Nákupný zoznam

Najlepšie chrumkavé sterilizované uhorky, overený RECEPT

10.08.2020

  • 0.0/5

Najlepšie chrumkavé sterilizované uhorky. Nech sa páči, overený recept vašej Dobrej kuchyne a zopár dobrých rád k tomu.

Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve, recept ako ich pripraviť

Najlepšie chrumkavé sterilizované uhorky. Overený recept ako pripraviť domáce zavárané uhorky vám prináša Dobrá kuchyňa. Neviete ako na to? Nemajte obavy. My vám poradíme. Ponúkame aj mnoho dobrých rád, aby sa vám na prvý krát podarili.

Zelené uhorky obsahujú veľmi veľa vody, takmer žiadne kalórie, pritom však mnoho vitamínov a živín. Prospievajú nášmu telu nielen zvnútra, ale aj zvonka, skrášľujú našu pokožku a vlasy. Uhorka hydratuje, pôsobí antioxidačne, je výborná na chudnutie, zabraňuje zápche, podporuje zdravé črevá, srdce a zrak, má silné protirakovinové účnky.

Z vitamínov obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a C, z minerálov je to síra, mangán,  fosfor, vápnik, draslík a bór. Úžasná kombinácia pre naše zdravie.

Nech sa páči, pochutnávajte si na kyslých uhorkách po celý rok, pripravte si najlepšie domáce sterilizované uhorky so značkou Dobrá kuchyňa, ktoré sú úžasne chrumkavé.

Tip na skvelý šalát fantastický kuskus šalát s čerstvou uhorkou, úspech zaručený

Fantastické zavárané chrumkavé uhorky, ktoré si zamilujete

  • Čas prípravy: 60 minút
  • Čas sterilizácie - zavárania: 20 minút
  • Počet porcií: 0,7 l pohár - 7 ks

Sezóna zavárania je tu. Milujete chrumkavé uhorky aké robila vaša babička či mamička? Dobrá kuchyňa vám ponúka overený recept na úžasné domáce sterilizované uhorky. Nech sa páči, stavte na istotu.

Zavárané kyslé uhorky patria do každej slovenskej špajze. Sú tradičné, obľúbené, ale aj veľmi zdravé. Ešte ste ich nikdy nerobili? Pripravte si s nami najlepšie chrumkavé uhorky.  Domáce kyslé uhorky z dielne Dobrej kuchyne.

Dobrá kuchyňa vám ponúka podrobný fotorecept  na zavárané uhorky na množstvo 3,30 kg čerstvých uhoriek, ale aj na množstvo z 10 kg, aby ste to mali jednoduchšie, nemuseli ingrediencie prepočítavať.

Vybrali sme pre vás recept na zdravý šalát z uhoriek najlepší uhorkový šalát, jednoduchý a fit

Dobré rady pri príprave zaváraných uhoriek, ktoré určite oceníte:

1. Nálev si pripravíme deň vopred, ušetríme tak mnoho času (po vychladnutí ho skladujeme v chladničke)

2. Nakladáme (zavárame) vždy iba čerstvé kusy uhoriek, nikdy nie zmäknuté, prezreté, ani nahnité

3. Väčšie uhorky (viac ako 12 cm) nie sú na samotné zaváranie veľmi vhodné, môžeme ich však použiť na čalamádu alebo iné sterilizované šaláty

4. Najlepšie a nazdravšie sú samozrejme uhorky domáce, z vlastnej záhradky, môžeme si ich zakúpiť aj u lokálnych pestovateľov

5. Poháre je vhodné umyť v umývačke riadu, môžeme si ich aj vyvariť vo vode, viečka je potrebné dôkladne vysterilizovať a to tak, že si ich povaríme vo vriacej vode 15 minút

6. Poháre a viečka dobre vyutierame papierovým obrúskom alebo bavlnenou utierkou

7. Pri sterilizovaní dbáme na maximálnu čistotu pohárov, viečok, rúk, ale aj plôch, aby sa nám sterilizované uhorky nepokazili

8. Na zaváranie sú nalepšie 0,7 l poháre, ak ich však nemáme, môžeme zvoliť aj menšie poháre

9. Uhorky nesmú v pohári ani plávať, ani byť priveľmi natlačené

10. K uhorkám môžeme pridať aj nakrájanú mrkvu na kolieska, ošúpaný celý cesnak alebo kúsky cibule, čerstvé feferónky, kôpor - podľa našej chuti

11. Viečka je potrebné dôkladne uzavrieť, šrubovacie poriadne zatiahnutím, poháre s klasickým viečkom uzavrieme špeciálnou hlavou

12. S horúcimi pohármi pracujeme vždy opatrne, aby sme sa vyhli nehodám

13. Keď robíme sterilizované uhorky prvý krát,  urobme tak radšej z menšej dávky (napr. 3,30 kg), aby sme získali zručnosť a nemali stres

14. Uhorky ochutnávame aspoň po jednom mesiaci, aby mali čas "vyzrieť", vtedy už majú tú správnu chuť

15. Zavárané uhorky skladujeme na tmavom a chladnom mieste, aby si zachovali peknú zelenú farbu

Domáce sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve - podrobný fotorecept

(Na 0,7 l pohár - 7 kusov)


Ingrediencie

  • 1 podľa chuti - cibuľa
  • 1 podľa chuti - cesnak
  • 1 podľa chuti - mrkva
  • 150 g - kryštálový cukor
  • 1 podľa chuti - feferónka
  • 0,5 l - ocot kvasný liehový
  • 2 l - voda
  • 1 podľa chuti - čerstvý kôpor
  • 3,30 kg - čerstvé uhorky 5-10 cm
  • 1 ks - 100 g nakladač
Najlepšie chrumkavé sterilizované uhorky, overený RECEPTAutor - Nela

Ako pripraviť najlepšie chrumkavé zavárané uhorky - postup receptu

Ingrediencie - 7 ks 0,7 l pohár: 3,30 kg menších uhoriek "nakladačiek" (veľkosť 5-10 cm) na nálev: 2 l vody, 1 ks (100 g) nakladač Zeko alebo Marco Polo (majú najlepšie zloženie), 0,5 l kvasný liehový ocot, 1 menšia šálka kryštálového cukru (150 g), prípadne aj viac, podľa chuti na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky - podľa obľuby

Ingrediencie - 21 ks 0,7 l pohár: 10 kg menších uhoriek "nakladačiek" (veľkosť 5-10 cm) na nálev: 6 l vody, 3ks (100 g) nakladač Zeko alebo Marco Polo (majú najlepšie zloženie), 1,5 l kvasný liehový ocot, 3 menšie šálky kryštálového cukru (450 g), prípadne aj viac, podľa chuti na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferónky - podľa obľuby

  1. Na prípravu zaváraných domácich uhoriek si vyberáme vždy menšie kusy, ktoré majú 5-10 cm. Väčšie kusy sú vhodné na prípravu čalamády a rôznych sterilizovaných zeleninových šalátov.
  2. Najprv si pripravíme nálev, aby vychladol. Do vody pridáme nakladač, ocot, cukor. Všetko spolu povaríme 5 minút. Nálev musí byť dobre vychladený, aby uhorky nezmäkli, ostali chrumkavé.
  3. Uhorky si dôkladne umyjeme v dostatočnom množstve vody aj na 3x, záleží to od ich znečistenia. Môžeme použiť aj jemnú kefku. Z uhoriek odstránime stopky, potom ich necháme osušiť.
  4. Uhorky ukladáme do pohárov vždy odspodu, začíname väčšími kusmi nastojato, postupne ukladáme menšie kusy aj vodorovne. Môžeme pridať mrkvu, cesnak, kôpor, feferónky podľa chuti.
  5. Snažíme sa využiť každý priestor. Uhorky nesmú z pohára pretŕčať. Potom uhorky zalejeme pripraveným nálevom, ktorý by mal byť 5-10 mm pod okrajom. Hrdlo pohára dôkladne očistíme.
  6. Pripravené uhorky zavárame 2-3 minúty. Podrobný postup nájdete nižšie. Hotové ich poutierame a otočíme hore dnom na rovnú plochu, prikryjeme uterákom či dekou, necháme vychladnúť.

Ako správne zavárame - sterilizujeme uhorky

Naplnené poháre dobre uzavrieme viečkom, ak máme šrubovacie, dôkladne ich zatiahneme, keď máme klaciké viečka, poriadne ich uzavrieme špeciálnou hlavou na to určenou.

Do väčšieho hrnca vkladáme poháre rovnakej veľkosti. Prilejeme studenú vodu, ktorá by mala siahať do 2/3 pohárov. Privedieme do varu a povaríme 2-3 minúty. Potom ich ihneď vyberáme, potrebujeme dokončiť fázu zavárania, aby ostali kyslé uhorky chrumkavé a zachovali si aj peknú farbu. Pomôcť si môžeme tak, že si do iného hrnca sterilizované poháre preložíme a postupne prilievame studenú vodu, veľmi pomaly, aby nám poháre nepraskli.

Tip Dobrej kuchyne: Ak by viečka na pohároch po sterilizovaní dobre nepriliehali, uhorky skladujeme v chladničke. Po mesiaci, keď budú "zrelé" ich skonzumujeme.

Dobrú uhorkovú chuť.

Vyskúšajte aj ako pripraviť najlepšie zavárané chrumkavé uhorky, domáci recept portálu Ženyvmeste.sk

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče