Nákupný zoznam

Úžasná čokoládová roláda, nepečená. Overený recept

06.02.2022 | Autor: Chocomia

  • 5.0/5

Jednoduchá čokoládová roláda s famóznou chuťou. Overený recept na nepečenú roládu a čokoládový krém do rolády.

Úžasná čokoládová roláda, nepečená. Overený recept. Autorka receptu a foto - Chocomia

Jednoduchá čokoládová roláda s famóznou chuťou. Overený recept na nepečenú roládu a čokoládový krém do rolády.

Čokoládová roláda, nepečená. Overený recept

  • Čas prípravy v min.: 30
  • Čas pečenia v min.: 15
  • Počet porcií: 15

Čokoládová chuť rolády s jemnou náplňou s vaječným likérom sa hodí v nedeľu ku kávičke ale aj ako slávnostný zákusok na Vianoce

Roláda je napohľad jednoduchý koláčik, ktorý ale vynikne svojou chuťou aj vzhľadom.

Ale upiecť roládu, ktorá aj dobre vyzerá, môže byť celkom výzva. Niektoré cestá sa lámu, niektoré sa nedajú stočiť, niektoré odlepiť.......

Konzistencia cesta i postup stáčania je zárukou, že sa podarí. A potom už roláda nebude strašiakom.

Roládu možno naplniť krémom alebo obľúbeným džemom, pridať ovocie a doladiť k svojim chutiam. A tak vytvárať nekonečné variácie a kombinácie.  

Ingrediencie na čokoládovú roládu

(na 15 kúskov)


Ingrediencie

  • 60 g - hladká múka
  • 3 PL - práškový cukor
  • 100 ml - šľahačková smotana
  • 20 g - kakao
  • 100 g - čokoláda
  • 100 g - cukor kryštálový
  • 250 g - mascarpone
  • 5 ks - vaječný bielok
  • 4 ks - žĺtok
  • 5 cl - alkohol (napríklad marhuľovica, likér, brandy)
  • 60 ml - šľahačka
  • 1 balíček - kypriaci prášok
Poslať ako nákupný zoznam



Úžasná čokoládová roláda, nepečená. Overený recept

Úžasná čokoládová roláda, nepečená. Overený recept

Ingrediencie: hladká múka 60 g, práškový cukor 3 PL, šľahačková smotana 100 ml, kakao 20 g, čokoláda 100 g, cukor kryštálový 100 g, mascarpone 250 g, vaječný bielok 5 ks, žĺtok 4 ks, alkohol (napríklad marhuľovica, likér, brandy) 5 cl, šľahačka 60 ml, olej 5 PL, kypriaci prášok 1 balíček.

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]

1. Príprava surovín

Oddelíme si bielky a žĺtky. Z bielkov a štipky soli si ušľaháme sneh, pridáme postupne cukor a vyšľaháme do tuha.

2. Šľahanie korpusu

Pridáme žĺtky, potom olej. Do tejto zmesi jemne na striedačku pridáme múku zmiešanú s PP a kakaom. Cesto jemne premiešame, aby ostalo nadýchané.

3. Pečenie 170°C – cca 15min

Zmes vylejeme na nízky plech klasickej veľkosti vystlaný papierom na pečenie. Na urovnanie môžeme použiť stierku, určenú na plnky a krémy. Je dobré urovnať cesto pred pečením, aby sme ho nemali krivé a na jednej strane vyrastené viac ako inde, potom by sa ťažko stáčalo. Pečieme na 170°C – cca 15min. záleží od každej rúry.

4. Stočenie rolády

Ak je cesto upečené (po bokoch sa ľahko oddeľuje od papiera), vyberieme z rúry. Jemne poprášime práškovým cukrom, prikryjeme čistou utierkou, pomocou dosky otočíme hore dnom. Stiahneme papier, pocukrujeme aj túto stranu a spolu s utierkou stočíme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

5. Plnka

Pripravíme si plnku vyšľahaním mascarpone so šľahačkovou smotanou (100ml) a práškovým cukrom. Pridáme vaječný likér. A jemne prešľaháme.

6. Roztočiť a naplniť

Roládu roztočíme, odoberieme utierku vďaka cukru bude utierka čistá a cesto ostane tiež celé. Cesto potrieme rovnomerne plnkou asi 1-2cm od vonkajšieho kraja už len do stratena. Stáčame postupne, jemne zatlačíme, aby sa vo vnútornej strane pekne uložilo, ale nie príliš, aby sme plnku nevytlačili von. Stáčaním sa plnka dostane až ku koncu.

7. Tuhnutie

Takto stočenú roládu zabalíme do papiera a dáme stuhnúť do chladu. EKO tip: Papier, ktorý sme stiahli z cesta po upečení nevyhadzujeme, preložíme napoly, tak, že cesto bude vo vnútri. Potom ho použijeme pod roládu. Navyše, keď je roláda stočená a ide sa chladiť, je dobré ju zabaliť, aby nevysýchala. Takže spodný papier pekne ohneme, zafixujeme šnúrkou, špagátikom alebo gumičkami, a hurá do chladničky.

8. Príprava ganache

Pripravíme si ganache na potretie. Čokoládu dáme do misky (napr. v pomere 80g horká +20g mliečna), zalejeme smotanou (60ml), dáme do mikrovlnky na cca 30 sek. sledujeme, kým sa na smotane neobjaví prvá bublina (že chce vrieť) a vypneme. Necháme minútu postáť, zatiaľ čokoláda zmäkne a vymiešame ju do krémovej konzistencie, kým sa spojí so smotanou a stratia sa všetky väčšie kúsky čokolády. Dáme do chladu. Kontrolujeme tuhnutie, občas premiešame, lebo príliš stuhnutú ju nedokážeme roztierať.

9. Potieranie ganache

Je dobré potierať roládu vychladenú, keď je dostatočne pevná a krém zatuhnutý. Ganache by nemala byť úplne stuhnutá, ale izbovej teploty. Je to trošku skúška nervov, v ktorej fáze tuhnutia sa s ňou bude lepšie pracovať. Mne to vychádza cca hodina chladenia. Alebo ak je dlhšie, možno i deň skôr, tak ju proste jemne roztopiť. Roládu potierame postupne v tenkej vrstve a pridávame až do hrúbky ako chceme.

10. Záverečné zdobenie

Môžeme medzitým aj ochladiť a navrstviť znovu. Dozdobíme podľa chuti, ovocím, poprášime práškovým cukrom, či šľahačkou. Môžeme vidličkou vytvoriť efekt kôry stromu a tak použiť roládu ako vianočné poleno s vianočným zdobením. Krájame horúcim nožom.

Dobrú chuť!

Máme pre vás aj recept na čokoládovú roládu bez gramu múky webu ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty