Nákupný zoznam

Zázračný medvedí cesnak a jeho využitie

15.03.2021 | Autor: Emma Mochnacká

  • 4.0/5

Medvedí cesnak nie je len liečivou rastlinou vhodnou pre riešenie a liečbu rôznych ochorení. Má taktiež svoje špecifické a jedinečné využitie v našej kuchyni.

Medvedí cesnak nie je len liečivou rastlinou vhodnou pre riešenie a liečbu rôznych ochorení. Má taktiež svoje špecifické a jedinečné využitie v našej kuchyni. Známou súčasťou našich jedál sa stal najmä aj vďaka svojej cesnakovej chuti.

Medvedí cesnak a jeho využitie

Mnohí si možno položia otázku prečo získala táto bylinka práve prívlastok medvedí? Jedna z legiend hovorí práve o tom, že medvedí cesnak je úplne prvou bylinkou, ktorú medveď zožerie po prebudení sa zo zimného spánku. Vďaka našim predkom sa aj týmto pozorovaním dostal medvedí cesnak do našich jedálničkov.

Na začiatku sme si spomenuli, že medvedí cesnak je rastlinou s viacstranným využitím.

Z hľadiska nášho zdravia nám dokáže priniesť blahodarné účinky najmä:
  • pri kašli
  • pri bolestiach hlavy
  • pri vysokej hladine cholesterolu
  • pri vysokom krvnom tlaku
  • pri problémoch s prietokom krvi
  • pri poruchách s trávením a vylučovaním
  • pri posilnení imunity
  • pre naše telo prináša aj detoxikačné a protizápalové účinky

V súčasnosti je medvedí cesnak veľmi dostupnou bylinkou. Vieme si ho nazbierať na rôznych miestach, pozor si však treba dať na oblasti so stupňom ochrany vyšším ako 2. V akom období, na akých miestach a akým spôsobom máme teda medvedí cesnak zbierať?

Medvedí cesnak môžeme použiť ako náhradu za cibuľu, cesnak či pór pri príprave rôznych jedál, napríklad polievky. V jednoduchšej verzii aj napríklad ako náhradu ľadového šalátu na obyčajný chlieb s maslom.

V tejto studenej verzii v sebe medvedí cesnak zachováva aj najväčšie množstvo živín. Práve preto sa neodporúča ani jeho sušenie, skôr príprava pesta či zamrazenie. Samozrejme existuje množstvo chutných receptov pre tepelnú úpravu medvedieho cesnaku. 

Recepty z medvedieho cesnaku - kliknite

Pesto z medvedieho cesnaku

1. Zmes 250 gramov listov medvedieho cesnaku, soli a cca 180 až 200 ml olivového oleja rozmixujeme. Hotovú zmes vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom.

2. Vhodné sú poháre od detskej výživy. Takto uzavreté a uložené na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.

3. Do základnej zmesi môžeme primixovať napríklad mandle, olivy, sušené paradjky, orechy alebo aj chili papričky.


Ingrediencie

  • 200 ml - olivový olej
  • 250 g - medvedí cesnak
  • 1 podľa chuti - soľ
Poslať ako nákupný zoznam



Zázračný medvedí cesnak a jeho využitieAutor - Emma Mochnacká

Výskyt medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak sa u nás začína objavovať začiatkom marca s postupným príchodom jari. Podobne ako pri zberaní húb, tak aj pri zbere medvedieho cesnaku je potrebné byť opatrný. Často si ho vieme pohľadom zameniť za jedovatú konvalinku či jedovatý áron alpínsky. Listy sa zbierajú až do zakvitnutia a samotný medvedí cesnak vieme v prírode nájsť až do konca mája.

Nájsť medvedí cesnak je veľmi jednoduché, väčšinou sa vyskytuje vo väčších skupinách najmä vo vlhších lesoch.

Pri zbere by sme mali nechať na každej bylinke aspoň dva listy. Najmä pre dostatočné zachovanie živín pre ďalšiu sezónu. Vhodné pre zber je taktiež mať so sebou priedušnejší košík či tašku, aby sa nám listy medvedieho cesnaku nesparili.

Medvedí cesnak je najlepšie uskladniť v chladničke. Pre zachovanie jeho živín, je vhodné nádobu či misku s medvedím cesnakom prikryť vlhkou utierkou.

Vyskúšajte náš recept na výborné pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak a recepty na jeho prípravu sú veľmi obľúbené. Foto - Emma Mochnacká

Pre samovoľné pestovanie medvedieho cesnaku, napríklad v našej záhradke je potrebné nájsť tienisté a vlhké miesto, no najmä zabezpečiť dostatočné množstvo živín.

Jeho rozmnožovanie je možné semienkami od októbra do marca a cibuľkami od augusta do septembra, ktoré sadíme priamo do pôdy.

Skúste si však víkend spríjemniť prechádzkou a zberom tejto výbornej a zároveň liečivej bylinky priamo v lese. Poďakuje sa nielen vaše zdravie, ale aj chuťové poháriky.

Prečítajte si - Medvedí cesnak je zelený zázrak. Uskladnenie, pestovanie, mrazený, využitie v kuchyni

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče

Aktuálne recepty