáciu. Leto je tu a s ním množstvo tradičných jedál a chuť kvašákov, ktoré sa takto pripravujú už roky rokúce.

Domáce kvašáky podľa overeného rodinného receptu. Autorka receptu a foto - Slávka

Kvašáky, teda kvasené uhorky sú jedným z receptov, ktorý si každá rodina dedí z generácie na generáciu.  Leto je tu a s ním aj tento najlepší recept na kvašáky, ktoré sa takto pripravujú už roky rokúce. 

Kvašáky, alebo kvasené uhorky

Ich skvelá slano-kyslá chuť sa dokonale hodí k horúcim letným dňom. Doladia tým správnym smerom každé jedlo. No nájdu sa aj ľudia, ktorí si kvašáky vychutnávajú len tak.

  • Čas prípravy v min.: 20
  • Čas na vykvasenie: niekoľko dní
  • Počet porcií: 12

Skúste si s nami pripraviť kvasené uhorky, nie je to nič zložité. Treba ich dobre naložiť, uskladniť na teplom mieste, pár dní počkať a výsledok je zaručený. Kvašáky budú chutiť dokonale. 

Vedeli ste, že uhorky sú z čeĺade tekvicovité a pochádzajú z Indie? Ťažko povedať či aj Indovia ich poznajú takto nakvasené, ale určite poznáme aj moravské kvašáky, alebo poľské kvašáky. U nás v regióne to je veľmi populárna špecialita.

Tú chuť si každý rýchlo osvojí a najmä počas leta, keď sa v slovenských podmienkach rodia chutné uhorky, si ich budete pripravovať aj niekoľkokrát. A ak by ste hľadali recept na sterilizované uhorky, tu máme jeden overený. A čo dať si k uhorkám francúzske zemiaky, tu je recept.

Kvasené uhorky, kvašáky

(na 12 porcií)


Ingrediencie

  • 1 zväzok - kôpor
  • 12 ks - čerstvá uhorka
  • 2 plátky/kusy - starší chlieb alebo pečivo
  • 6 dl - horúca voda
  • 1 KL - soľ
Poslať ako nákupný zoznam



Domáce kvašáky podľa rodinného receptu na prípravu kvašákov

Najlepší recept na kvašáky, postup

Ingrediencie: cca 12 kusov čerstvých uhoriek, 1 zväzok kôpru, 2 plátky staršieho chleba, 6 dcl horúcej vody, 1 kávová lyžička soli.

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]

1. Vodu zohrejeme a osolíme

Vodu v hrnci jemne nahrejeme s pridaním soli.

2. Uhorky

Uhorky si dôkladne očistíme.

3. Pridáme aj kôpor a chlieb

Do hrnca s osolenou vodou vložíme kôpor a chlieb.

4. Krájanie uhoriek

Každú z uhoriek nakrojíme na štyri hranolčeky, ale úplne neprekrojíme.

5. Ukladanie do hrnca

Postupne ich ukladáme do hrnca.

6. Doliatie vody a čakanie na kvašáky

Keď máme všetky uhorky naložené, dolejeme ich vlažnou vodou. Odložíme na teplé miesto, potrebujú pár dní na vykvasenie.

Dobrú chuť. Ak by ste mali chuť tu je recept na výborný uhorkový šalát.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty