Bryndzové halušky sú považované za naše národné jedlo a niet divu, že receptov je hneď niekoľko. Dá sa povedať, že v každej kuchyni sa ich príprava líši a ani ich chuť nie je rovnaká. Aj v našej kuchyni sa halušky pripravujú tým našim spôsobom. Múku dávame aj hladkú aj polohrubú, majú perfektnú konzistenciu. Uvarené halušky nepremývame, aby sme ich mali "ako kašu". Zmiešame ich s čistou bryndzou, ale ak ich chceme jemnejšie (hlavne deťom nevyhovuje chuť čistej bryndze) postupujeme tak, ako je uvedené v recepte. A sú vynikajúce. Vyskúšate ich? Verím, že vám budú chutiť minimálne tak, ako nám.
Na halušky si pripravíme zemiaky, ktoré nastrúhame na jemno. Hladkú a polohrubú múku v rovnakom pomere. Halušky nebudú ani jemné, ani tvrdé, ale vynikajúce.
Zmiešame postrúhané zemiaky, múky, soľ, celú rascu, štipku čierneho korenia a poriadne premiešame. Vznikne husté cesto, v ktorom "stojí" varecha.
Do širšieho hrnca dáme variť osolenú vodu. Vhadzujeme postupne halušky (napríklad cez haluškovač) premiešame a varíme, kým vyplávajú na povrch vody. Necháme variť ešte približne 5 minút. Potom precedíme, halušky nepremývame.
Zmiešame bryndzu s kyslou smotanou, trochou acidofilného mlieka a so syrom v črievku.
Bryndzovú zmes zmiešame s uvarenými haluškami. Na oleji osmažíme slaninku, ktorou halušky dozdobíme. Podávame s mliekom, žinčicou alebo s acidofilným mliekom.
Radi by ste potešili vášho manžela pravým chlapským jedlom? Tip na skvelý bravčový guláš bez zásmažky, ktorý nikto nepokazí.
Pripravte výbornú sekanú doma! Z kvalitních surovín vám vznikne skvelá lahdôdka s chrumkavou kôrkou.
Pripravte si chutný fazuľový prívarok, ktorý poriadne zasýti. S čerstvým chlebom a rozvoniavajúcim mäsom vytvorí chuť fazuľového prívarku dokonalú pochúťku.
Ochutnali ste už tento výborný cuketový guláš? Kuracie mäso s cuketou na spôsob gulášu
Dobrá Kuchyňa vám prináša skvelý recept, pri ktorom využijete akékoľvek ovocie z vašej záhradky na vynikajúce ovocné koláče, ktorým nik neodolá.