Zápražka na zahustenie omáčky či polievky, overený recept. Foto - Slávka
Základ každého dobrého jedla je zápražka. Len aby neboli hrčky! Poradíme, ako na to. Overený recept ako prpraviť zápražku na zahustenie omáčky či polievky webu DobráKuchyňa.sk.
Urobiť dobrú zápražku bez hrčiek sa zdá byť zložité. Ak sa v nevhodnom momente pridá voda, hrčky automaticky ostanú a už sa nič nedá robiť. Treba skúšať znova a znova.
Ďalším problémom môže byť, že zápražka je príliš hnedá. Vtedy už došlo k pripáleniu, čo poznačí aj chuť celého budúceho pokrmu. Zápražka je však veľmi dôležitým prvkom pre dochutenie a zahustenie mnohých pokrmov, najmä polievok a omáčok, dodá im potrebnú konzistenciu.
Zápražiek exituje viacero druhov; záleží, k akému jedlu sa pripravuje. Môže byť klasická, úplný základ, len múka a olej alebo maslo. Vtedy sa používa do rôznych druhov omáčok či prívarkov.
Alebo sa pridáva aj cibuľka a červená mletá paprika či cesnak, vďaka tomu vykúzlite rôzne druhy výborných polievok:
zeleninová so závarkou.
Existuje aj viacero druhov zápražiek; podľa stupňa praženia rozpoznávame
Ak sa desíte toho, ako začať variť jedlo so zápražkou, prinášame vám malé rady a triky, ako urobiť tú správnu a vydarenú zápražku, tu je overený postup.
1.
Do hrnca dáme olej (3 PL), rozpálime ho, pridáme múku (2 PL).
2.
Premiešame.
3.
Zápražku smažíme na jemnom ohni do hneda; dáme pozor, aby neprihorela.
4.
Ak pripravujeme taký druh jedla, napr. polievku, kde sa to hodí, pridáme aj cibuľku alebo cesnak a smažíme ďalej.
5.
Môžeme dať soľ, nech nám cibuľka pustí trochu šťavy.
6.
Nasleduje červená mletá paprika, tú nenecháme dlho bez vody, nech sa nespáli.
7.
Opatrne nalievame vodu a dôkladne premiešavame, aby nám vznikla hustá kašička bez hrčiek.
8.
Až potom dolejeme potrebné množstvo vody a necháme prevrieť.
Dobrú chuť.
Recept vznikol v spolupráci s facebookovou stránkou Lopárik
Krémová šampiňónová polievka je jednoduchá súčasť kuchyne v každej domácnosti. Chuť našej krémovej šampiňónovej polievky vám spríjemní deň.
Výborný pizza závin z kysnutého cesta, ktorý sa hodí na obed, večeru či desiatu do školy.
Zapečená tortilla plnená bešamelovou omáčkou s mäsom. Overený recept webu DobráKuchyňa.sk.
Fašírky z diviny podľa originálneho receptu skúseného poľovníka sú skutočná deliakatesa. Nezameniteľná chuť divinových fašírok stojí za všetku námahu.
Ten najlepší tradičný podplamenník podľa originálneho receptu. Stáročia overená chuť skvelého podplamenníku.
Recept na najlepší makový, alebo tvarohový kysnutý závin od babičky. Overený recept webu Dobrá Kuchyňa.sk.