Nákupný zoznam

Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, tradičný recept

10.01.2022 | Autor: Ivka

  • 5.0/5

Tradičné oškvarkové pagáče z kysnutého cesta, recept na tie zaručene najlepšie. Ak chcete potešiť návštevu alebo členov domácnosti, pripravte im škvarkové pagáče podľa tradičného receptu z webu Dobrá kuchyňa.

Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, tradičný recept. Autorka receptu a foto - Ivka

Tradičné oškvarkové pagáče z kysnutého cesta, recept na tie zaručene najlepšie. Ak chcete potešiť návštevu alebo členov domácnosti, pripravte im škvarkové pagáče podľa tradičného receptu z webu Dobrá kuchyňa. 

Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, tradičný recept

  • Čas prípravy v min.: 125
  • Čas pečenia v min.: 15
  • Počet porcií: 30

Pagáče sú veľmi obľúbenou pochúťkou na našom území. Skvele sa hodia k vínu, pivu, ale aj k poháru teplého čaju alebo mlieka. 

Pagáče vo všetkých svojich variantoch sú skvelé na raňajky, večeru či ako pohostenie pre návštevu. Ich chuť ocení každý milovník oškvariek a kysnutého pečiva.

Vychutnajte si ich s priateľmi, pri sledovaní televízie alebo nimi len tak zažeňte hlad.

Vďaka jogurtu v ceste sú jemné aj na druhý deň. Nechajte sa inšpirovať vyskúšaným receptom z webu Dobrá kuchyňa.

Vyskúšajte aj náš recept na najlepšie pizzové taštičky z lískotvého cesta

Ingrediencie na oškvarkové pagáče

(na 30 kúskov)


Ingrediencie

  • 150 ml - mlieko
  • 500 g - hladká múka
  • 250 g - oškvarky
  • 21 g - čerstvé droždie
  • 2 PL - hustý biely jogurt
  • 1 kávová lyžička - cukor
  • 2 ks - vajce
  • 2 kávová lyžička - soľ
  • 1 PL - olej
Poslať ako nákupný zoznam



Zaručene najlepšie oškvarkové pagáče, tradičný recept

Najlepšie oškvarkové pagáče, postup receptu

Ingrediencie: mlieko 150 ml, hladká múka 500 g, oškvarky 250 g, čerstvé droždie 21 g, hustý biely jogurt 2 PL, cukor 1 kávová lyžička, vajce 2 ks, soľ 2 kávová lyžička, olej 1 PL.

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]

1. Pripravíme si kvások

Do vlažného mlieka pridáme rozmrvené droždie a jednu lyžičku cukru. Na teplom mieste necháme vzísť kvások. Trvá to približne 5-10 minút. Keď je kvások dostatočne nakysnutý, cesto je lepšie.

2. Zo surovín spracujeme cesto

Do misky pridáme múku, biely jogurt, olej, 1 vajíčko, kvások a 1 kávovú lyžičku soli. Ručne alebo za pomoci kuchynského robota spracujeme cesto. Keď sa nám pekne odliepa od stien misky, je hotové. Prikryjeme ho potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme kysnúť asi hodinu.

3. Pomelieme oškvarky

Pomocou mixéra rozmixujeme oškvarky s jednou lyžičkou soli. Zmes ochutnáme a ak sa nám zdá málo slaná, ešte dosolíme. Nebojte sa pridať soľ. Plnka sa v ceste stratí a takto dodá pagáčom výraznejšiu chuť.

4. Cesto rozvaľkáme

Asi po hodine, keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na múkou posypanú dosku a v rukách prehnetieme. Vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika. Na cesto rozotrieme oškvarky.

5. Cesto zložíme a necháme ešte nakysnúť

Cesto zložíme na štvorec, podľa postupu na obrázku. Necháme ho ešte nakysnúť cca 30 minút. Vďaka tomu budú mať pagáče peknú štruktúru cesta a po upečení budú nadýchané.

6. Cesto na pagáče rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska

Štvorec rozvaľkáme a pomocou pohára alebo vykrajovača robíme kolieska. Ukladáme ich na plech a necháme ešte asi 10-15 minút podkysnúť. a potrieme rozšľahaným vajíčkom so soľou. Pečieme pri 190 stupňoch cca 10-15 minút, kým nebudú pekné zlatisté. Čas pečenia je približný. Trvanie závisí od rúry, keďže každá rúra pečie inak

7. Pagáče necháme vychladnúť

Hotové pagáče vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť. Keďže vôňa upečených pagáčov je nesmierne lákavá, dajte si pozor, aby ste nezjedli hneď polovicu plechu. Aby ste sa vyhli bolestiam brucha. :-)

Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj recept na tradičné syrové pagáče webu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty