Nákupný zoznam

Najlepšia pšenová kaša s makom a ovocím, top recept

29.08.2022 | Autor: Denča

Aj zdravé jedlá môžu výborne chutiť a vyzerať, keď sa použijú tie správne suroviny. Pšeno je chutné ako samostatná príloha, závarka do polievky, nákyp či ako chutná sladká kaša.

Najlepšia pšenová kaša s makom a ovocím, autorka receptu a foto: Denča

Aj zdravé jedlá môžu výborne chutiť a vyzerať, keď sa použijú tie správne suroviny. Niekedy ich nemusíme hľadať ďaleko, ale stačí siahnuť medzi základné strukoviny či obilniny, ktoré tak často používali naši predkovia. Pšeno je chutné ako samostatná príloha, závarka do polievky, nákyp či ako chutná sladká pšenová kaša.

Najlepšia pšenová kaša s makom a ovocím, top recept

  • Čas prípravy v min.: 30
  • Čas pečenia v min.: 20
  • Počet porcií: 4

Skvelú pšenovú kašu som tentoraz pripravila s makom, brusnicami a hrozienkami. Pšeno (česky jáhly) je olúpané proso. Má výborný pomer bielkovín, sacharidov a tukov, ktoré by mali byť zastúpené v strave každého človeka.

Pšenová kaša s makom a ovocím obsahuje veľa minerálnych látok a vitamínov. Veľkou výhodou pšena je aj to, že je je prirodzene bezlepkové a ľahko stráviteľné. Používa sa pri anémii, pre zdravom stravovaní a aj pri detoxikácii organizmu. Chia semienka sú okrem iného aj zdrojom dôležitých omega-3 kyselín a pomáhajú tiež znižovať hladinu cukru v krvi.

Pravidelným konzumovaním pšenovej kaše s makom a ovocím podľa vášho výberu posilňujete svoju imunitu. Vďaka svojmu zloženiu kaša z pšena vraj tiež zlepšuje náladu:). Zlepšite si ju tiež a ochutnajte túto sladkú a zdravú dobrotu.

Ženy v meste pre vás majú aj tento recept na úžasnú kašu z krupice

Najlepšia pšenová kaša s makom a ovocím, top recept

(na 4 porcie)


Ingrediencie

  • 500 ml - mlieko
  • 1 polievková lyžica - mak mletý
  • 1 polievková lyžica - chia semienka
  • 1 hrsť - brusnice, hrozienka
  • 1 podľa chuti - hnedý cukor
Poslať ako nákupný zoznam



Najlepšia pšenová kaša s makom a ovocím, top recept

Najlepšia pšenová kaša s makom a ovocím - postup prípravy

Ingrediencie: mlieko 500 ml, mak mletý 1 polievková lyžica, chia semienka 1 polievková lyžica, brusnice a hrozienka 1 hrsť, hnedý cukor podľa chuti, pšeno 100 g

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Sparenie pšena

Na začiatku pšeno sparíme - dáme ho do hrnca a prepláchneme horúcou vodou aspoň trikrát. Tým ho zbavíme horkosti. Môžeme použiť klasické kravské mlieko alebo rastlinné.

2. Varíme

Prepláchnuté pšeno dáme do hrnca a zalejeme mliekom v pomere približne 1:4. Pridáme chia semienka, osladíme cukrom/medom a varíme do jeho úplného zmäknutia (ak je pšeno tvrdé, prilejeme mlieko, vsaje ho riadne množstvo aj vďaka chia semienkam). Varenie bude trvať 15 - 20 minút.

3. Odstavíme a pridáme mak a hrozienka

Keď je pšeno mäkké, odstavíme ho a primiešame doň mak a hrozienka. Zmes rozdelíme do pohárov a dozdobíme čerstvým ovocím. Kaša je výborná teplá aj studená..

Dobrú chuť!

A čo recept na výborný chia puding?

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty