Strapačky s kyslou kapustou. Foto - Denča
Strapačky s kyslou kapustou sa podávajú horúce, a môžu byť ozdobené opraženou slaninkou, nasekanou petržlenovou vňaťou alebo štipkou mletého čierneho korenia pre vylepšenie chuti.
Slovenská kuchyňa je bohatá na vynikajúce jedlá, v ktorých sa často objavujú zemiaky, či kyslá kapusta. Kapustové strapačky sú v tej našej kuchyni pripravované naozaj často a trvalo to istý čas, kým sme sa dopracovali k receptu, vďaka ktorému je ich chuť perfektná.
Tajomstvo je v múke, hustote cesta a kapuste. Neveríte? Pripravte si ich podľa nášho receptu aj vy a doprajte si skvelý obed.
Toto jedlo sa často podáva počas zimného obdobia, keď je kyslá kapusta dostupná a populárna. Má silnú a bohatú chuť, ktorá je obľúbená medzi milovníkmi tradičných slovenských jedál. Ale pokojne si strapačky pripravte aj hocikedy inokedy.
Prípadne vyskúšajte náš recept na bryndzové halušky. Vyskúšajte aj náš recept na halušky s kapustou a údeným mäsom.
Ingrediencie: 150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky, 1 kg zemiakov, 100 g slaniny, 3 plné hrste kyslej (kvasenej) kapusty, mleté čierne korenie, soľ a rasca,
Dáme variť vodu, do ktorej pridáme lyžičku soli. Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Potrebujeme rovnaké množstvo hladkej a polohrubej múky. Halušky nebudú ani jemné, ani tvrdé, ale vynikajúce.
Zmiešame zemiaky, múky, soľ, celú rascu, štipku čierneho korenia a poriadne premiešame. Vznikne husté cesto, v ktorom "stojí" varecha. Cez haluškovač hádžeme cesto do vriacej vody, postupne miešame, varíme a necháme halušky vyplávať na povrch vody. Necháme variť ešte približne 5 minút. Potom precedíme pod studenou vodou.
Ďalšie tajomstvo spočíva v kyslej kapuste. Zásadne ju nepremývame, nedusíme ani ju nepripravujeme s karamelom. Do strapačiek pridávame surovú kyslú kapustu, ktorá má maximum vitamínov a strapačky chutia perfektne.
Na oleji opražíme nakrájanú údenú slaninu. Halušky zmiešame s kyslou kapustou, omastíme výpekom a ozdobíme slaninkou. Ak máte chuť na niečo netradičné, tu sú karfiolové bryndzové halušky.
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.