AMC
Nákupný zoznam

Strapačky s kyslou kapustou, tradičný recept

06.07.2023 | Autor: Denča

Recept na tradičné slovenské strapačky zo zemiakov, bez vajíčka a bez spracavania kyslej kapusty.

Strapačky s kyslou kapustou. Foto - Denča

Strapačky s kyslou kapustou sa podávajú horúce, a môžu byť ozdobené opraženou slaninkou, nasekanou petržlenovou vňaťou alebo štipkou mletého čierneho korenia pre vylepšenie chuti.

Strapačky s kyslou kapustou

Slovenská kuchyňa je bohatá na vynikajúce jedlá, v ktorých sa často objavujú zemiaky, či kyslá kapusta. Kapustové strapačky sú v tej našej kuchyni pripravované naozaj často a trvalo to istý čas, kým sme sa dopracovali k receptu, vďaka ktorému je ich chuť perfektná.

Tajomstvo je v múke, hustote cesta a kapuste. Neveríte? Pripravte si ich podľa nášho receptu aj vy a doprajte si skvelý obed.

Toto jedlo sa často podáva počas zimného obdobia, keď je kyslá kapusta dostupná a populárna. Má silnú a bohatú chuť, ktorá je obľúbená medzi milovníkmi tradičných slovenských jedál. Ale pokojne si strapačky pripravte aj hocikedy inokedy. 

Prípadne vyskúšajte náš recept na bryndzové halušky. Vyskúšajte aj náš recept na halušky s kapustou a údeným mäsom.


Ingrediencie

  • 150 g - polohrubá múka
  • 100 g - slanina
  • 150 g - hladká múka
  • 3 plná hrsť - kyslá (kvasená) kapusta
  • 1 špetkaka - mleté čierne korenie
  • 1 kg - zemiaky
  • 1 špetka - soľ
  • 1 špetka - rasca
Poslať ako nákupný zoznam



Strapačky s kyslou kapustou, tradičný recept

Recept na strapačky s kyslou kapustou

Ingrediencie: 150 g polohrubej múky, 150 g hladkej múky (aká múka na strapačky), 1 kg zemiakov, 100 g slaniny, 3 plné hrste kyslej (kvasenej) kapusty, mleté čierne korenie,  soľ a rasca,

1. Ingrediencie

Dáme variť vodu, do ktorej pridáme lyžičku soli. Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Potrebujeme rovnaké množstvo hladkej a polohrubej múky. Halušky nebudú ani jemné, ani tvrdé, ale vynikajúce.

2. cesto


Zmiešame zemiaky, múky, soľ, celú rascu, štipku čierneho korenia a poriadne premiešame. Vznikne husté cesto, v ktorom "stojí" varecha. Cez haluškovač hádžeme cesto do vriacej vody, postupne miešame, varíme a necháme halušky vyplávať na povrch vody. Necháme variť ešte približne 5 minút. Potom precedíme pod studenou vodou.

3. Kapusta

Ďalšie tajomstvo spočíva v kyslej kapuste. Zásadne ju nepremývame, nedusíme ani ju nepripravujeme s karamelom. Do strapačiek pridávame surovú kyslú kapustu, ktorá má maximum vitamínov a strapačky chutia perfektne.

4. servírujeme

Na oleji opražíme nakrájanú údenú slaninu. Halušky zmiešame s kyslou kapustou, omastíme výpekom a ozdobíme slaninkou. Ak máte chuť na niečo netradičné, tu sú karfiolové bryndzové halušky. Skúste aj náš recept na maslové halušky k perkeltu. A tu recept na strapačky s kyslou kapustou.

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Podobné recepty