Nákupný zoznam

Najlepšia zápražka na zahustenie omáčky či polievky, overený recept

21.08.2021 | Autor: Slávka

Základ každého dobrého jedla je zápražka. Len aby neboli hrčky! Poradíme, ako na to. Overený recept ako prpraviť zápražku na zahustenie omáčky či polievky webu DobráKuchyňa.sk.

Zápražka na zahustenie omáčky či polievky, overený recept. Foto - Slávka

Základ každého dobrého jedla je zápražka. Len aby neboli hrčky! Poradíme, ako na to. Overený recept ako prpraviť zápražku na zahustenie omáčky či polievky webu DobráKuchyňa.sk.

Najlepšia zápražka na zahustenie omáčky a polievky, recept

Urobiť dobrú zápražku bez hrčiek sa zdá byť zložité. Ak sa v nevhodnom momente pridá voda, hrčky automaticky ostanú a už sa nič nedá robiť. Treba skúšať znova a znova.

Ďalším problémom môže byť, že zápražka je príliš hnedá. Vtedy už došlo k pripáleniu, čo poznačí aj chuť celého budúceho pokrmu. Zápražka je však veľmi dôležitým prvkom pre dochutenie a zahustenie mnohých pokrmov, najmä polievok a omáčok, dodá im potrebnú konzistenciu.

Zápražiek exituje viacero druhov; záleží, k akému jedlu sa pripravuje. Môže byť klasická, úplný základ, len múka a olej alebo maslo. Vtedy sa používa do rôznych druhov omáčok či prívarkov.

Alebo sa pridáva aj cibuľka a červená mletá paprika či cesnak, vďaka tomu vykúzlite rôzne druhy výborných polievok:

  • karfiolová,
  • brokolicová,
  • zemiaková,
  • hrášková,
  • kapustová mix: mrkva, petržlen, hrášok,
  • z ružičkového kelu,
  • hríbová,

zeleninová so závarkou.

Druhy zápražky

Existuje aj viacero druhov zápražiek; podľa stupňa praženia rozpoznávame

  • svetlú (bielu) – používa sa skôr do mliečnych, krémových polievok (zemiakovej, cesnakovej, karfiolovej, kapustovej).
  • svetlohnedú – viac sa hodí do zeleninových zapražených polievok
  • hnedú - tou sa zahusťujú omáčky
    Najlepšia zápražka na zahustenie omáčky či polievky, overený recept

    Overený recept ako pripraviť zápražku

    Ak sa desíte toho, ako začať variť jedlo so zápražkou, prinášame vám malé rady a triky, ako urobiť tú správnu a vydarenú zápražku, tu je overený postup.

    1.

    Do hrnca dáme olej (3 PL), rozpálime ho, pridáme múku (2 PL).

    2.

    Premiešame.

    3.

    Zápražku smažíme na jemnom ohni do hneda; dáme pozor, aby neprihorela.

    4.

    Ak pripravujeme taký druh jedla, napr. polievku, kde sa to hodí, pridáme aj cibuľku alebo cesnak a smažíme ďalej.

    5.

    Môžeme dať soľ, nech nám cibuľka pustí trochu šťavy.

    6.

    Nasleduje červená mletá paprika, tú nenecháme dlho bez vody, nech sa nespáli.

    7.

    Opatrne nalievame vodu a dôkladne premiešavame, aby nám vznikla hustá kašička bez hrčiek.

    8.

    Až potom dolejeme potrebné množstvo vody a necháme prevrieť.

    Dobrú chuť.

    Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik

    Prihláste sa na náš newsletter

    A dostávajte pravidelne najnovšie recepty e-mailom bez reklamy!

    Všetky recepty

    Podobné recepty

    Najnovšie jedlá a koláče