Zápražka na zahustenie omáčky či polievky, overený recept. Foto - Slávka
Základ každého dobrého jedla je zápražka. Len aby neboli hrčky! Poradíme, ako na to. Overený recept ako prpraviť zápražku na zahustenie omáčky či polievky webu DobráKuchyňa.sk.
Urobiť dobrú zápražku bez hrčiek sa zdá byť zložité. Ak sa v nevhodnom momente pridá voda, hrčky automaticky ostanú a už sa nič nedá robiť. Treba skúšať znova a znova.
Ďalším problémom môže byť, že zápražka je príliš hnedá. Vtedy už došlo k pripáleniu, čo poznačí aj chuť celého budúceho pokrmu. Zápražka je však veľmi dôležitým prvkom pre dochutenie a zahustenie mnohých pokrmov, najmä polievok a omáčok, dodá im potrebnú konzistenciu.
Zápražiek exituje viacero druhov; záleží, k akému jedlu sa pripravuje. Môže byť klasická, úplný základ, len múka a olej alebo maslo. Vtedy sa používa do rôznych druhov omáčok či prívarkov.
Alebo sa pridáva aj cibuľka a červená mletá paprika či cesnak, vďaka tomu vykúzlite rôzne druhy výborných polievok:
zeleninová so závarkou.
Existuje aj viacero druhov zápražiek; podľa stupňa praženia rozpoznávame
Ak sa desíte toho, ako začať variť jedlo so zápražkou, prinášame vám malé rady a triky, ako urobiť tú správnu a vydarenú zápražku, tu je overený postup.
1.
Do hrnca dáme olej (3 PL), rozpálime ho, pridáme múku (2 PL).
2.
Premiešame.
3.
Zápražku smažíme na jemnom ohni do hneda; dáme pozor, aby neprihorela.
4.
Ak pripravujeme taký druh jedla, napr. polievku, kde sa to hodí, pridáme aj cibuľku alebo cesnak a smažíme ďalej.
5.
Môžeme dať soľ, nech nám cibuľka pustí trochu šťavy.
6.
Nasleduje červená mletá paprika, tú nenecháme dlho bez vody, nech sa nespáli.
7.
Opatrne nalievame vodu a dôkladne premiešavame, aby nám vznikla hustá kašička bez hrčiek.
8.
Až potom dolejeme potrebné množstvo vody a necháme prevrieť.
Dobrú chuť.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Máme pre vás jednoduchý recept, ako si v domácich podmienkach jednoducho roztopiť menšie alebo väčšie množstvo čokolády.
Fazuľovica je výborná najmä počas chladnejších mesiacov, kedy jej teplé a pikantné chute príjemne zahrejú a dodajú energiu. Skúste náš recept.
Tento jednoduchý recept na polievku so zemiakmi a hráškom je ideálny pre rýchlu večeru alebo zahrievajúci obed, navyše bez použitia mlieka alebo smotany.
Uvarte si šťavnaté bravčové ragú s ryžou na víne, ktorým pošteklíte svoje chuťové poháriky.
Špagety carbonara, jednoduchý overený recept na tradičné jedlo z cestovín. Pripravte si s nami klasickú taliansku pochúťku.
Ako pripraviť výborné bravčové pečeňové halušky? Vyskúšajte recept z portálu dobrákuchyna.sk