Nákupný zoznam

Ako správne sušiť bazu, RECEPT na zdravý bazový čaj

13.06.2021 | Autor: Nela

  • 5.0/5

Ako správne sušiť bazu? My vám poradíme, ponúkame aj zopár skvelých rád. Zdravý bazový čaj so značkou Dobrá kuchyňa.

Čaj z bazy čiernej - čaj plný zdravia a krásy

Viete ako správne spracovať bazu? My vám poradíme. Pripravte si s nami voňavý a zdravý bazový čaj. Liečivý čaj so značkou Dobrá kuchyňa.

Baza rastie takmer všade. Ak si urobíte prechádzku so svojou rodinou, doprajete si nielen pohyb, nazbierate aj voňavú a liečivú bazu. Stačí ju len usušiť, a kedykoľvek si môžete pripraviť úžasný bazový čaj, ktorý má skvelé účinky pre naše zdravie.

Baza čierna. Baza kvitne na konci jari a začiatku leta. Má nádhernú podmanivú vôňu, je skvelá predovšetkým pre svoje liečivé účinky - protizápalové, antioxidačné, protivírusové, analgetické, ukľudňujúce. 

Čaj z bazy čiernej si môžete pripraviť aj z čerstvých kvetov. Pripravíme si ho tak, že si hrsť čerstvých kvetov (bez stopiek) zalejeme 1 litrom horúcej, nie úplne vriacej vody. Prikryjeme a necháme lúhovať 10 minút. Precedíme.

Osviežujúca limonáda jednoduchý recept na skvelú bazovú limonádu

Sušenie bazy, fantastický bazový čaj

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Tepelná úprava: 5 minút
  • Čas lúhovania: 10 minút
  • Počet porcií: 1 šálka (2,5 dl)

Čaj z bazy čiernej si môžeme pripraviť aj v kombinácii s lipou, môžeme pridať aj zázvor a med. Čaj má jemnú, sladkavú kvetinovú arómu. Bazový čaj je výborný pri nádche, nachladnutí, skvelý pri migrénach, bolestiach žalúdka.

Dobré rady - zber, sušenie, skladovanie.

Zber.

  1. Kvety bazy čiernej zbierame na odľahlých miestach, nie blízko ciest, ani na znečistených miestach. Je dobré ich zbierať do košíka, pomôžeme si nožnicami.
  2. Zbierame celé rozkvitnuté súkvetia, bez stoniek. Hlavičky bazy neumývame (kvôli peľu). Potom ich necháme postáť, aby chrobáčiky povyliezali. Ak by mali kvety bazy vošky, tieto časti taktiež odstránime. 

Sušenie.

  1. Kvety môžeme aj prepláchnuť, ak ich však zbierame na čistých odľahlých miestach, nie je to potrebné. Práve  vtedy majú aj najviac zdraviu prospešného peľu.
  2. Pripravíme si väčšie plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie. Kvety bazy čiernej zbavené nečistôt, chrobáčikov a vošiek ukladáme kvetmi nadol a stopkami hore, vedľa seba. Je dôležité, aby neboli príliš blízko, aby sa dobre presušili. Nesušíme ich na priamom slnku, najlepšie pri izbovej teplote, v prievane.
  3. Sušíme dovtedy, pokiaľ nebudú aj stopky  dôkladne suché.

Skladovanie.

  1. Po správnom usušení odstránime stopky a iba vysušené kvety ukladáme do dobre uzatvárateľných nádob, aby vysušené kvety bazy nezvlhli.

Veľmi žiadaný recept najlepší domáci bazový sirup, ktorý si zamilujete

Liečivý bazový čaj, ktorý poteší vaše chuťové poháriky 

(Na 1 šálku)


Ingrediencie

  • 1 podľa chuti - citrónová šťava
  • 1 podľa chuti - med alebo cukor
  • 1 podľa potreby - kvety bazy
Poslať ako nákupný zoznam



Ako správne sušiť bazu, RECEPT na zdravý bazový čajAutor - Nela

Ako správne sušiť bazu, liečivý bazový čaj - postup receptu

Čo budeme potrebovať na sušenie bazy: kvety bazy, nožnice, plech na pečenie, papier na pečenie 

Ingrediencie na prípravu bazového čaju: sušené kvety bazy, med alebo cukor, citrónová šťava

Tip pre vás

[Stále krájate cibuľu ručne? Ušetrite čas a použite krájač na cibuľu kúpite tu:]

  1. Kvety bazy čiernej zbierame na odľahlých miestach, nie blízko ciest, ani na znečistených miestach. Potom ich necháme postáť, aby chrobáčiky povyliezali. Ak by mali kvety vošky, odstránime ich.
  2. Pripravíme väčšie plechy, na ktoré uložíme papier na pečenie. Kvety bazy čiernej zbavené nečistôt, chrobáčikov a vošiek ukladáme kvetmi nadol, stopkami hore vedľa seba, nie však príliš blízko.
  3. Kvety bazy nesušíme na priamom slnku, najlepšie pri izbovej teplote, v prievane. Sušíme ich dovtedy, pokiaľ nebudú aj stopky dôkladne suché. Po správnom usušení stopky odstránime.
  4. Vysušené kvety ukladáme do dobre uzatvárateľných nádob, aby vysušené kvety bazy nezvlhli. Čaj zo sušenej bazy si pripravíme tak, že si 4 malé lyžičky usušených kvetov zalejeme horúcou vodou.
  5. Na jednu šálku (250 ml) potrebujeme 4 malé lyžičky usušenej bazy. Voda by nemala byť úplne vriaca. Bazový čaj prikryjeme a necháme lúhovať 10 minút, potom ho scedíme. Môžeme ho ešte dosladiť. 

Tip Dobrej kuchyne: Bazový čaj pijeme teplý, po dúškoch. Môžeme ho dochutiť cukrom alebo medom, pridať aj citrónovú šťavu. Bazový čaj si môžeme pripraviť aj v kombinácii s lipou.

Na zdravie.

Inšpirujte sa recept ako pripraviť liečivý med z bazy, skvelý bazový med so značkou Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty