Nákupný zoznam

Najlepšia sviečková na smotane, domáci RECEPT

14.01.2021

  • 5.0/5

Sviečková na smotane, najlepší domáci recept. Sviečková plná vitamínov so značkou Dobrá kuchyňa. Stačí si zaželať iba dobrú chuť.

Najlepšia sviečková na smotane - postup ako sa robí domáca sviečková

Vynikajúca domáca sviečková na smotane. Rodinný recept so značkou Dobrá kuchyňa. Garantujeme, že si ju obľúbite. A čo dodať na záver? Predsa dobrú chuť.

Sviečkovú omáčku plnú zeleniny si môžete uvariť aj bez mäsa, je výborná s obľúbenou cestovinou, Vyskúšajte. Chutí naozaj úžasne.

Sviečková na smotane. Obľúbené jedlo celej rodiny. Aj vy počúvate, že najlepšiu ju aj tak robí stará mama? Vyskúšajte tento recept, ktorý je vhodný aj pre celiatikov. Úžasná omáčka bez múky, s veľkým množstvom zeleniny, lahodná a dokonalá.

Naša zeleninová omáčka chutí výborne, je nabitá vitamínmi. Spolu s plátkom chudého mäsa a obľúbenou prílohou si vykúzlite fantastický jednoduchý pokrm. Vyskúšajte ďalší tradičný recept z portálu Dobrá kuchyňa.

Recept na obľúbený babičkin recept fantastické guľky v paradajkovej omáčke, recept bez múky pre všetkých

Jednoduchý recept ako pripraviť chutnú sviečkovú na smotane

  • Čas prípravy: 30
  • Čas dusenia: 1,5-2 hod. (podľa potreby)
  • Počet porcií: 5

Skvelá sviečková na smotane, recept ako sa to robí. Recept so značkou Dobrá kuchyňa. Vynikajúca omáčka s plátkom chudého mäsa a parenou knedľou, najlepšie domácou. Vyskúšajte tradičnú obľúbenú dobrotu.

Domáca sviečková na smotane. Príprava je nenáročná a jednoduchá, omáčka plná rôznej zeleniny. Keď bola dcéra mladšia, odmietala papať zeleninu. Vyskúšala som takúto verziu obľúbenej sviečkovej a deti sa nevedeli dojesť. Kvôli nim nedávam ani slaninu, ani horčicu. Drvenú rascu pridávam pre dobré trávenie. Smotanu zväčša vynechám. V mojej rodine patrí táto skvelá zeleninová omáčka medzi najobľúbenejšie omáčky.

Ak mäso odleží v oleji a korení v chlade do druhého dňa, mäso bude po udusení omnoho chutnejšie, ale aj jemnejšie. Odležané mäso sa oveľa skôr udusí.

Jednoduché a chutné jedlá s podrobným fotoreceptom, to sú recepty webu Dobrá kuchyňa. Máme bohaté skúsenosti s varením a pečením, chceme s vami podeliť, aby ste sa mohli inšpirovať. Snažíme sa variť z dostupných surovín, zdravšie, čo najjednoduchšie a predovšetkým, aby vašim rodinám chutilo. 

Tip na skvelý obed nanajlepšia kôprová omáčka, super rýchly receptového karé

Tradičná domáca sviečková na smotane, ktorú si zamilujete

(Na 5 porcií)


Ingrediencie

  • 2 strúčiky - cesnak
  • 1 podľa chuti - soľ
  • 1 podľa chuti - mleté čierne korenie
  • 1 podľa chuti - mletá červená paprika
  • 1 podľa chuti - drvená rasca
  • 1 polievková lyžica - kryštálový cukor
  • 3 polievková lyžica - maslo
  • 2 guličky - nové korenie
  • 1 ks - bobkový list
  • 1 podľa chuti - citrónová šťava
  • 1 podľa chuti - horčica
  • 2 ks - väčšia cibuľa
  • 6 ks - mrkva strednej veľkosti
  • 1 ks - šľahačková smotana 33%
  • 4 polievková lyžica - olivový olej alebo olej
  • 3 ks - petržlen strednej veľkosti
  • 1 ks - menší kúsok zeleru
  • 1,2 kg - mäso podľa výberu
  • 1 ks - malý kaleráb
  • 5 guličiek - čierne korenie celé
Poslať ako nákupný zoznam

Najlepšia sviečková na smotane, domáci RECEPTAutor - Nela

Vynikajúca sviečková na smotane - postup receptu

Ingrediencie: 1,2 kg bravčového stehna (hovädzieho, bravčového z diviaka) alebo morčacích pŕs (tie sme zvolili v našom recepte), 6 ks mrkva strednej veľkosti, 3 ks petržlen strednej veľkosti, 1 ks menší kaleráb (môžeme aj vynechať), 1 menší kúsok zeleru, 2 ks väčšia cibuľa alebo menší pór (podľa výberu), 2 strúčiky cesnaku (môžeme aj vynechať), 4 polievkové lyžice olivového oleja alebo oleja (2 lyžice na potretie mäsa, 2 lyžice na opekanie mäsa), 3 polievkové lyžice masla, 1 ks šľahačková smotana na dochutenie mäsa: soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, mletá rasca - podľa chuti (môžeme zvoliť aj iný obľúbený mix korenia) na dochutenie omáčky počas varenia: soľ, drvená rasca - podľa chuti, 5 guličiek celého čierneho korenia, 2 guličky nového korenia, 1 ks bobkový list na konečné dochutenie: citrónová šťava, horčica (môžeme aj vynechať)

Tip pre vás

[18-dielna jedálenská súprava Carine, tento týždeň si ju kúpilo 75 zákazníkov - kliknite

  1. Mäso podľa výberu (bravčové, hovädzie, z diviny, morčacie) dobre umyjeme, osušíme a odblaníme. Potrieme ho olivovým olejom (olejom) a obľúbeným korením.
  2. Na kvalitnú panvicu pridáme 2 polievkové lyžice olivového oleja  alebo oleja, rozohrejeme. Pripravené mäso opečieme z každej strany dozlatista, aby sa uzavrelo.
  3. Pripravíme si zeleninu, ktorú očistíme a nakrájame na väčšie kúsky, cibuľu alebo pór na plátky. Do väčšieho hrnca pridáme maslo, pór či cibuľu, dobre orestujeme.
  4. K orestovanému póru pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, cesnak a lyžicu kryštálového cukru. Restujeme 10 minút, zelenina získa na výbornej chuti.
  5. Čím viac zeleniny, tým lepšia chuť a kopec vitamínov. Pridáme ešte drvenú rascu, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie (guličky spočítame) a ešte aj soľ.
  6. K orestovanej zelenine pridáme opečené mäso. Všetko podlejeme pohárom horúcej vody a dusíme do mäkka. Mäso so zeleninou sledujeme, môžeme ešte podliať.
  7. Dusenie trvá 1 až 1,5 hodiny, záleží od druhu a kvality mäsa. Po udusení mäso vyberieme a necháme odpočívať. Je to dôležité, aby sa nám mäso dobre krájalo.
  8. Zo zeleniny vyberieme korenie a bobkový list (preto sme ho na začiatku spočítali). Zeleninovú omáčku rozmixujeme ponorným mixérom úplne dohladka na kašu.
  9. Rozmixovanú omáčku vrátime opäť na sporák, môžeme ju zriediť podľa potreby, hustoty horúcou vodu. Nakoniec pridáme smotanu, povaríme 10 minút, dochutíme.
  10. Odležané mäso nakrájame na plátky. Ak sviečkovú nejdeme ihneď podávať, mäso vložíme do omáčky (na druhý deň bude ešte lepšia chuť) alebo ho zabalíme.
  11. Najdôležitejšie je doladiť chuť sviečkovej omáčky, a to slanosť, sladkosť, kyslosť. Omáčka by nemala byť ani príliš hustá, ani príliš riedka, taká, akú ju máme radi.
  12. Chutnú sviečkovú podávame tradične s parenou knedľou, dozdobíme plátkom citróna a brusnicovým džemom. Zvoliť môžeme aj cestoviny či opekané zemiaky.

Tip Dobrej kuchyne: Ak chcete sviečkovú na smotane v klasickej verzii, kaleráb, pór, cesnak a drvenú rascu samozrejme vynechajte. Na dochutenie je dôležitá horčica. Mäso pred dusením môžete prešpikovať slaninou.

Dobrú chuť pre celú rodinu.

Vyskúšajte aj skvelá sviečková na smotane, top recept  portálu Ženy v meste

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče