Zápražka na zahustenie omáčky či polievky, overený recept. Foto - Slávka
Základ každého dobrého jedla je zápražka. Len aby neboli hrčky! Poradíme, ako na to. Overený recept ako prpraviť zápražku na zahustenie omáčky či polievky webu DobráKuchyňa.sk.
Urobiť dobrú zápražku bez hrčiek sa zdá byť zložité. Ak sa v nevhodnom momente pridá voda, hrčky automaticky ostanú a už sa nič nedá robiť. Treba skúšať znova a znova.
Ďalším problémom môže byť, že zápražka je príliš hnedá. Vtedy už došlo k pripáleniu, čo poznačí aj chuť celého budúceho pokrmu. Zápražka je však veľmi dôležitým prvkom pre dochutenie a zahustenie mnohých pokrmov, najmä polievok a omáčok, dodá im potrebnú konzistenciu.
Zápražiek exituje viacero druhov; záleží, k akému jedlu sa pripravuje. Môže byť klasická, úplný základ, len múka a olej alebo maslo. Vtedy sa používa do rôznych druhov omáčok či prívarkov.
Alebo sa pridáva aj cibuľka a červená mletá paprika či cesnak, vďaka tomu vykúzlite rôzne druhy výborných polievok:
zeleninová so závarkou.
Existuje aj viacero druhov zápražiek; podľa stupňa praženia rozpoznávame
Ak sa desíte toho, ako začať variť jedlo so zápražkou, prinášame vám malé rady a triky, ako urobiť tú správnu a vydarenú zápražku, tu je overený postup.
1.
Do hrnca dáme olej (3 PL), rozpálime ho, pridáme múku (2 PL).
2.
Premiešame.
3.
Zápražku smažíme na jemnom ohni do hneda; dáme pozor, aby neprihorela.
4.
Ak pripravujeme taký druh jedla, napr. polievku, kde sa to hodí, pridáme aj cibuľku alebo cesnak a smažíme ďalej.
5.
Môžeme dať soľ, nech nám cibuľka pustí trochu šťavy.
6.
Nasleduje červená mletá paprika, tú nenecháme dlho bez vody, nech sa nespáli.
7.
Opatrne nalievame vodu a dôkladne premiešavame, aby nám vznikla hustá kašička bez hrčiek.
8.
Až potom dolejeme potrebné množstvo vody a necháme prevrieť.
Dobrú chuť.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Najlepší stroganov z bravčového karé. Top recept so značkou Dobrá kuchyňa. Nech sa páči. Vyskúšajte.
V strede mäkučký a nadýchaný ako páperie, po okrajoch chrumkavý.
Stačia niekedy tri základné suroviny a človeku sa podarí vykúzliť ozaj chutné jedlo. V tomto prípade ide o cestovinu, šunku a smotanu. Mnohí Slováci holdujú bryndzovým haluškám, no aj ďalšiemu vynikajúcemu a tradičnému jedlu z cestovín: šunkoflekom. Ako na to?
Overená klasika na šťavnaté španielske vtáčiky, top recept od webu DobráKuchyňa.sk.
Máte prebytok šampiňónov a premýšľate čo s nimi? Skúste tento výborný ale hlavne zdravý recept z dielne Dobrákuchyňa.sk.
Skvelá lososová omáčka na cestoviny ponúka rýchly recept na vynikajúce cestoviny, hotové za pár minút.