Nákupný zoznam

Veľkonočná polievka z údeného mäsa, tradičný recept

09.08.2022 | Autor: Denča

  • 5.0/5

Máme pre vás Tip ako pripraviť sviatočnú bielu veľkonočnú polievku z údeného vývaru.

Veľkonočná polievka z údeného mäsa, autorka receptu a foto: Denča

Máme pre vás Tip ako pripraviť sviatočnú bielu veľkonočnú polievku z údeného mäsa. Pre mnohých je veľkonočná polievka z vývaru z údeného mäsa neoddeliteľnou súčasťou každej Veľkej noci už od svojho detstva.

Veľkonočná polievka z údeného mäsa, tradičný recept

  • Čas prípravy v min.: 40
  • Čas pečenia v min.: 30
  • Počet porcií: 4

Počas veľkonočného obdobia sa zo slovenských kuchýň šíri omamná vôňa sladkých či slaných koláčov, údenín, vajíčok a všakovakých dobrôt. V niektorých obciach sa na veľkonočnú nedeľu v kostoloch svätia košíky, ktoré sú naplnené práve týmito dobrotami.

Zvyčajne večer pred tým sa uvarí šunka, klobása a slanina, ktoré sa neskôr svätia a ostane výborný vývar. A práve z neho sa dá vytvoriť chutná vajíčková veľkonočná polievka. Niekto si dáva kúsky údeného mäsa aj do polievky, vybrete si ako vám najlepšie chutí a vyhovuje.

Ak fantastickú veľkonočnú polievku z údeného mäsa ešte nepoznáte, určite ju vyskúšajte. U nás doma už patrí k tradičným sviatočným pochúťkam

Z dielne kuchyne Ženy v meste pre vás máme aj ďalšie výborné polievky

Veľkonočná polievka z údeného mäsa, tradičný recept

(na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 6 ks - nové korenie
  • 2 ks - bobkový list
  • 2 l - vývar (mäsový)
  • 1 podľa chuti - mletá rasca
  • 3 ks - vajcia
  • 1 podľa chuti - čierne korenie mleté
  • 1 podľa chuti - soľ
  • 100 ml - smotana na varenie
  • 3 ks - zemiaky
Poslať ako nákupný zoznam



Veľkonočná polievka z údeného mäsa, tradičný recept

Veľkonočná polievka z údeného mäsa - postup prípravy

Ingrediencie: nové korenie 6 ks, bobkový list 2 ks, vývar (mäsový) 2l, mletá rasca podľa chuti, vajcia 3 ks, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, smotana na varenie 100 ml, zemiaky 3 ks

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Pripravíme vývar

Najhlavnejšou ingredienciou, ktorú potrebujeme do veľkonočnej polievky, je vývar z údenín, na ktorý dáme variť šunku, slaninu a klobásu (tie v recepte nebudeme potrebovať).

2. Pridáme zemiaky, ochutíme

Zemiaky ošúpeme a nakrájame a dáme ich variť do vývaru. Pridáme koreniny - mletú rascu, mleté čierne korenie, nové korenie a bobkový list + soľ. Tej pridávame málo, keďže zvyčajne je vývar z údenín dostatočne slaný.


3. Pridáme smotanu

Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, pridáme do polievky smotanu na varenie (ak máte radšej hustejšiu polievku, môžete urobiť zátrepku z hladkej múky a smotany), necháme zovrieť.

4. Pridáme vajcia

Keď polievka vrie, dáme do nich vajíčka. Jeden spôsob je ten, že surové vajce dáme na naberačku a rýchlo ho vložíme do polievky. Ďalšie vajce rovnako, len na iné miesto. Polievku nemiešame, aby vajíčka ostali v celku. (Ďalší spôsob je ten, že do polievky rovno pridáme uvarené vajcia natvrdo). Necháme variť približne 5 minút.

5. Dochutíme

Polievku dochutíme pažítkou a octom.


Dobrú chuť!

Vyskúšajte aj skvelý recept na bielu fazuľovú polievku.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty