Nákupný zoznam

Klasický zemiakový šalát majonézový, tradičný RECEPT

03.03.2020

  • 5.0/5

Zemiakový šalát patrí medzi najtradičnejšie slovenské sviatočné jedlá. Skúste si ho pripraviť podľa nášho receptu.

Klasický zemiakový šalát majonézový, tradičný recept

Klasický zemiakový majonézový šalát patrí na Slovensku tradične nielen na vianočný, veľkonočný, ale aj na sviatočný stôl. Bez majonézového šalátu si sviatky jednoducho nevieme predstaviť.

Dobrá kuchyňa vám ponúka jednoduchý recept na klasický zemiakový majonézový šalát. Nech sa páči. Šťastné a veselé, ale aj veselú Veľkú noc s Dobrou kuchyňou.

Vybrali sme pre vás aj recept na jednoduchý cvikľový šalát, lahodný a chutný

Zemiakový šalát s majonézou

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia zemiakov: 20 minút
  • Počet porcií: 5-6

Zemiakový šalát je tak tradičný sviatočný pokrm, že naň existuje hádam nekonečné množstvo receptov. Vyskúšajte tento náš recept. Veríme, že vám bude chutiť.

Vyskúšajte aj recept na najlepší zeleninový kuskus šalát - kliknite

Zemiakový majonézový šalát 


Ingrediencie

  • 6 ks - zemiaky
  • 1 ks - soľ
  • 1 ks - stredná cibuľa
  • 1 ks - mleté čierne korenie
  • 4 ks - vajcia
  • 1 ks - sterilizované uhorky
  • 330 g - sterilizovaná zelenina
  • 225 g - majonéza
Klasický zemiakový šalát majonézový, tradičný RECEPT Foto - Nela

Zemiakový šalát majonézový - postup receptu

Ingrediencie: 6 ks zemiak strednej veľkosti, 4 ks vajce 1 ks cibuľa strednej veľkosti, 1 ks (330 g) sterelizovaná zelenina (mrkva s hráškom), 1 ks (225 g) majonéza, Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, trochu kryštálového cukru, šťava zo sterilizovaných uhoriek

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Trvá to približne 20 minút, záleží to od druhu. Najlepšie sa hodí mastnejší druh zemiakov, nie zemiaky, ktoré sú sypké. Počas varenia ich kontrolujeme, aby sa nerozvarili. Vajcia uvaríme natvrdo.
  2. Uvarené zemiaky a vajcia scedíme, necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme. Zeleninu (mrkvu s hráškom) môžeme zvoliť sterelizovanú, alebo si ju uvaríme. Mrkvu varíme vcelku, po vychladnutí krájame na kocky.
  3. Zemiaky a vajcia pretlačíme cez okrúhle sitko alebo nakrájame. Kyslé uhorky krájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Keď ju pokvapkáme citrónovou šťavou alebo 5 minút obvaríme, bude ľahšie stráviteľná.
  4. K pripravenej zelenine pridáme majonézu, soľ, mleté čierne korenie, kryštálový cukor (na vyváženie chuti). Zemiakový šalát môžeme zriediť šťavou z kyslých uhoriek, ktorá dodá šalátu nielen dobrú chuť, ale aj šťavnatosť.
  5. Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame, podľa potreby ešte dochutíme. Môžeme pridať ďalšiu majonézu alebo šťavu z kyslých uhoriek. Klasický majonézový šalát necháme v chlade postáť minimálne hodinu kvôli chuti.

Tip Dobrej kuchyne: Ak chceme, aby bol šalát ľahší, polovicu majonézy nahradíme kyslou smotanou alebo bielym jogurtom. Šalát je najlepšie pripraviť deň vopred, aby prešli všetky chute.

Dobrú sviatočnú chuť. smiley

Vyskúšajte aj tradičný recept na vianočný zemiakový šalát s majonézou portálu Ženy v meste

Všetky recepty

Najnovšie jedlá a koláče