Veľkonočná polievka z údeného mäsa, autorka receptu a foto: Denča
Máme pre vás Tip ako pripraviť sviatočnú bielu veľkonočnú polievku z údeného mäsa. Pre mnohých je veľkonočná polievka z vývaru z údeného mäsa neoddeliteľnou súčasťou každej Veľkej noci už od svojho detstva.
Počas veľkonočného obdobia sa zo slovenských kuchýň šíri omamná vôňa sladkých či slaných koláčov, údenín, vajíčok a všakovakých dobrôt. V niektorých obciach sa na veľkonočnú nedeľu v kostoloch svätia košíky, ktoré sú naplnené práve týmito dobrotami.
Zvyčajne večer pred tým sa uvarí šunka, klobása a slanina, ktoré sa neskôr svätia a ostane výborný vývar. A práve z neho sa dá vytvoriť chutná vajíčková veľkonočná polievka. Niekto si dáva kúsky údeného mäsa aj do polievky, vybrete si ako vám najlepšie chutí a vyhovuje.
Ak fantastickú veľkonočnú polievku z údeného mäsa ešte nepoznáte, určite ju vyskúšajte. U nás doma už patrí k tradičným sviatočným pochúťkam.
Vyskúšajte aj recept na veľkonočný baránok. Z dielne kuchyne Ženy v meste pre vás máme aj ďalšie výborné polievky. A tu je aj naša rýchla zeleninová polievka.
(na 4 porcie)
Ingrediencie: nové korenie 6 ks, bobkový list 2 ks, vývar (mäsový) 2l, mletá rasca podľa chuti, vajcia 3 ks, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, smotana na varenie 100 ml, zemiaky 3 ks, údené mäso, alebo šunku 400 g, 1 klobása, 150 g slaniny,
Tip pre vás
Najhlavnejšou ingredienciou, ktorú potrebujeme do veľkonočnej polievky, je vývar z údenín, na ktorý dáme variť šunku, slaninu a klobásu (ak nechcete, v recepte ich nemusíte použiť).
Zemiaky ošúpeme a nakrájame a dáme ich variť do vývaru. Pridáme koreniny - mletú rascu, mleté čierne korenie, nové korenie a bobkový list + soľ. Tej pridávame málo, keďže zvyčajne je vývar z údenín dostatočne slaný.
Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, pridáme do polievky smotanu na varenie (ak máte radšej hustejšiu polievku, môžete urobiť zátrepku z hladkej múky a smotany), necháme zovrieť.
Keď polievka vrie, dáme do nich vajíčka. Jeden spôsob je ten, že surové vajce dáme na naberačku a rýchlo ho vložíme do polievky. Ďalšie vajce rovnako, len na iné miesto. Polievku nemiešame, aby vajíčka ostali v celku. (Ďalší spôsob je ten, že do polievky rovno pridáme uvarené vajcia natvrdo). Necháme variť približne 5 minút.
Polievku dochutíme pažítkou a octom. Prípadne ak chcete, nakrájate si mäso a klobásu na dno taniera.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj skvelý recept na bielu fazuľovú polievku.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.