AMC
Nákupný zoznam

Slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom, top recept

10.08.2022 | Autor: Denča

Jednoduchý a vďačný recept na zdravý a nízkokalorický zeleninový obed či večeru podľa webu dobrakuchyna.sk

Slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom, autorka receptu a foto: Denča

Z dielne Dobrej Kuchyne pre vás máme recept na výborný slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom. Vynikajúci, zdravý koláč plný výživných látok, vitamínov a minerálov. 

Slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom

  • Čas prípravy v min.: 50
  • Čas pečenia v min.: 30
  • Počet porcií: 5

Vedeli ste, že okrem vitamínov A, B, C, E, K, a minerálov, špenát obsahuje aj dôležité omega-3 kyseliny? Pomáha tiež udržovať zdravý krvný tlak, posilňuje činnosť srdca, mozgu, chráni oči, či spevňuje zuby? Ak ste to doteraz neurobili, zaraďte ho do svojho pravidelného jedálníčku.

Chia semienka, majúce svoj pôvod hlavne v Mexiku a Latinskej Amerike, sú tiež zdrojom nenasýtenej mastnej omega-3 kyseliny, ale aj dôležitých protejnov, sacharidov, vitamínov a minerálov. Pomáhajú tiež znižovať hladinu cukru v krvi.

Špenátový koláč so syrom a chia semienkami je jednoduchý a vďačný recept na zeleninový obed či večeru. Výberom svojho obľúbeného tvrdého syra mu dodáte pre vás tú najlepšiu chuť.

Ide o nízkokalorické jedlo, pochuťte si teda na slanom špenátovom koláči večer bez akýchkoľvek výčitiek. Môžete ho použiť aj ako prílohu, je chutný teplý aj v studenej verzii.

Vyskúšajte aj výborné špenátové palacinky z receptov webu Zenyvmeste.sk. Alebo si pripravte domáce tekvicové jadierka.

Slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom

(na 5 porcií)


Ingrediencie

  • 1 ks - cibuľa
  • 1 polievková lyžica - olivový olej
  • 1 ks - cuketa
  • 5 polievkových lyžíc - chia semienka
  • 4 ks - strúčik cesnaku
  • 2 plné hrste - nastrúhaný obľúbený syr
  • 3 ks - vajíčka
  • 200 g - karfiol
  • 450 g - špenátový pretlak
Poslať ako nákupný zoznam



Slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom, top recept

Slaný špenátový koláč s chia semienkami a syrom

Ingrediencie: cibuľa 1 ks, olivový olej 1 polievková lyžica, cuketa 1 ks, chia semienka 5 polievkových lyžíc, 4 strúčiky cesnaku, nastrúhaný obľúbený syr 2 plné hrste, vajíčka 3 ks, karfiol 200 g, čierne korenie mleté podľa chuti, soľ podľa chuti, tekvicové semienka 5 polievkových lyžíc, špenátový pretlak 450 g

Tip pre vás

[Elegantné automatické otvárače na víno - otvoria až 70 fliaš na jedno nabitie. V krásnom darčekovom balení - kliknite tu:]

1. Príprava

Pripravíme si ingrediencie. Rozmrazíme špenát a odstránime z neho prebytočnú vodu. Syr (eidam) nastrúhame, cibuľu nakrájame na drobno.

2. Vytvoríme hmotu

Na začiatku zmiešame rozmrazený špenát, soľ, mleté čierne korenie, vajíčka, chia a tekvicové semienka do hmoty. Necháme odstáť, semienka si urobia svoju prácu a hmotu zahustia.

3. Osmažíme cibuľu, uvaríme karfiol

Na olivovom oleji osmažíme do zlatista nakrájanú cibuľu a necháme vychladnúť. Uvaríme karfiol a nasekáme ho na drobno.

4. Primiešame syr a zeleninu

Do špenátovej hmoty primiešame nahrubo nastrúhanú cuketu, pretlačený cesnak, karfiol a nastrúhaný syr, a nakoniec pridáme opraženú cibuľu. Všetko poriadne premiešame.

4. Pečieme v rúre

Rúru predhrejeme na 190 °C. Hmotu rovnomerne naložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 30 minút, kým koláč získa zlatistý nádych.


6. Podávame

Dobrú chuť! Máme pre vás aj recept na skvelý tvarohový puding s chia semienkami

Prihláste sa na náš newsletter

A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

Všetky recepty