Veľkonočná polievka z údeného mäsa, autorka receptu a foto: Denča
Máme pre vás Tip ako pripraviť sviatočnú bielu veľkonočnú polievku z údeného mäsa. Pre mnohých je veľkonočná polievka z vývaru z údeného mäsa neoddeliteľnou súčasťou každej Veľkej noci už od svojho detstva.
Počas veľkonočného obdobia sa zo slovenských kuchýň šíri omamná vôňa sladkých či slaných koláčov, údenín, vajíčok a všakovakých dobrôt. V niektorých obciach sa na veľkonočnú nedeľu v kostoloch svätia košíky, ktoré sú naplnené práve týmito dobrotami.
Zvyčajne večer pred tým sa uvarí šunka, klobása a slanina, ktoré sa neskôr svätia a ostane výborný vývar. A práve z neho sa dá vytvoriť chutná vajíčková veľkonočná polievka. Niekto si dáva kúsky údeného mäsa aj do polievky, vybrete si ako vám najlepšie chutí a vyhovuje.
Ak fantastickú veľkonočnú polievku z údeného mäsa ešte nepoznáte, určite ju vyskúšajte. U nás doma už patrí k tradičným sviatočným pochúťkam.
Vyskúšajte aj recept na veľkonočný baránok. Z dielne kuchyne Ženy v meste pre vás máme aj ďalšie výborné polievky. A tu je aj naša rýchla zeleninová polievka. Skúste aj naše Veľkonočné recepty na zákusky. Skúste aj recept na veľkonočnú plnku bez mäsa.
(na 4 porcie)
Ingrediencie: nové korenie 6 ks, bobkový list 2 ks, vývar (mäsový) 2l, mletá rasca podľa chuti, vajcia 3 ks, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, smotana na varenie 100 ml, zemiaky 3 ks, údené mäso, alebo šunku 400 g, 1 klobása, 150 g slaniny,
Tip pre vás
Najhlavnejšou ingredienciou, ktorú potrebujeme do veľkonočnej polievky, je vývar z údenín, na ktorý dáme variť šunku, slaninu a klobásu (ak nechcete, v recepte ich nemusíte použiť).
Zemiaky ošúpeme a nakrájame a dáme ich variť do vývaru. Pridáme koreniny - mletú rascu, mleté čierne korenie, nové korenie a bobkový list + soľ. Tej pridávame málo, keďže zvyčajne je vývar z údenín dostatočne slaný.
Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, pridáme do polievky smotanu na varenie (ak máte radšej hustejšiu polievku, môžete urobiť zátrepku z hladkej múky a smotany), necháme zovrieť.
Keď polievka vrie, dáme do nich vajíčka. Jeden spôsob je ten, že surové vajce dáme na naberačku a rýchlo ho vložíme do polievky. Ďalšie vajce rovnako, len na iné miesto. Polievku nemiešame, aby vajíčka ostali v celku. (Ďalší spôsob je ten, že do polievky rovno pridáme uvarené vajcia natvrdo). Necháme variť približne 5 minút.
Polievku dochutíme pažítkou a octom. Prípadne ak chcete, nakrájate si mäso a klobásu na dno taniera.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj skvelý recept na bielu fazuľovú polievku. Tu je zase recept na najlepší slepačí vývar.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk
Skvelý recept z najzdravšej strukoviny s kari a kurkumou. Vyskúšajte ho tiež!